Jõulud on imeline aeg, mil igaüks võiks nautida rahulikku aega ja perega koos olemist. Paljude jaoks on jõulude sügavam tähendus aga kuhugi kaduma läinud ning jõulueelset aega täidab pidev kiirustamine, kingituste ostmine ja pakkimine, pidustused ja kohustused. Kuid kas see ei sõltu meist endast? Kas me ei tee ise oma valikuid elus? Usun, et saame ise end siin tähele panna ja endale meelde tuletada, et igale poole ei ole vaja jõuda, kõigile ei pea kingitusi tegema ja kõige olulisem on ikkagi koos veedetud aeg oma kallimate seltsis.

Koroonaviiruse levik seab meile paratamatult piirangud ja paljud koosviibimised jäävad sel aastal ära. Samas leian, et ei peaks kõike tühistama ka ainult hirmust haigestuda. Pidusid võib kohandada, kutsuda vaid enda jaoks kõige olulisemad inimesed ja minna näiteks loodusesse jõulumatkale. Distantsi saab hoida, kuid tähistamisi ei peaks ära jätma - tuleb lihtsalt tavapärasest loomingulisemalt läheneda.

Mida teha aga siis, kui koronaviiruse tõttu peab ikkagi mingitest plaanidest loobuma? Esiteks, selliseid olukordi saab ennetada - nii enda kui laste jaoks. Selleks, et pettumus ei oleks liiga suur, tuleb teadlikult mõelda, et mõned plaanid võivad praeguse elukorralduse juures kiirelt ja meist olenemata muutuda. Kui me oleme valmis selleks ning valmistame ka oma pereliikmeid ette, on muutustega kergem leppida. Teiseks, seletage pereliikmetele plaanide muutuste põhjuseid ning pakkuge alternatiivseid lahendusi. Olge paindlikud.

Pühadepsühholoog on lühike Pere ja Kodu veergudel avaldatav pühademuredega kaasnev nõuanne, mis aitab lahendada klassikalisi pühadega kaasnevaid muresid, ent uusigi koroonavalguses. Vastused küsimustele andis Lasteklubi Väike Päike psühholoog Olga Luptova.