Siin on kaks eraldi küsimust: esiteks uute traditsioonide loomine versus vanad perekondlikud traditsioonid ja lisaks jõulude tähistamine vanavanematest eraldi, mis sel aastal teemaks.

Praegusel ajal on paljud vanavanemad vabatahtlikult eneseisolatsioonis ning neil ei käida külas pigem nende enda tervise kaitsmise huvides. Samas on igal perel oma jõulutraditsioonid ning alati ei saadagi kõik ühiselt pika laua taga kokku.

Vanavanemad võiksid aru saada, et jõuluõhtul võib lastel olla soov ainult oma pere ringis olla. Kui vanavanemad solvuvad, et koronaviiruse tõttu keegi neile külla ei tule, siis peaks nendega veelkord ohtudest rääkima ning seletama, et neid väga armastatakse. Kõik peaksid võimalusel olema kuidagi kaasatud - isegi koroona ajal. Tehke pidu õues, grillige lõkkel verivorste või laulge Zoomis jõululaule. Ka telefonivestlus vanemate sugulastega toob naeratuse näole ja aitab leevendada üksindust.

Lisaks on oluline meenutada, et kui tundub, et kellegi tundeid on riivatud või tekib üksteise suhtes pahameel, on see põhjus omavahel rääkimiseks. Hea viis üksteisest aru saada ja ära leppida on kindlasti rahulik ära kuulamine ja teise tunnete peegeldamine.

Pakkuge erinevaid lahendusi, kuidas kõik osapooled õnnelikud oleksid. Looge uusi traditsioone, aga austage ka vanu. Selgitage oma otsuse tagamaid ja mõelge koos lahendusi, kuidas jõuluõhtul saaks olla vaid oma perega, kuid näiteks jõulupühadel teha midagi toredat ka vanavanematega.

Pühadepsühholoog on lühike Pere ja Kodu veergudel avaldatav pühademuredega kaasnev nõuanne, mis aitab lahendada klassikalisi pühadega kaasnevaid muresid, ent uusigi koroonavalguses.

Jaga
Kommentaarid