Neuraal- ehk närvitoru hakkab arenema väga varases raseduse staadiumis ja sulgub 23.–27. päeval pärast viljastumist. Kui see protsess on mingil põhjusel, näiteks pärilike või keskkonnategurite mõjul häiritud, tekibki närvitoru defekt.

On leitud, et närvitoru defekti oluline riskitegur on foolhappe nappus. Seda võivad soodustada epilepsiaravimite kasutamine, rasvumine, halvasti ravitud diabeet, alkohol ja ühekülgne toit. Defekti tekkeriski vähendab see, kui enne rasedust ja esimestel rasedusnädalatel tarbida piisavalt foolhapet, soovituslik annus on 400 mikrogrammi päevas.

2. Kas see arengurike avastatakse alati Oscari testiga?

Närvitoru defekte avastatakse nii esimese kui ka teise trimestri ultraheliuuringul. Seega on tähtis, et naine võtaks end varakult rasedusega arvele ja mõlemad uuringud saaks tehtud. Siiski pole meditsiinis sajaprotsendilisi garantiisid, kuni 5% neist defektidest võib jääda sünnieelselt avastamata.

3. Millal tehakse kaksikraseduse puhul selektiivne fetotsiid?

Selektiivne fetotsiid on väga harvadel mitmikraseduse juhtudel teostatav protseduur, kui ühel lootel on ultraheli­uuringul leitud raske arengurike ja teise loote areng on normis. Protseduurist tingitud raseduse katkemise risk on 10% ja enneaegse sünnituse risk 10–15%.

Jaga
Kommentaarid