Leia enda lemmik imetamispoos


Maarja Pakats

Mis asendis armsale nohisevale beebile süüa anda? Nii, kuidas teile mõlemale kõige mugavam on!

Kui piim on rindadesse tekkinud ja beebi suudab rinna ilusasti üles leida, võib hakata katsetama, millises asendis on teie jaoks kõige parem süüa.

Mis tahes poosis toita, lapse õige asend rinnal on selline, et teie kõhud on vastamisi ning nina ja nibu on ühel joonel. Suuremarinnalisel emal on lihtsam, kui toetad rinna peopesale — nii on lapsel seda mugavam haarata. Peaksid last toetama seljalt ja pepu alt, nii on tal kindel ja mugav olla.

Istudes

Nii lihtne kui see ka ei tunduks, oli mulle vastsündinud tütre toitmine istuvas asendis täielik tuumafüüsika. Ikka vajusin diivanil või tugitoolis kuidagi lössi, laps ei saanud rinda korralikult kätte ja läksin sellest pusimisest üha rohkem närvi. Oleksin ma siis õiget asendit teadnud…

Istu püstise seljatoega ja käetugedega toolis nii, et täistallad on põrandal või madalal taburetil-tumbal. Beebi pea on toetatud sinu kõverdatud käsivarrele ning beebi keha toetub kas sellele käele või tooli käsitoele.

Lapse võid asetada ka süles oleva padja peale, nii on kergem teda rinnale tuua ning siis saad ise käed vabana hoida ega pea oma õlavöödet pingutama. Osa naisi eelistab istuvat imetamispoosi, eriti alguses, sest nii on kergem näha, mis lapsega toimub ja kas tal on ikka õige imetamisvõte.

Kaenla all

Paljude emade jaoks on söövat beebit mugavam hoida kaena all. Nii näiteks saad edukalt toita ka kaht last korraga.

Sellisel juhul on tooli käetugedel laste toetamiseks padjad. Lapsed lamavad, pea sinu süles ja jalad küünarnukkide suunas.

Selles asendis on mõlemad ema käed imetamise ajal vabad, toetamaks vajaduse korral laste pead.

Padjad aitavad süles olevaid lapsi hoida rinna suhtes õigel kõrgusel, et beebid leiaksid nibu üles.

Nii saab ka kaksikuid toita.

Külili

Üsna hea on last toita voodis küliliasendis, eriti siis, kui sul on sünnitusjärgselt ebamugav istuda. Sellest on saanud ka minu lemmikpoos, sest see nõudis alguses paikasättimisel kõige vähem pingutust ning beebi harjuski sellega.

Toeta lamades imetava rinna poolne õlavars otse madratsile ja kasuta patja ainult oma pea toetamiseks. Beebi pea toetugu madratsile, mitte kõverdatult ema käele. Soovi korral vaheta külge.

Kui sul on keeruline külge vahetada, võid asetada lapse padjale ja kõigepealt imetada kõrgemale jääva rinnaga ning kui padja ära võtad, siis alumisega. Selline asend on eriti mugav öisteks toitmisteks, sest nii saate mõlemad tähtsa toimingu ajal vaikselt unne suikuda. Samuti on see ka väga sobiv asend keisrilõikest taastujatele.

Selili

Ole selili ja laps on su kõhu peal. See on eriti hea asend neile beebidele, kel on mis iganes probleemid imemisega, kes pusklevad rinna vastu või kes ei haara nibu õigesti. Nn bioloogilise imetamise asendit kogete juba sünnitusmajas, kui beebi pannakse nahk-naha kontakti loomiseks ema kõhule ja ta tuleb uudistama, kust toitu saab.

Kas beebil on õige imetamisvõte?

Kui asend paigas, veendu, et lapsel oleks õige imetamis­võte. Laps on õigesti rinnal, kui tema suu on laialt avatud ja alumine huul väljapoole pööratud. Kui ei ole, võid selle ise sõrmega paika sättida. Laps ei hoia suus üksnes nibu otsa, vaid nibuvälja laiemalt.

Beebi nina ja lõug võiksid olla tihedalt vastu rinda, tema pea kuklas ning põsed ümarad ja punnis. Oluline on, et ei kostaks lutsutamist, luristamist, vaid neelamist. Kui tundub, et beebi ei saa hingata, siis tõmba tema keha enda poole, nii vajub ta pea automaatselt natuke kuklasse ja ta saab ninasõõrmete kaudu kindlasti hingata.

Õige imemisvõte on esimesel pildil.

Nautige mõlemad imetamisperioodi ja hinda seda lähedust, mis teie vahel tekib!

Sünni ja imetamise Eesti tugiühing (siet.ee) ja sünnitus­majade nõustamiskabinetid annavad sel teemal igakülgset nõu.


Otsides seda üht ja õiget imetamispesu

Ester Vaitmaa

Ilusa, toetava ja mugava imetamispesu leidmine on veel keerulisem kui leida ideaalne teksapaar. Me tuleme sulle appi! Imetamine ei tähenda aasta jagu näotut pesu — on ka imeilusaid imetamisrinnahoidjaid.


On üsna tavaline, et emad ostavad pisipõnnidele kõikvõimalikke asju, ent ennast unustavad sootuks ära. Osa arvab, et kulutada rinnahoidjale üle 25 euro on mõttetu, teised kasutavad mõnd vana spordirinnahoidjat. Saab ka nii, kuid kuna imetamine kestab kuid, tasub see endale võimalikult mugavaks teha. Muide, ilus värviline pesu meeldib kindlasti ka lapsele — eks söögipausi ajal ole ju huvitav lasta silmadel mööda mustrit rännata või oma pisikeste näpukestega õrnalt mõnd lipsukest või ehisnööbikest lähemalt uurida.

Sobiv aeg valida

Imetamisrinnahoidja ostmisega ei soovitata kiirustada. Mõneti olen sellega nõus, sest sa ei tea, kui suureks su rinnad paisuvad.

Imetamise alguses on rinnad nagu pommid ning kui võitluses piimapaisuga proovid tulitavaid rindu viimases hädas jahutada külmkappi pandud kapsalehtedega, siis usu — poodi pesu proovima minna on viimane asi, mida sa teha tahad. Seega tasub mõni tavaline, kas või kiirmoe ketist ostetud pehme, eelistatult puuvillast või mõnest muust looduslikust materjalist imetamisrinnahoidja soetada juba paar kuud enne sünnitust.

Sinu uued mõõdud

Kui esimene-teine nädal on möödas ning imetamine juba rohkem käpas, siis on ka su rinnad tõenäoliselt oma uues normaalsuuruses ja tasub hakata otsima sobivamat pesu.
Et oma uut suurust teada saada, on hea minna mõnda poodi, kus tead, et teenindajad tulevad appi ja müüja mõõdab su proovikabiinis ära. Seejärel saate arutada, millist pesu proovima hakata. Näiteks Change’i pesupoes aitavad müüjad alati seda teha.

Mäletan ühe sõbranna ahastust, kui ta esimest korda imetama hakates ei suutnud uskuda, et tema tähestiku eesotsas olnud korvinumber oli nüüd pärast mõõtmist julgelt neli-viis tähte tagapool. See on normaalne. Mis iganes numbrid saad, võta oma uus suurus rõõmuga omaks! Nüüd on sulle valla kõik poed, k.a internetipoed, kust saad pesu osta mõõtude järgi. See tähendab mugavat pesu!

Suurusmõõte on on mitu. Euroopa, ­Suurbritannia ja USA poed kasutavad erinevaid arvutussüsteeme. Enamasti saad e-poodides valida, mis süsteemi kasutad, aga saad oma suuruse ka teisendada.

Vaata julgelt uusi lõikeid!

Meil kõigil on oma rinnahoidja lemmiktüüp teada ja teistest mudelitest oleme harjunud mööda vaatama. Imetamisrinnahoidjat valides tasub aga lahti lasta nii mõnestki oma varasemast eelistusest, ole kindlasti julge katsetama ka teistsuguseid mudeleid.

Kui varem pidasid laiade õlapaeltega pesu inetuks, siis nüüd võid avastada, et laiad paelad on siiski palju mugavamad ja praktilisemad kui kitsad, ent soonivad ja kiiresti väljavenivad õlapaelad. Pesu ostes eelista looduslikke materjale. Kuigi tuleb möönda, et üks mu puuvillane pesu venis välja pärast esimest kandmist, samas kui sünteetilisem riie on seevastu kenasti vormi hoidnud.

Rinnahoidja venib

Imetamisrinnahoidjaid kulub rohkem kui tavalisi. Miks? Piima täis rinnad on palju raskemad. Avad ja sulged pesu korduvalt, samal ajal ka venitad seda. Rinnahoidjat venitab ka viis, kuidas sa pesu selga paned. Kui kinnitad esmalt haagid ja tirid rinnahoidja siis ümber enda paika, saavad elastsed osad rohkem viga.

Et rinnahoidja hoiaks korralikult ümber keha, tuleb see kasutamise alguses kinnitada kõige välimisest haagist ning pesu venides liikuda sisemiste kinnituste poole.

Rinnahoidjate eluiga oleneb peale materjali ja kvaliteedi ka sellest, kui palju rinnahoidjaid sul on ja kui sageli sa neid vahetad. Hea oleks, kui sul on vähemalt kolm kuni viis imetamisrinnahoidjat. Ära kanna sama pesu kaks päeva järjest, anna rõivale puhkust.

Kallis või odav?

Visuaalselt väga ühesugused tooted võivad olla üsna erineva hinnaga ja see ongi koht, kus mängu tuleb tehnoloogia. Imetamisrinnahoidja puhul on väljanägemise kõrval oluline ka see, kuidas see on n-ö üles ehitatud. Veendu, et ka need materjalid oleksid nahasõbralikud ja pehmed.

Rinnapadjad

Imetamispesu sisse tuleb panna piima püüdvaid padjakesi päris pikka aega — need kaitsevad nii sinu pesu kui riideid. Toodete valik on suur (on nii ühekordseid kui pestavaid) ja tasub proovida erinevaid, et endale just see kõige sobivam leida.

Kust imetamisrinnahoidjaid osta saab?
H&M-is on emadele eraldi osakond, küllap oled nende tooted avastanud juba rasedana. Neil on soodsad hinnad, kuid ole kriitiline — kui paari-kolme kuu pärast on rinnahoidja oma vormi kaotanud, tuleb see välja vahetada. Väljaveninud rinnahoidjast on rohkem kahju kui kasu. Seejuures võid sealt leida pärle, mis peavad truult vastu pea kogu imetamisaja.


Lindexis on pesu valik samalaadne.

Lai imetamisrõivaste valik on Relaxmomi poes.


Pesu leiad ka beebipoodidest. Näiteks Mothercare ja NordBaby müüvad muu hulgas Carriwelli pesu. Nende valikust tooksin esile geel­toestusega pesu, millel ei ole traditsioonilisi toestavaid traate.

NordBabyst leiab ka Cache Coeuri pesu, mis astub suure sammu lihtsast imetamispesust tõeliselt kaunite rõivasteni. See on nagu “päris” pesu, aga sobib ka imetamiseks.


Kindel ja turvaline on kindlasti ka Royce’i pesu, mille valikust leiab ka julgemaid mustreid. Royce’i leiab nii nende kodulehelt kui ka näiteks Bravissimo veebipoest.


Enamikul nende rinna­hoidjatel on kasutatud magnet­kinnitusi.

Trikiga imetamiskleidid - mugavad ja ilusad


Estar Vaitmaa

Minu teekond imetamisriiete juurde algas tegelikult sellest, et rasedana poest riideid otsides tuli nukralt tõdeda, et ega poodides suurt midagi ei ole. Tõsi, on mõned spetsiaalsed poed, kust midagi leiab, ning näiteks H&M-i emadusnurgake, mis päästab lihtsamate rõivastega hädast välja. Siis avastasin aga netipoed, kus mu ees oli korraga sadu ja tuhandeid valikuid. Peagi taipasin, et pole mõtet osta tavalisi rasedate riideid, võtan parem juba nursing'u ehk imetamise funktsiooniga rõivad, mida on ka pärast rasedust hea kanda. Nursing oli edaspidi üks peamisi otsisõnu, mida internetis osteldes kasutasin.

Miks üldse on vaja imetamisrõivaid ehk mille poolest need erinevad? Peamine on võimalus toita last diskreetselt, ennast paljaks koorimata, ja teha seda seal, kus vaja. See tundub väga lihtne, aga selle taga peitub terve maailm. Lihtsustatult öeldes on kaks valikut: eemalduda inimestest ja suhtlusest või jätkata oma elu normaalselt.

Möönan, et enne kui ise emaks sain ja imetama hakkasin, ei saanud ma aru, mis teema selle imetamisega üldse on. Avalikult imetavat ema Eestis naljalt ei näe. Kui mu moodsamad sõbrannad vahel avalikus kohas last toitma hakkasid, tundsin ennast pigem pisut imelikult. Nüüd mõistan neid - beebi tahab ju süüa! Annad beebile süüa, ta on rõõmus ja kõik toimib. Enam ei saa ma aru, miks me imetamist nii väga häbeneme.

Mul on ilmselt jäänud nii mõnigi raske hetk läbi elamata tänu sellele, et kui beebi sündis, oli mul kodus juba terve riiulitäis erinevate lõigetega kleite, pluuse ja pesu, mis sobisid imetamiseks. Seda, et see kõik on olnud asja ette, kinnitabki vast mu beebi korralik kaal ning tema rahulik, asjalik ja sõbralik olek. Söömise tõttu ei ole me kunagi stressinud - kus on olnud pingike või nurgake, on ta ikka kõhu kiiresti täis saanud.

Internetist riided igaks puhuks

Tundub, et enamik imetamisriiete ärist käib internetis. Eks see ole loogiline ka, internetist on mugav tellida ja pealegi vajatakse neid rõivaid vaid mõnda aega.

Esialgu leidsin väga palju asju leheküljelt asos.com.

See on ka arusaadav, sest neil on tasuta saatmine ja ülilihtne tagastus. See võimaldas asju tellida rahuliku südamega, sest kõik, mis vähegi ei meeldinud, sai tagasi saata. Nii mõnigi lemmikese tuli sealt, kuid ühtlasi oli riideid, millest said õhukese materjali tõttu paari-kolme kuu pärast koduriided.

Teine koht, kust olen nii mõnegi peenema asja tellinud, on Séraphine, Suurbritannia pood, millele meeldib end reklaamida sellega, et nende riided on tihti ka kuningapere liikme seljas.

Nende vaieldamatu trump on pidulikud rõivad. Ah et miks on vaja imetaval emal pidulikku riietust? Näiteks pulma minekuks, ning Séraphine'il on pulmariided imetamisriiete hulgas lausa eraldi kategooriana.

Erinevad lõiked - erinev paljastusaste

Kui esiti ei osanud ma mõelda, mida erinevad lõiked tähendavad, siis peagi sai asi neid riburada pidi proovides selgeks. On rohkem ja vähem paljastavaid kleite, V-kaeluse puhul võiks materjal olla pigem veniv ja lukkude-trukkide puhul on kaks võimalust: nad on kas detailidena eksponeeritud või täiesti peidetud. Mõni kleit siiski paljastab liigselt ja väikese imetamissalli kaasaskandmine pole paha mõte.

Tee oma pank. Rinnapiimapank


Maarja Pakats
Foto: Shutterstock

Ikka tuleb ette olukordi, kus pead rinnalapse juurest ära käima ja toitmise kellegi teise hoolde jätma. Kuidas siis beebile süüa anda?

Esimest korda pidin oma pisikese tütre Linda juurest eemal viibima umbes viis tundi. Beebi oli veidi üle kuu aja vanune ja ammu tehtud plaanid ei jätnud muud võimalust, kui ta vanaema hoolde jätta. Mäletan neid praktilisi küsimusi, mis eemalolekut organiseerides kerkisid. Neist esmane oli see, kuidas lapse kõht täis hoida. Vastus — pean hoidjale jätma piisavalt piima, et ta saaks last sellega toita.

Kogenud ämmaemand, rinnaga toitmise treener ja laste toitmise nõustaja Ülle Lember ütleb, et esimene valik alla kuuekuuse beebi puhul võiks alati olla ema väljapumbatud rinnapiim. Vanem beebi sööb juba ka tahket toitu — putru ja köögivilja­püreesid — ning seda, juba harjumuspärast toitu, saab ka hoidja lapsele nälja korral anda. Ema peaks last imetama enne välja­minekut ning kohe pärast tagasitulekut, vahepeal võib laps süüa tahket toitu ja juua peale veidi puhast vett.

Kuidas rinnapiima kõige paremini kätte saada? Lemberi sõnul on piima pumpamiseks mitu viisi.

Kas pumbaga või käsitsi?

“Kui oled lapsest lahus harva, üks või kaks korda kuu jooksul, siis võib käsitsi piima välja pigistamine olla kõige lihtsam ja ökonoomsem moodus. Mõned emad saavadki niiviisi piima hoopis paremini kätte,” ütleb ta.

“Kui aga oled beebist lahus tihti — igal nädalal või isegi mitu korda nädalas — tasuks kaaluda rinnapumba ostu. Käsipumpasid on väga erinevaid mudeleid ja tähtis on ainult üks asi — kas sa saad sellega piima kätte. Kui sul tuleb pumbata iga päev või isegi mitu korda päevas, siis on mõistlik hankida elektriline pump. Esimese variandina võid aga uurida, kas mõnel su sõbrannal on ehk koju seisma jäänud tema käes varem hästi töötanud rinnapump. Elektrilist pumpa on võimalik ka rentida.”
Breast milk pump and baby lying on the white bed

Mina kasutasingi tol esimesel korral sõbrannalt laenatud elektrilist rinnapumpa ja ausalt öeldes sellega kohe sina peale ei saanud. Pump koosnes mitmest osadest ja kui algul arvasin, et kõik need lähevad loogiliselt kokku, siis sain peagi aru, et pean pumba juhendi siiski hoolikalt läbi lugema.

Kui pump lõpuks kokku pandud, tuli järgmiseks piim rinnast kätte saada. Mingi seletamatu hirmu tõttu — ehk teeb see masin mulle haiget — pumpasin piima kõige väiksema intensiivsus­astmega. 120-milliliitrise pudeli täitmiseks kulus umbes pool tundi. Hiljem, vilunumaks ja põhjuseta hirmust üle saanuna läheb kõik poole kiiremini: sama koguse jaoks läheb umbes 10–12 minutit. Kogu ettevõtmine on muutunud väga lihtsaks ja mugavaks.

Otsustasin selle artikli jaoks proovida ära ka manuaalse rinnapumba. See oli alguses, vaakumi tekkides valus ja mõistus tõrkus andmast käele käsku edasi pumbata. Õrnalt jätkates harjus rind ära ja kui leidsin õige nurga, nii et valus ei olnud, läks pumpamine ladusalt. Vajalikus koguses piima sai üsna kiiresti välja ka käsipumbaga. Ainus mure oli, et ühel hetkel piim kuskilt lekkis ja väärt kraam läks raisku.

Rinnapumbad
Philips Avent Comfort elektriline pump (hind umbes 170 €) ja manuaalne pump (u 60 €)

Tommee Tippee elektriline (u 120 €), manuaalne pump (u 45 €)

Medela Swing elektriline pump (u 160 €), Harmony manuaalne pump (u 50 €)

Beurer elektriline rinnapump (u 90 €)

Kaigert rinnapump manuaalne (u 5 €)

Korra on mul tulnud piima kätte saada ka käsitsi. Pump ununes koju ja pidin suvilas olles beebile süüa jätma. Suurim katsumus oli jällegi algus ehk kuidas saada piim voolama. Veidi ettepoole kallutatud olekus kogusin piima puhtasse anumasse. Pumpamine nägi välja nii, et võtsin rinnanibu välja (ainult nibu pigistamisega piima välja ei saa), pöidla ja nimetissõrme vahele (rind ise toetub käe teistele sõrmedele) ning alustasin pumpamist: surusin lahus pöidla ja sõrme alla, tõin pöidla ja sõrme keskele nibu ümber kokku ja tõmbasin üles. Selle liigutuse kordamine tõi lõpuks piima välja ja tilkhaaval hakkas seda anumasse voolama üha rohkem. Kokku läks siiski oluliselt kauem aega kui elektripumbaga.

Kui palju mu laps sööb?

Milline on vajalik kogus rinnapiima, mida beebile söögiks välja pumbata ja kuidas seda arvestada? Ükski ema ei taha, et laps kannataks nälga ning hoidjalt tuleks telefonikõne küsimusega, millal sa juba tagasi jõuad, ja taamal kuuled lohutamatult nutvat beebit.

Lember ütleb, et kogus olenebki sellest, kui pikk on lapsest lahus­oleku aeg.

Kui suur kogus piima lapsele jätta?
Lahusoleku aeg / lapsele jäetava piima kogus:

1,5–2,5 tundi / saab ka ilma,

2,5–3,5 tundi / 15–30 ml,

neli kuni kuus tundi / kuusele beebile 60 ml, edaspidi 80–100 ml.

“Enamik käike (hambaarst, juuksur, poes- või ka kinoskäik jne) saab tehtud 1,5–2,5 tunni jooksul. Niisugusel juhul on vaja ainult head hoidjat, keda te usaldate. Toitke last kindlasti vahetult enne kodust lahkumist. Seda ka siis, kui laps magab — äratage ta üles ja toitke teda. Küll ta pärast edasi magab. Kui tagasi tulete, toitke last samuti. Ja ka siis võib lapse vajaduse korral äratada.”

Sellisel juhul ei ole ka emal probleemi, et rinnad täituksid piimast üle — järgmine toitmine tuleb igati ootuspäraselt, sest ka lapsel on selleks ajaks kõht tühi — ning ema ei pea siis vahepeal otsima võimalust rindu tühjendada.Kui eemalolek on veidi pikem, 2,5–3,5 tundi, tuleb beebit ilmselt vahepeal toita, kuid see ei pea olema terve toiduports. “Mõistlik on jätta lapsele vahepealseks ajaks ainult väike kogus toitu suurema nälja kustutamiseks. See võib olla vaid 15–30 ml rinnapiima. Kasutage sama skeemi: imetage vahetult enne lahkumist ning kohe pärast saabumist. Selliselt on võimalik hakkama saada ilma, et peaks vahepeal kodust väljas olles rindu tühjendama,” räägib Lember.

Kui lahusolek lapsest on aga veelgi pikem, näiteks neli kuni kuus tundi, soovitab Lember koju jätta enam-vähem terve toidukorra jagu piima. “Rinnapiima puhul võiks see kogus olla alates 60 ml esimesel elukuul ning edaspidi veidi suurem, 80–100 ml,” nimetab ta kogused. “Kui tundubki, et beebi sööb tavaliselt pisut rohkem, siis küll ta kompenseerib selle ühe veidi väiksema toidukorra hiljem isukalt rinda imedes.”

Foto: Shutterstock

Hoidu rinnapõletikust

Lember hoiatab, et nii pika lahusoleku puhul peab ema planeerima, kus ja kuidas ta saaks vahepeal rindu tühjendada. Rindade jaoks on üle 3–3,5-tunnine vahe juba liiga pikk. Pikad toitmisvahed võivad põhjustada rinnapõletikku. Samuti annab rindadesse pikalt seisma jäänud piim ema organismile märku, et piima polegi vaja ning piima­toodang võib väheneda.

“Üldiselt on soovitatav rindu tühjendada sama sagedusega nagu laps seda muidu teeks. Kui sul on vaja olla lapsest eemal seitse–kaheksa tundi, siis tuleks selle aja sees rindu tühjendada kaks korda ning samuti imetada enne lahkumist ja kohe saabudes. Selliselt on võimalik ka tööle naastes edasi imetada — tööpäeva jooksul välja pumbatud piim jääb järgmisel päeval ema äraoleku ajaks lapsele toiduks.”

Säilita piima hoolikalt

Kui piim on vajalikus koguses välja pumbatud, siis järgmine samm on seda õigesti hoida. Lember ütleb, et piima võib puhtasse kaanega nõusse varuda juba paar päeva varem ning selle võib panna tavalisse külmkappi.

“Iga päeva portsu võib panna eraldi nõusse, sest äkki ei lähegi kõike vaja ning siis on võimalik jäägid külmutada,” sõnab ta. “Kui varumist on vaja alustada veelgi varem, siis võiks välja pumbatud piima säilitada algusest peale sügavkülmutis. Niimoodi saab piima varuda kasvõi kolmeks–neljaks kuuks.” Sügavkülmutist võetud piimal tuleb lasta rahulikult üles sulada. Enne toitma hakkamist tuleb see soojendada veevannis u 36–37 kraadini.

Kui rinnapiim pole külmas, vaid toatemperatuuril, säilib see umbes kaheksa tundi.

Kui kaua piim säilib?
Külmkapis kolm–neli päeva,

sügavkülmutis kolm–neli kuud,

toatemperatuuril kaheksa tundi.

Tasub veel teada, et piima väljapumpamisel tuleb jälgida puhtust, pesta käsi ja piima säilitamise nõusid. “Rinnapumba piimaga kokkupuutuvaid osi tuleks iga kasutamise järel sooja veega pesta ning aeg-ajalt, näiteks korra päevas või ülepäeviti, sõltuvalt kasutamise sagedusest, ka kuumutada,” ütleb Lember.

Neid näpunäiteid järgides peaks olema kindel, et beebi kõht ei jää ema äraoleku ajal tühjaks. Lember soovitab siiski, et kui vähegi võimalik, lükata emal tööle või kooli naasmine edasi selleks ajaks, kui beebi on juba veidi harjunud tahke toiduga ning sööb seda kaks–kolm korda päevas, umbes kaheksa–­üheksa kuu vanuses. “Siis on lahus­olekud juba üsna lihtsad, kui sul on usaldus­väärne hoidja. Rinnapiim on muidugi ka selles vanuses lapse jaoks loomulik ja parim toit, aga imetada jõuad õhtul, öö jooksul ning ka hommikul enne kodust lahkumist. Muul ajal sööb laps juba muud toitu,” räägib ta.

“Just imetamise jätkamine lapse selles vanuses tagab usaldusliku suhte emaga ja on eriti oluline, kui oled lapsest palju eemal.” Lähedussuhe emaga on esimesel eluaastal väga tähtis lapse tasakaalustatud emotsionaalseks arenguks.

10 nippi, kuidas last paremini imetada

Foto: Shutterstock


Kõige loomulikum asi maailmas ei ole tingimata kõige lihtsam asi: pea kõik emad on kogenud imetamisel väiksemaid ja suuremaid raskusi. Siit saad teada, et sinu imetamisprobleemile leidub tegelikult lihtne lahendus.

Liiga vähe piima

Põhjus: kui laps ei saa imetamisel kõhtu täis, hakkab ta rinnal olles tihti nutma, muutub pahuraks, rahulolematuks ja soovib veidi aja pärast uuesti rinda. Kui lapse isu on suurem kui ema piimaand, on lapsel tõenäoliselt käsil arenguspurt.

Võid proovida järgmist: paku lapse tihti rinda, võimalusel ka öösel. Vaheta imetamisasendeid, et kõik rinna piirkonnad saaksid stimuleeritud. Rinnad kohanevad mõne päevaga nõudluse suurenemisele.

Ole imetamisteede tarvitamisega ettevaatlik. Need on taimsed ravimid, mida tuleks kasutada mõõdukalt. Liiga palju teed võib piima teket koguni pärssida! Janu korral joo tavapäraselt ning pane imetamise ajaks käeulatusse klaas vett. Ära sunni ennast jooma.

Piimapais

Põhjus: pingetunne rindades ning kõvad, valulikud kohad osutavad piimapaisule. Piimapais tekib piimakanalisse kinni jäänud piima tõttu. Kui piim ei voola välja, tekib suurem bakterite kontsentratsioon, millele keha reageerib palaviku ja valgete vereliblede tootmisega.

Foto: Shutterstock

Piimapais tekib tihtipeale siis, kui lapse imetamise rütm muutub: näiteks kui laps hakkab äkitselt terve öö magama ja jätab ühe söötmiskorra vahele. Mõnikord võib aga piimapaisu tekitada ka liiga kitsas rinnahoidja või lapse pidev samas asendis toitmine.

Võid proovida järgmist: oluline on, et piim välja voolaks, muidu jääb põletikukolle alles. Seetõttu tuleks laps söötmisaja alguses asetada valutavale rinnale. Lapse alalõug peaks olema suunatud kõva koha poole. Kui see on liiga valus, võib rinda ka soojendada ning ummistunud piima silitamise või pumpamise teel väljutada.

Kui rinnal on kuumad, punetavad kohad, aitab kohupiimakompress: määri näiteks sõrmepaksune kiht külma kohupiima riidest mähkmele ja asetage seejärel rinnahoidjasse. Võta mähe ära, kui kohupiim on kuivanud. Enne imetamist tuleks rindu soojendada, et piimakanalid laieneksid, ning seejärel jahutada, et piimakanalid tõmbuksid taas kokku. Lihtne öelda, raske teha, kuid võimalda endale palju rahu ja und ning väldi stressi ja närvilisust.

Valulikud rinnanibud

Põhjus: pärast sünnitust on rinnanibude ärritus regulaarse imetamise korral normaalne, sest nahale langeb pidevalt suur koormus. Kerge valu imetamise ajal ei ole seetõttu ebatavaline, kuid on hästi talutav. Kui rinnanibud on ka mõne nädala möödumisel ikka valusad ja tundlikud, võib põhjus olla ebasoodsas imetamisasendis või selles, et imetamisasendit ei muudeta piisavalt tihti.

Võid proovida järgmist: kanna valulikule nahale mõni tilk rinnapiima ja lase kuivada. See soodustab paranemist, kuid ei kõrvalda põhjust. Seetõttu tuleks imetamistehnikat parandada. Aseta laps kõhuli oma kõhule. Kõdita lapse alumist huult rinnanibuga. See tekitab lapsel imemisrefleksi ja ta avab oma suu. Juhi laps nii rinnale, et rinnanibu on lapse suu keskel. Laps ei pea haarama mitte ainult rinnanibu tippu, vaid ka võimalikult suure ala nibuväljast. Tähtis: juhi alati last rinna poole, mitte rinda lapse poole. Nii väldite kramplikku valeasendit ja seljavalu. Ning: katseta julgelt ja proovi ka teisi imetamisasendeid, mis stimuleerivad kõiki rinna ja rinnanibu piirkondi.

Ebaregulaarne söömine

Põhjus: lühikeste vahede järel söömine on vastsündinute puhul tavaline. Lapse magu on veel väga väike ning emapiim imendub seedetraktis kiiresti, mistõttu tunneb laps varsti jälle nälga. Teisalt võib suurenenud isu anda märku ka arenguspurdist, mida laps parasjagu läbib.

Kuid ka pikemad vahed söögiaegades ei anna hästi arenevate laste puhul põhjust muretsemiseks. Mõned lapsed on väga vähenõudlikud ega anna endast kohe märku, vaid tulevad toime ka pikemate pausidega söömiste vahel.

Võid proovida järgmist: kui on tunne, et laps on väga vähenõudlik ega nuta, kui tal kõht tühi on, jälgi teisi märke, mis annavad tunnistust tühjast kõhust. Nendeks võivad olla imemisliigutuste tegemine, käe viimine suu juurde, rahutus, kerged häälitsused või ohked. Vastsündinute puhul on normaalne 8 kuni 12 imetamiskorda 24 tunni jooksul. Muide: ei vasta tõele, et laps saab kõhuvalu, kui ta joob seeditud piimale peale uut piima. Põhireegel on imetada vastavalt vajadusele ja lapse soovile.

Laps ajab piima välja

Põhjus: sul on pärast toitmist tunne, et laps ajab rohkem piima välja, kui talle kõhtu jääb. Ära muretse: seni, kuni laps kasvab ja areneb, on see normaalne ja pigem pesu pesemisega seotud kui meditsiiniline probleem. Mõnel lapsel ei sulgu maolukuti õigesti ning just sellised lapsed söövad hea meelega pisut rohkem kui vaja. Kui laps ei võta kaalus juurde ega ka kasva, tuleks pöörduda lastearsti poole, et põhjused välja selgitada.

Võid proovida järgmist: lase õhk pärast kummastki rinnast söömist maost välja (krooksutamine) ning väldi liigset liikumist. Kiigutamine võib piima tagasiheidet soodustada. Hoia last nii, et tema pea on kehast veidi kõrgemal. Nii väheneb toidu tagasiheitmise tung.

Mõnikord juhtub ka seda, et piima hakkab imetamise alguses väga tugevalt pritsima ning laps neelab korraga alla liiga palju piima. Sellisel juhul võid lapse pärast piimarefleksi teket rinnas korraks rinnalt ära võtta, lasta piimal taskurätikusse pritsida ning siis last edasi toita.

Lapsel on puhitused

Põhjus: õhtuse piina põhjuste kohta on palju spekulatsioone: ema menüü, stressiga toimetulek ning päevaste elamuste töötlemine, aga ka tundlik seedesüsteem, mis alles kohaneb oma tööga.

Võid proovida järgmist: palju lähedust, õrn silitamine ja lapse süles hoidmine on abiks. Isegi kui kõhuvalu kohe ei kao, tunneb laps lähedust ja turvatunnet. Kõhuvalu all kannatavatel lastel on tihtipeale ülitundlikkus lehmapiima suhtes. Kui soovid kindlaks teha, kas puhituste põhjus on lehmapiim, loobu piimatoodetest kaheks nädalaks. Selle ajaga kaovad piimavalgud organismist ega imendu enam rinnapiima. Kui lapse puhitused vähenevad, oled vähemalt ühe võimaliku põhjuse välja selgitanud.

Laps keeldub rinnast

Põhjus: võib juhtuda, et laps loobub lühiajaliselt rinnast, sest tal on sellega ebameeldiv kogemus. Mõni laps keeldub rinnast ka siis, kui on äsja avastanud midagi põnevamat: näiteks pudeli, kust saab piima ilma suurema vaevata kätte, või lutt, mis on nii mõnus.

Tõsisemaid imetamisstreike esineb imikutel pigem harva. Sellisel juhul keeldub laps rinnast kolm kuni viis päeva, kuid näitab samas selgelt välja, et ta ei tunne end sealjuures hästi ja on õnnetu.

Võid proovida järgmist: vastumeelsus imetamise suhtes tekib tihti väliste põhjuste tõttu, näiteks tugevalt lõhnav või maitsev kosmeetika. Püüa deodorandist ja kreemidest loobuda ning paku lapsele aeg-ajalt rinda. Võid anda piima ka pipeti või lusikaga. Tihtipeale aitab ka see, kui imetada poolunes last, sest siis ei ole tema vastupanu enam nii suur.

Tähtis: proovi lapsele piima sööta lusika või väikese kruusi abil, kuid ära paku talle samal ajal lutti ega pudelit. Lapsel on loomulik imemistung, millele ta järele annab — paku talle selleks ainult rinda.

Erikujulised rinnanibud

Põhjus: lamedad nibud, sissepoole tõmbunud nibud või väike rind: kõige erinevamate variantide skaala on lai ning see on normaalne ja loomulik. Enamasti on sellega probleemid vaid emal. Ja ema kannab oma ebakindluse üle ka lapsele.

Võid proovida järgmist: vastsündinul ei ole mingeid ootusi, sest tal puuduvad kogemused. Ideaaljuhul tunneb laps esimesel kuuel elunädalal vaid oma ema rinda ja see on just sellina, nagu see on. Väga väikese rinnanibu korral võib nibusid enne imetamist veidi vormida, et need paremini esile tuleksid. Muidu kehtib põhimõte: imetamiseks on vaja vaid rinda, last ja veidi kannatust.

Laps eelistab pudelit

Foto: Shutterstock
Põhjus: rinnapiima väljapumpamine ja hiljem pudelist söötmine on praktiline ja mõnikord ka vajalik. Mõni laps saab erinevusest väga kiiresti aru ja nõuab varsti ainult pudelit, sest siit saab emapiima kerge vaevaga kätte. Laps keeldub rinnast, sest sellega peab rohkem vaeva nägema.

Võid proovida järgmist: püüa teha selge vahe — kui kodus on ema, saab laps rinda, pudelist söödetakse siis, kui ema kohal pole. Nii saab laps aru, et issiga antakse pudelit, emmega aga rinda. Samuti ei tohiks lutipudelist saada igapäevase toidusedeli lahutamatu osa, vaid see peaks siiski erandjuhtudeks jääma.

Ema peab võtma ravimeid

Põhjus: mõni kroonilist haigust põdev naine arvab, et ta ei saa imetada. Ka need emad, kellel seisab ees operatsioon või kes on hambaarsti juures tuimestava süsti saanud, arvavad, et ei tohi enam imetada.

Võid proovida järgmist: pea nõu arstiga ja küsi, kui ravimi infolehel midagi muret tekitavat silma jääb. Sest paljud ei tea, et enamikule ravimitest on olemas ka imetamise ajaks sobiv alternatiiv.

Ütle anestesioloogile enne operatsiooni, et toidad rinnaga last. Tavaliselt kehtib see rusikareegel: niipea kui ema pärast narkoosi taas ise lapse rinnale panna suudab, võib ta ka uuesti imetada.

Mida pead kindlasti teadma, kui hoolitsed vastsündinu eest, vaata Pere ja Kodu videokoolitusest SIIT!

Imetamisest võõrutamine


Igale imetavale emale koidb millalgi hetk, kui tissitamisaeg saab läbi. Kas see sünnib naise otsusest või jätab kiiresti kasvav mudilane omal algatusel imikupõlvega hüvasti, see on igas peres omamoodi. Tähtsam on aga see, et kõik toimuks harmooniliselt.

Ideaalne oleks ju last rinnapiimast mitte võõrutada, vaid lasta tal sellest ise välja kasvada, kuid tihti pole see ühel või teisel põhjusel võimalik. Imetamisest võõrutamine võib kulgeda väga ladusalt, kui olete lapsega selleks valmis, samas kui mõlemad on sellesse tegevusse emotsionaalselt väga kiindunud, võib rinnast loobumine kujuneda katsumuseks.

Kummalgi juhul on kõige olulisem ema sisemine otsusekindlus. Kui oled kahevahel ja kahtled, tajub laps sinu pingeid ning võõrutamine ei suju.
Põhilised soovitused, kuidas leebelt ja sujuvalt võõrutada, on samad nii väikelapseikka jõudnud põnni kui ka noorema beebi puhul.

Vali õige aeg

Ära säti rinnast võõrutamise algust samale ajale teiste suurte ümberkorraldustega beebi elus, nagu näiteks eraldi tuppa magama kolimine, uue lapse hoidjaga kohtumine, lastesõime minek, või kui ta on haige või põdur. Oota, kuni laps on oma parimas vormis ja elu kulgeb tavapärases rütmis. Tasa ja targu. Ära katkesta rinnaga toitmist järsult, oluline on vähendada rinnapiima teket nädalate jooksul ja muuta nõudmise-pakkumise vahekorda vastupidises suunas.
Jäta esmalt vahele üks imetamiskord ja kui laps on sellega harjunud, võta ette järgmisest imetamiskorrast loobumine.

Foto: Shutterstock
Imetamiste ärajätmise intervall ei tohiks olla kiirem kui kolm päeva, soovitavalt aga võiks see olla nädal. Järkjärguline rinnast võõrutus on emale ja lapsele parim, kuna nii saavad mõlemad ühe väga erilise ajastu lõppemisega kohaneda.

Alusta päevastest toidukordadest

Üldine reegel, kuidas rinnapiima toidukordi asendada lisatoidu või piimaseguga, on selline, et esmalt alustad lapsele vähem olulisematest tissitamistest. Tavaliselt on nendeks päevased imetamised. Kõige viimaseks, millest loobute, võiks olla õhtune imetamine enne magamaminekut.
Hea nipp on sel juhul imetada enne õhtuseid magamaminekurituaale, st enne pesemist ja pidžaama selgapanekut. Sel perioodil ära lase lapsel enam rinna otsas uinuda.

Paku huvitavat ühist asendustegevust

Pööra lapsele sel ajal väga palju tähelepanu ja sisusta aeg, mis muidu kulus imetamisele, mõne teise ühise nauditava tegevusega. Kui laps leiab tissitamise asendustegevusena lohutust pöidla või kaisulelu imemisest, ära väljenda pahameelt. Laps vajab sel ajal palju tröösti ning uus lohutuslelu võib aidata olukorraga paremini harjuda. Vajadusel otsi abi. Kui tekivad küsimused või võõrutamine ei laabu, pöördu nõu ja abi saamiseks imetamisnõustaja poole.

Kui sulle teeb muret beebi uni, siis vaata häid soovitusi Pere ja Kodu videokoolitusest SIIT!

Jaga
Kommentaarid