Hüpnosünnituse sertifitseeritud koolitaja Kiia Paal selgitab Pere ja Kodu perekooli videokoolituses väga põhjalikult, kuidas valmistuda loomulikuks sünnituseks.

Vastsündinud beebit kätel hoida on iseenesest juba imeline, kuid naise jaoks on kogu sünnitusprotsess emotsionaalne ja meeldejääv. Valmistu on beebi sünni päevaks sama pühendunult nagu pulmadeks, vii end kurssi kõikide võimalustega, vali end toetama sulle sobivad inimesed ja mõtle läbi, kuidas saad endale võimalikult turvalise ja positiivse kogemuse luua, mida heldinult meenutada.

Naised on loodud sünnitamiseks, igas naises on olemas ürgne, instinktiivne sünnitusoskus, naise keha oskab lapse eostada, rasedust kanda ja lapse ilmale aidata. Beebi teab samuti, kuidas sündida.

Miks sünnitus paljusid hirmutab?

Meedia ja Hollywoodi filmid on täis draamat sünnitusolukordades, teised naised räägivad hirmutavaid lugusid, osa suudame teadmatuse või üle mõtlemisega ise oma stressitasemele lisada. Stress aga pärsib sünnituse iseeneslikku algust ja loomulikku kulgu, surudes maha sünnitust soodustavad hormoonid ja viies keha pingeseisundisse.

Kui naine tunneb end turvaliselt ja tal puudub hirm, on soodsad tingimused sünnituseks loodud, naine läheb sünnituse edenedes protsessiga loomulikult kaasa: keskendub, hingab, kuulab oma keha, suhtleb beebiga, sulgeb silmad, teda ei sega ümbritsev, ta ei soovi suhelda. Naine on oma „sünnitusmaailmas”, meditatiivses seisundis.
Selline seisund on sünnitajale looduse poolt antud loomulik, teadvuse muutunud seisund. Ta on rahulik, lõdvestunud, keskendunud, tema ajataju on muutunud ja kaitseb teda instinktiivselt — sünnitus tundub lühem kui kellaajas mõõdetult. Lõõgastunud olekus saab keha toota sünnituseks sobilikku hormoonide kokteili, mis suunavad emaka tööd ja NB! — leevendavad võimalikke valuaistinguid. Sellist seisundit saame nimetada loomulikuks hüpnoosiseisundiks, mil meie ajutegevus on aeglustunud ja fookus on suunatud oma eesmärgile — naine kuulab oma keha, tunnetab sünnitusprotsessi, hingab rahulikult ja sügavalt, suhtleb beebiga, võtab instinktiivselt talle sobivaid asendeid.

Hüpnoos on meie teadvuse loomulik olek, mida me kõik igapäevaselt mitmeid kordi kogeme. Alates hetkest, kui ärkad — keha on veel lõdvestunud olekus, ise oled rahulik, mõtteid on veel vähe peas keerlemas. Samas seisundis oled hetk enne uinumist, ärgates või unistades, kaminatuld vaadates, maanteel tuttavat teed pidi sõites teekonda ja aega mitte tajudes, raamatut lugedes. Oled lõõgastunud, rahulik, keskendunud.

Hüpnoosi on kahjuks meedias kajastatud meelelahutuslikult kui meelekontrolli ja midagi üleloomulikku, kuid tegelikult saab inimene sellisesse seisundisse jõuda vaid läbi enesesisenduse, omaenda soovi ja kontrolli. Iga hüpnoos saab olla ainult ja ainult enesehüpnoos. Sõna on mõnele harjumatu, kuid tegemist on lihtsalt loomuliku, meditatiivse seisundiga, milles saame oma sisemusega kontakti ja läbi enesesisenduse endas soovitud muutusi luua. Näiteks vabaneda sünnitusega seotud hirmudest, asendades negatiivsed mõtted julgustavate ja positiivsete kinnitustega.

Sünnitaja on väga tundlik ja kergesti reageeriv välistele segajatele ehk looduse poolt on meid juhtimas ellujäämisinstinkt, soov kaitsta end ja oma järeltulijat. Kui sünnitaja tajub ohtu, vallandub temas võitle-põgene reaktsioon ja sünnitegevus võib peatuda. Me ei saa kontrollida oma autonoomse närvisüsteemi reaktsiooni ohule, kuid me saame kontrollida ohuallikat ennast. Alustades sellest, et me ei kuula teiste negatiivseid kogemuslugusid! Saame valida sünnituse juurde inimesed, kes meile turvatunnet pakuvad. Vajadusel tuleks kasvõi mõni meditsiiniline instrument kinni katta, mille nägemine võib meenutada varasemat ebameeldivat kogemust. Mis aga kõige tähtsam, me saame kujundada oma suhtumist, suunata oma mõtteid ja keelekasutust. Saame ise otsustada, kas ütleme endale „ ma kardan sünnitust” või „ ma usaldan oma keha”, saame teadlikult tõrjuda peast negatiivseid mõtteid ja asendada need endale kasutoovamatega. Kuna sünnitus toimub paljuski naise peas, peaks sünnituse ajal mõtleva osa välja lülitama, siis saab sünnitust juhtida aju ürgne, instinktiivne osa.

Mõtted ja sõnad mõjutavad keha, keha on robot. Mõtle näiteks tühja kõhuga maitsvast toidust ja süljenäärmed hakkavad tööle.. Ütle endale „minu sünnitus on ilus” ja kujutle end beebi sündimise päeva, kui tutvute ja pilk kohtub tema omaga esimest korda — tunned ehk juba naeratust näole libisemas. Sellises õnne- ja turvatundes võiksid ju veeta kogu raseduse aja.

Sünnitusvalu?

Jah, sünnitus on tihti seotud valuaistingutega. Kui sünnitaja on hirmul, suunatakse hapnikurikas veri emakast hoopis kaitselihastesse, suureneb pinge emakalihastes, see omakorda tekitab suuremat valulikkust ja sealt edasi suureneb hirm, kui valusaks veel võib minna. Sünnitajana saad aga otsustada, kas kannatad valu või tegeled sellega. Valu tuleks sünnitusel võtta märguandena, et saad midagi selle leevendamiseks enda heaks teha — vahetada asendit, hingata rahulikumalt ja sügavamalt, keskenduda rohkem lõdvestusele, paluda kaaslasel end masseerida, silitada, vabaneda ärevatest mõtetest jne.

Tihti räägitakse sünnituse ajal emaka tööst ehk emaka kokkutõmmetest ehk tuhudest kui „valudest“ — esimene valu oli hommikul, siis valutasin õhtuni ja lõpuks olid valude vahed nii- ja naasugused. Kas aga varem sünnitanud naiselt küsides saad vastuseks, et kohe kõige esimene tuhu oli päriselt valus ka? Ilmselt enamasti mitte. Andes aga igale tuhule koheselt valu nimetuse tekib meie ajus meie isiklikule kogemusele vastav assotsiatsioon ja mälestus kõikidest meie kogetud valudest. See omakorda võimendab tajutavat valuaistingut ja seeläbi võime sünnitust palju valulikumana kogeda.

Tuhu on seevastu täiesti neutraalne sõna. Sünnitaja võib tunda kõikvõimalikke aistinguid ja eesti keeles leidub alakehas toimuva kirjeldamiseks palju rohkem sõnu — surve, laine, intensiivsus, pakitsus, venitus, avanemine.. Võibolla meeldib sulle mõelda igast sünnitusaegsest tuhust kui lainest, mis viib sind lähemale lapse sünnile? Mõni lainetab rahulikult sünnituse merel, teine tormisemal ja mõnele on see justkui metsik rodeo, millel vaevu püsida. Kui keskendud tuhude ajal teadlikult sügavale hingamisele, suunad oma fookuse meeldivale ja toetavale sinu ümber või visualiseerid oma kujutluses end hoopis turvalisse, erilisse paika, ei jõua info valuaistingust ka täiel määral sinu ajusse, vaid tänu fookuse suunamisele koged tuhusid leebemalt. Võiksid võtta iga tuhu samm-sammult, tegeleda ühe tuhuga korraga ja sügavalt lõdvestuda iga tuhu vahepeal.

Hüpnosünnitus tähendabki sünnitajale loomuomase meeleseisundi loomist, selle hoidmist ja taasloomist, kui miski segab. Naine õpib ise end sellisesse seisundisse viima, end selles hoidma ja kaaslane saab tal aidata lõõgastusse jõuda, kui vajalik.

Hüpnosünnituse meetod

Hüpnosünnituse meetod on põhjalik sünniks ettevalmistav programm, milles õpime perekooli teadmisi ja süvendatud lõdvestustehnikaid. Räägime, kuidas naise keha sünnituse ajal toimib, milline meeleseisund sünnitust toetab, taasloome usalduse ja kontakti oma keha ja instinktidega. Jagame tõenduspõhist sünnitusabi teavet, õpime, kuidas teha koostööd sünnitusmajas. Õpime, kuidas sünnituse eri etappides hingata, kuidas viia enda keha ja meel lõdvestusseisundisse, kui on vaja kiirelt rahuneda, stressi maandada. Need on kogu eluks kasulikud süvendatud lõdvestusoskused.

Kindlasti ei tasu keskenduda ainult ühele võimalikule viisile sünnitada, vaid olla avatud igasugusteks plaanimuutusteks, usaldada protsessi, oma toetajaid ja lasta mõttes ja hinges lahti sellest, mida sa ei saa lõpuni kontrollida. Küll aga on igas sünnituse olukorras abiks lõdvestusoskus ja meelerahu loomise tehnikad, olgu ees meditsiiniline protseduur või keisrilõikega lõppev sünnitus. Iga sünnitus saab olla nii naisele, beebile kui perele positiivne kogemus, kui oled teadlik toimuvast, sinuga on arvestatud, sind otsustesse kaasatud, tunned end turvaliselt ja tead, et sinu sünnitus on just sinule ja beebile õige sel teie kogetud viisil.


Positiivsete ja julgustavate sünnituslugude jagamine aitab teisel beebiootajal endale samuti positiivset kogemust luua. STOP hirmulugudele — ka beebi kuuleb !


Meelespea


Mis on hüpnoosi ja sünnituse seos?

  • Hüpnoosiseisund on Sinu igapäevane olek, kui oled lõõgastunud, rahulik ja keskendunud
  • Meditatiivne, lõdvestunud ja keskendunud meeleseisund on sünnitaja loomulik olek
  • Keha teab, kuidas sünnitada ja beebi teab, kuidas sündida
  • Hirm ajab keha pingesse, seega kergema sünnituse esimene eeldus on hirmudest ja ärevusest vabanemine
  • Enesehüpnoosi abil õpid sünnitajale loomuomase meeleseisundini ise või kaaslase juhenduse abil jõudma


Sünnituse psühholoogia

  • Sünnitaja on tundlik ja sünnitus toimub paljuski naise peas
  • Mõtted ja sõnad mõjutavad keha, keha on robot ja reageerib aju signaalidele automaatselt
  • Sünnitust juhib aju ürgseim osa, roomaja aju
  • Ülemõtlemine segab sünnitust
  • Usalda oma keha instinktiivset sünnitusoskust


Sünnituse füsioloogia — hormoonid

  • Oksütotsiin = armastus
  • Endorfiinid = õnn ja nauding, loomulikud valuvaigistid!
  • Sinu keha toodab sünnituseks sobivat hormoonide kokteili, et emaka tööd toetada ja et Sina saaksid oma tundmustega toime tulla


Pehme sünnituse retsept

  • HÄMARUS
  • VAIKUS
  • SOOJUS
  • TURVATUNNE
  • PRIVAATSUS
  • GRAVITATSIOON


Sünnituseks valmistumise plaan

  • Emotsionaalne ettevalmistus

Leia üles ja vabane võimalikest hirmudest
Ära kuula negatiivseid sünnituslugusid
Lahenda varasem raske kogemus

  • Teadlikkus ja teadmised

Perekooli loengud, raamatud
Teadmised sünnitusest, imetamisest, beebi hooldusest
Kaasa ettevalmistusse oma sünnikaaslane/tugiisik

  • Füüsiline ettevalmistus

Tasakaalustatud tervislik toitumine
Liikumine ja jõukohane treening

SÜNNITUS ON NAGU MARATON, MILLEKS TUELB VALMISTUDA SARNASELT SPORTLASTELE — VAIMSELT JA KEHALISELT

Sünnitusplaan ehk soovid sünnituseks

  • Läbi mõelda, mis on SINU jaoks sünnituse päeval oluline.
  • Inimesed — tugiisik, sünnitoetaja, (era)ämmaemand
  • Keskkond, sünnitustuba, mugavusvahendid
  • Võtted ja tehnikad lõõgastuseks
  • Protseduurid sünnitusel, valikud ja informeeritud otsused
  • Koostöö personaliga ja avatud meel muutusteks


Sünnitust ei saa lõpuni ette planeerida, kuid saad kujundada oma teadmiste põhjal eelistused, osaleda sünnitusprotsessis, olla kuulatud ja kaasatud.
Teadmine, mis Su sünnitusel toimub ja miks, annab jõudu leppida ka muutustega.

Keha lõdvestusoskus

  • Treeni lõdvestusoskus juba raseduse ajal kehamällu
  • Keskendu ükshaaval kõikidele oma keha lihastele ülevalt alla
  • Lõdvesta nägu, kael, ülakeha, käed, alakeha, selg, puusad, reied, sääred, jalatallad


Hingamine tuhude ajal

  • Emakalihased ja beebi vajavad sünnitustuhude ajal hapnikku
  • Hinga rahulikult, sügavalt, kõhuga
  • Kujutle, et täidad hingates justkui kõhus olevat õhupalli.
  • ÄRA HOIA HINGE KINNI!


Lapse väljahingamine

  • Väljutusfaasis vallandub kehas iseeneslik väljutusrefleks
  • Kuula ja tunneta oma keha ja tööta kehaga kaasa
  • Pressitungi ajal suuna väljahingamise jõud kehas allapoole
  • Presside vahepeal puhka
  • ÄRA HOIA HINGE KINNI!
  • Anna kehale ja beebile aega teed teha


Visualiseerimine

  • Kujutle oma keha avanemas
  • Suuna lõdvestustunnet oma kehas kujutluse abil
  • Visualiseeri oma sünnituse päeva
  • Kujutle tunnet, mida soovid oma kehas tunda
  • Kujutle end hoidmas beebit kätel, kuidas Sinu pilk kohtub tema omaga
  • Kujutle end oma erilisse turvalisse kohta, lapsepõlves, looduses


Visualiseerimise abil annad oma keha tööle jõudu juurde, samuti suunad tähelepanu ebamugavuselt eemale ja tunned vähem valulikkust.

Positiivne häälestus loob positiivset kogemust

  • Sina saad valida, milline on Sinu mõte
  • Asenda ärevad mõtted teadlikult julgustavate sisenduslausetega:


Ma usaldan oma keha, ta teab mida teha.
Mu laps oskab sündida.
Mu rahulik hingamine lõdvestab mu keha.
Ma suudan kõike 1 minuti jooksul.
Ma olen tugevam kui mu tuhud.
Hingan. Lõdvestun. Suudan.
Lasen lahti. Luban lapsel sündida pehmelt.
Tean, mida kontrollin ja lasen lahti sellest, mida ei saa kontrollida.

Sünnikaaslase roll

  • Ühine ettevalmistus
  • Beebi ja pere teadlik lähedussuhe
  • Ühine arusaamine sünnieelistustest
  • Mees naise eestkostjana
  • Soovid sünnikaaslasele

Mees mõtleb ja naine sünnitab.

Mehe roll

  • Ühine lõdvestustehnikate harjutamine
  • Aktiivne osaline sünnitusplaani arutelus
  • DJ ja tehnik
  • Sisekujundaja
  • Sünnitusmaja abi-administratiivtöötaja
  • Tõlk, läbirääkija, diplomaat
  • Psühholoog, hüpnotisöör, motivaator
  • Massöör, füüsiline tugi
  • ARMASTAJA

Harjutused, mis sünnituse eel kasuks tulevad

Nipp #1: Õrna puudutuse massaaz

Hea vaheldus tugevale survemassaazile, näiteks kui naine ei talu tugevat puudutust. Loob mõnusa lõõgastustunde, rahustab ja toodab valuvaigistavaid naudinguhormoone.


Nipp #2: Rahulik, lõdvestav hingamine

Hinga kõhuga, rahulikult ja sügavalt. Sujuva üleminekuga sisse- väljahingamise vahel. Pika väljahingamisega vabaned pingetest ja kehas aktiveerub parasümpaatiline närvisüsteem — just see toodab lõdvestavaid hormoone. Kasutatav kõigile igas pingelises olukorras.


Nipp #3: “Jääkaru poos”

Hea asend juba raseduse ajal — vabastab pingeid alaseljast, loob head venivust ja elastsust vaagnapõhjalihastele ja loob beebile emakas ruumi. Sünnituse seisakutes annab võimaluse beebil vaagnast natukene allapoole laskuda ja uue, parema stardipositsiooni leida. Selles asendis saad ka tuhude intensiivsust kiires olukorras pisut vaigistada.


Ilusat pehmet sündi sinu beebile!

Vaata lisaks: hypnosynnitus.ee

Mida pead kindlasti teadma, kui hoolitsed vastsündinu eest? Vaata videokoolitust SIIT!

Su beebi ei maga hästi ja nutab? Tee nii ja terve pere saab jälle magada! Vaata videokoolitust SIIT!

Imetamine põhjustab sulle ja beebile palju pisaraid? SIIN on sinu erinevatele probleemidele lahendused!

Jaga
Kommentaarid