Katsu ise ikka süüa värvilisi puu ja köögivilju, mitmeid lihasid ja muud ning küll ta näeb, et plass makaron ühel päeval enam põnev ei tundugi ja sirutab käe sinu taldriku poole.

Mida iganes sa toiduteekonnal ka ei teeks ja millises seisus parasjagu poleks, ära anna alla - leia probleemide asemel lahendusi! Ehk aitab sind mõni nipp allolevaist.

Kleepsud

Kui sul on valiv sööja, võid julgustada teda uusi asju proovima preemiameetodiga - leidke endale sobivaim.

Näiteks selline, et ta võtab igast asjast taldrikul ühe ampsu ja saab selle eest kleepsu. Kokkulepitud arvu kleepsude kogunemisel (näiteks 5), on auhinnaks väike mänguasi või mõni lemmikmaius.

Meil on selline reegel

"...et iga uut asja peab vähemalt korra proovima." Mõnes peres on see ka kolme prooviampsu reegel - igatahes on arukas juba väikelapsele seletada (ja ise ka eeskuju näidata), et uusi asju peab proovima, sest muidu ei ole ju võimalik tegelikult teada, kas see maitseb või mitte.

Paneeritult maitseb kõik paremini

Kui su laps armastab paneeritud toite, siis püüa tema maitsemeeli avardada, paneerides ka teisi asju - brokoli? Kana asemel kala? Miks mitte. Tuttav ja juba teadaolevalt maitsev välimus võib väga kergesti panna ta sööma ka uusi asju.

Kuju

Porgand ei meeldi? Aga mis oleks, kui sellest apelsinikoorimise noa abil lilled teha hoopis? Mis oleks kui ahjust tuleks friika-kujulisteks kangideks lõigatud kaalikas ja bataat ka? Ole mängulisem ja ehk on siis ka tema avatum.

Õige jutt

Sa võid ju jahuda, et toidus on vitamiine ja see on talle vajalik ning kasulik, ent proovi läheneda lapsele hoomatavamalt. Seo see talle meeldivate tegelaste või eeskujudega: Adalbert kasvas nii tugevaks, kuna on juba väiksest jänkupoisist peale porgandeid söönud. Tuletõrjujad kõik söövad iga päev brokolit. Pane fantaasia lapsemeelses suunas tööle - pikaajaline tulevikku vaatav terviseinfo pole see, mis nelja-aastast motiveerib, kangelased ja eeskujud aga küll.

Õige küsimus

"Mida sa täna süüa tahaksid+" ei vii sind mitte kunagi vastuseni, mida ootad. Pigem kuuled sealt "Jäätis", "Kommid" ja hakkad rääkima juba rikkis plaadina nõrkemiseni räägitut taas "Magustoit ei ole päris toit. Su keha vajab...."

Pigem anna lapsele valik: kas vahepalaks sööme kurki või tomatit? Kas ma keedan või praen kartuleid? Tahaksid täna punast või kollast paprikat proovida?

Hinnangud

Ära ütle kunagi lapse kuuldes kellelegi, et ta on pirtsakas sööja. Ta võib seda käsitleda tunnustusena, mis vääribki tähelepanu ja nii probleem aina süveneb – ta mõistab, et see teeb ta eriliseks, on suurte inimeste jutte väärt. Proovi parem "ta on alles alustav toidumaailma uurija..." - seda pealt kuuldes tahabki ta tõenäolisemalt uurida.

Ka ei tasu juurutada aina tema kuuldes talle teadmist "ta meil marju ei söö" - selle pidev kordamine panebki teda seda uskuma. "Oleks tore üllatus, kui ta marju prooviks..." võib lapse aga panna tahtma sulle üllatust teha.

Mitte ainult maitsmine

Kui näed, et su laps pole valmis proovima ja kategooriliselt suu kinni hoiab, mine kaugemale tagasi, et jõuda edasi - uuri, kas ta oleks valmis seda nuusutama? Ehk hoopis keele pihta panema? Puuviljadele saab esmatutvuseks ka musi teha (pestult!) ning kooretekstuuri tunnetada, erinevaid võrreldes.

Kui ta on huviline, võid alati juurde rääkida või näidata ka, kuidas ja kus miski kasvab, et ta paremini mõistaks nende päritolu. Ka maitsetaimed peenras või turuletil võivad ükshaaval tutvudes huvi tekitada, hunnikuna toidus esialgu võõrana mõjuda.

Pimetest

Mänguline kooliealine või väikelaps võib nõus olla ka pimetestiga: seotud silmadega maitsmisega, kus valikus tuttavad toredused, aga ka midagi uut talle. Paljude laste jaoks muutub see veel lõbusamaks, kui nemadki emale lauale näiteks viis toitu valida saavad ja ema siis seotud silmadega maitsma peab. Ole valmis veidike vürtsikateks elamusteks!

Valik on sinu!

Pitsa, takod, wrapid ja salatid on ideaalne viis kaasata lapsi söögitegemisse ja lasta neil endale meelepärane kokku panna teatud reeglite abil: näiteks et vähemalt ühe värvilise köögivilja peavad nad ka sisse/vahele panema. Kaasa neid ka hakkimisse - sageli tekib selle käigus ahvatlus ka asju maitsta ja lõhnad saavad tuttavamaks.