Kui sinu lapsel ei ole olnud unega muresid, on see suurepärane! Tundub, et osa beebisid saavad kergemini unega sina peale kui teised. Muide, lapse temperament ja sisemised sättumused mängivad siin suurt rolli.

Kuid vanemate jaoks, kelle lapsed tõeliselt unega maadlevad, võib pidevaks kaaslaseks olla kurnatus, üleväsimus, frustratsioon ja tubli doos ebakindlust. Siin ongi abiks teadmine, millised unega seotud ootused on lapsele parasjagu eakohased. Näiteks, eeldades, et vastsündinu magab öösel pikki häirimatuid unesid, peame suure tõenäosusega kõvasti pettuma.

Millised on realistlikud ootused unele? Allpool vaatleme erinevaid vanusegruppe ning seda, mida võime une-alaselt nendel perioodidel lastelt oodata.

Millised on eakohased ootused unele?

● Vastsündinud (0-12 nädalat): ​Sageli ärkavad beebid selles vanuses öösiti söömiseks iga 2-4 tunni tagant. Nad võivad olla võimelised üheks pikemaks uneks ööpäeva jooksul (4-5 tundi järjest). Vastsündinud vajavad päeval 3-5 uinakut, väga lühikeste ärkvelolekuaegadega nende vahel (1-1.15 tundi).

● 3-6 kuud:​ Selles vanuses beebid on võimelised öösel juba natuke pikemalt (5-8 tundi järjest) magama (eeldusel, et kaaluiive on korras). Enamasti vajavad nad öösiti veel 2-3 toitmist. Tavapäraselt vajavad nad 3-4 päevast uinakut.

Ärkveloleku aeg uinakute vahel 1.5-2.25 tundi.

● 6-9 kuud:​ Kui esimesed 6 kuud on seljataga, suudavad beebid sageli öösel
magada 6-10 tundi järjest, vajades 1-2 öist toitmist. Tavapäraselt toimub selles vahemikus üleminek kolmelt päevaselt uinakult kahele. Algab tutvumine tahke toiduga. Ärkvelolekuaeg peaks jääma 2.25-3 tunni piiresse.

● 9-12 kuud:​ Selles vanuses on paljud lapsed võimelised öösel magama 11-12 tundi (ehk terve öö), kuid võivad veel ärgata 1-2 öiseks toitmiseks. Selles vanuses on piisav 2 päevast uinakut ärkvelolekuajaga 2.5-4 tundi uinakute vahel.

● 12-18 kuud:​ Alates 12-kuust ei ole nälg tavaliselt öiste ärkamiste põhjuseks. Enamus lapsi on võimelised magama 11-12 tundi järjest, eeldusel, et nende kaaluiive on korras. Selles vanuses peaks laps sööma palju tahket toitu ning magama 1-2 uinakut päevas (üleminek ühele uinakule toimub tavapäraselt 15-18-kuu vahemikus). Ärkvelolekuaeg kasvab selles vahemikus jõudsalt, varieerudes 2,5-5h, olenevalt uinakute arvust.

● 18-24 kuud:​ Tavaliselt lähevad lapsed ühele uinakule üle 15-18 kuu vanuselt, jättes paika ühe keskpäevase uinaku. Ärkvelolekuaeg enne ja pärast uinakut võiks olla 4.5-5.5 tundi. Kui laps ärkab endiselt öösiti, ei ole kindlasti tegemist näljast tingitud ärkamisega ning vaadelda tuleks lapse uneassotsiatsioone, unekeskkonda, toitumist jne.

● 24-36 kuud: ​Kui laps magab endiselt päevast uinakut, siis ärkvelolekuaeg enne ja pärast päevaund võiks olla 5.5-6 tundi, uinak ise aga 1-2h pikk. Erinevalt Eesti kujunenud kultuurilisest normist magada lõunauinakuid kuni koolieani, on enamus lastest arenguliselt valmis lõunauinakust loobuma 2.5-4-aastaselt ning sellest liiga kaua kinni hoidmine tekitab sageli probleeme õhtuse uinumisega, öiste ärkamiste ja hommikuse pahura tujuga.

Pea meeles, et tegemist on üldise ülevaatega! Olenevalt lapse kaalust ja arengust ei pruugi nad antud vahemikesse täpselt sobituda (eriti, kui nad on vanusegrupi alumise või ülemise piiri lähedal).

Näiteks suudavad suurema kasvuga lapsed üldiselt uinakute vahel kauem üleval olla, kui nende pisemad eakaaslased ning ka unevajaduse osas tuleb alati silmas pidada individuaalseid erinevusi. Siinkohal kehtib reegel, et mida vanemad lapsed, seda suurem variatiivsus eakaaslaste seas. Ning alati pea meeles, et kui oled asjade praeguse seisuga rahul, siis ei ole tarvis midagi muutma tormata.

Kui aga tunned, et soovid üht-teist korrigeerida, vaata esmalt, et muutused, mida läbi viid, oleksid lapsele jõukohased ning pea meeles, et uute harjumuste kujunemine võtab aega 2-3 nädalat.

Hoides oma ootused realistlikud ja lapsele eakohased, oled ise rahulikum, mis tähendab, et rahulikum on ka sinu laps!

Unehaldjas on suure südamega rahvusvaheline väike-ettevõte, mis tegeleb imikute ja väikelaste unega, pakkudes Eesti emadele-isadele teaduslikku, usaldusväärset ja kiindumus-sõbralikku unenõustamisteenust ning seminare. Rohkem infot koolitusseminaride​ ja u​nenõustamise​ kohta leiad Unehaldja k​odulehelt​. Saa Unehaldjaga tuttavaks ka sotsiaalmeedias - F​acebookis​ ja ​Instagramis!​

Jaga
Kommentaarid