Illustraator, Kuma Designi looja Mari Ojasaar

Jälgin väga, et see, mida enda kehale määrin, oleks söödav, sest nahk on meie suurim organ ja imab endasse nagu käsn kõike, mida sellele kanname. Esimese rasedusega vahetasin keemilise deodorandi loodusliku vastu. Alguses oli see paras väljakutse, sest kui keha on keemiaga harjunud, ei pruugi looduslikud vahendid kohe toimida. Nii ma siis andsin kehale aega, katsetasin erinevaid deodorante ja, mis seal ikka, käisin päevas 1–2 korda end vannitoas värskendamas, kui vajadus tekkis.

Nüüdseks olen avastanud oma lemmikud ega kannaks kaenla alla enam iial keemiat. Rinnaga toitva emana ei kujutanud ettegi, et lapse „toidulauale” nii lähedale midagi keemilist kannaksin!

Mu praegused lemmikud on Bonobo Native’i kreem-deo ja Tuule pihustatav deodorant. Armastan Dr. Hauschka kehakreeme. Ainuke „keemia”, mida kasutan, on juuksepesuvahendid, sest kahjuks pole „kõigevabasid” juuksevahendeid veel avastanud. Kuna mu juuksed on blondeeritud, tuleb arvestada, et päris nõgeseveega neid enam aidata ei saa. Niisiis kasutan Löwengripi sarja, mis on meie Rootsi lähinaabrite bränd – nemad püüavad toodete puhul järgida kõrgeid keskkonnahoiustandardeid. Tooted ei ole küll ökoloogilised, kuid on mõeldud tundlikule nahale ning toodetud maailma luksus- ja apteegikosmeetika põhimõtteid järgides.

Linnateatri näitleja Liis Lass

Oma näohooldusrutiinis kasutan eelkõige looduskosmeetikat, kuna see on puhtama koostisega, julmusevaba, mõnikord ka veganlik ja aidanud mu varem kuiva naha normaalseks reguleerida.

Kõige rohkem fännan Lumi kosmeetikat ja sinna kõrvale ka Mádarat. Selverist on väga mugav lisaks võtta ka Nature Boxi tooteid. Lumi kosmeetika puhul meeldib, et see on Eesti bränd, kes pakub kiiret ja mugavat tarnet ja väga hästi toimivaid tooteid! Eriti tooksin esile Tundra sarja, Halo maski ja Naked hüaluroonhappe seerumi. Mádara brändi puhul meeldib samuti, et see on eelkõige Baltikumile suunatud ja mõned tooted on muutunud mu nahahooldusrutiinis asendamatuks: Tinting Fluid ehk tooniv päevakreem, oil-to-milk koorija, AHA-hapetega mask ja tükiseebid. Kõik esile toodud tooted vääriksid eraldi pikemat juttu, aga praegu julgustaksin neid lihtsalt omal nahal kogema!

Treener ja saatejuht Liina Randpere

Tunnistan, et eri ilutoodete katsetamise kaudu olen jõudnud veendumusele, et kõik, mis on looduslik, ei pruugi veel minu jaoks hea olla või sobida. Näiteks kipuvad ökošampoonid mu peenikesed ja pehmed juuksed karedaks ja takuseks muutma. Juba kümmekond aastat olen lasknud Vanalinna Salongis juukseid värvida Emsibeth Spa ammoniaagivaba õlivärviga – ja see on mu lemmikuks saanud; kord katsetasin ka üht teist tuntud brändi õlivärvi ja sain kohe n-ö vastu näppe! Emsibeth Spa tooted on ka parabeenivabad ja neid ei ole testitud loomadel.

Nahahooldustoodetest on üks lemmikuid Dr. Hauschka pihustatav näovesi – seda kasutades on tunne nagu nendes reklaamides, kus seistakse vihmametsas kose ääres ja lendlev vesi värskendab palet! Kuid näiteks eelmise raseduse ajal muutus mu nahk väga kuivaks ja tekkis nahaärritus, ning siis ei sobinud ka looduskosmeetika. Kogemata avastasin ühe apteegis müüdava baaskreemi Atolys, mida lõpuks määrisin näost varbaotsteni ja hoopis see tegi mu naha korda!

Usun, et nii nagu kõiges, peab ka looduslike ilutoodete kasutamise juures säilitama kaine mõistuse ehk et kõik looduslik ei pruugi meie kehale olla puhas kuld. Aga ühe loodusliku „ilutoote” poolt olen alati – puhas ja looduslik toit meie lähedalt. Öeldakse ju, et oled see, mida sööd, nii et tarbides piisavalt kodumaist, eriti praegu sügiseselt värvilist toitu, võib rahus nii mõnegi ilutoote ostmata jätta.

Näitleja ja laulja Kristel Aaslaid

Olen vaikselt hakanud tähelepanu pöörama keskkonnasõbralikele valikutele, kuid tunnnen, et saaks paremini. Hea on muidugi see, et selliseid tooteid on üha rohkem juurde tulnud. Hiljuti näiteks hankisin endale korduvkasutatavad vatipadjad!

Väga meeldivad mulle Humble Brushi hambaharjad ja kodumaine toodetesari Tilk! – nende Moisture Me näokreem ja huulepalsam on ületamatud!

Iluajakirjanik Krista Kiin

Saanud innustust oma keskkonnateadlikult tütrelt, kes juba mõnda aega kasutab ainult looduslikku ning julmusevaba nahahooldus- ja dekoratiivkosmeetikat, olen minagi liikumas säästlikuma kosmeetikakasutuse poole.

Näiteks on hiljutine ahaa-elamus, et leidub ilukaubamärke (nagu Lush), mis peavad olulisimaks innovatsiooni ja eetilisi tööpõhimõtteid, valmistades ning müües värskeid, käsitsi tehtud ilutarbeid, nagu kihisevad vannipommid, dušitarretised, tahked šampoonid ja hambapesutabletid – kõik „alasti” ehk pakendita. Lisaks olen teinud otsuse kasutada enne uue kreemi, seerumi või huuleläike ostmist lõpuni iga olemasolev, säästes end seeläbi väga paljudest kulukatest impulssostudest. Kui pisutki süveneda, on saadaval päris palju nii suurtele kui ka väikestele kasutamiseks mõeldud tooteid, näiteks šampoonide ja kehageelide leebe koostisega perepakendid – nii võib märgatavalt vältida igakuist plastmassjäätmete kogust. Samuti saab osta täiteid nii mõnegi brändi vedelseepidele, presspuudritele, kompaktjumestuskreemidele, lauvärvidele ja koguni parfüümidele!

Varem polnud mul vähimatki põhjust mõelda, kui palju saaks ilutooteid ühendada. Selle asemel, et koguda vannitoariiulile juukse-, keha- ja meigieemaldusõli, võib üht kvaliteetset õli kasutada mitmel otstarbel – kasvõi kõikide eelpool loetletud ilurituaalide jaoks! Kui hoolega otsida, leidub kombineeritavaid tooteid veelgi – näiteks nii mõneski mineraalkosmeetika presspuudris (nagu Jane Iredale) sisaldub jumestuspõhi, peitekreem, päikesekaitse ja nahahooldus ühes.

„Miks peaksid loomad minu ilu heaks kannatama või koguni surema?” küsib mu 17-aastane tütar iga kord, kui soovitan talle mõnd enda lemmikilutoodet, mille tagaküljelt ei leia nn hüppava jänese märki. Olgugi et nii nagu looduslik ei pruugi alati olla orgaaniline, ei tähenda ka julmusevaba tingimata, et toode oleks pahaainetevaba, saame me kõik midagi ära teha loomade parema kohtlemise, enda puhtama südametunnistuse ja ühtlasi ka planeedi päästmise suunas – nimelt on tõestatud, et loomakasvatus ja sellega kaasnevad protsessid on kliimamuutuste märkimisväärseks põhjuseks. Meie mõlemi lemmikud on Yes To, Wet n Wild ja Dr. Hauschka.