TUUBi üks kandev alustala oli taastöödeldud kangas. Sellest kangast sai kõik alguse. Seega jah, meil, kes me olema ka ainult kuus aastat turul olnud, oli juba algus roheline. Meie jaoks on ökoloogilise jalajälje silmas pidamine elemantaarne hügieen 21. sajandil midagi tootes ja müües. Tiiu tegi enne aluspesu (Tiiu Roosma, BonBon Lingerie looja – toim) ja ihales ökoloogilisema toote järele, aga pesu juures oli see keeruline. Kõik kummid, traadid, konksud, polstrid, võrgud ja paelad – oli mingeid ökovariante, aga need olid ja on üldiselt kõik väga lapsekingades. Ökoloogilist jalajälge väärtustavaid kangaid oli olemas.

Kui kompromissitult ökoloogilised TUUB ja selle taga olevad inimesed on? Mis on teie jaoks üldse sõna „öko” taga?

Meie kuulus taastöödeldud kangas on kompromiss selles mõttes, et tootmiseks – olgugi ümbertöödeldud vanast materjalist, valdavalt ookeanist hulpivatest ja mereloomi ohustavatest kalavõrkudest – kulub siiski paras hunnik energiat. Täna on see energia maailmas suuresti toornafta. Inimesed selle peale tihti ei mõtle. Arvavad, et kui on taastöödeldud või looduslik, siis juba ongi väga-mega öko. Tegelikult tarbekaupade juures ainukene radikaalne öko on teise ringi tooted ja Reet Ausi mood, mis suhteliselt väikese energiakuluga kasutab ära päriselt rämpsu minevad tootmisjäägid. Sageli arvatakse, justkui oleks metallist kaas pakendile ilusam ja parem kui plastmasspakend. Aga metalli töötlemine on ressursimahukam, seega kulub metallkaane tegemisele tootja sõnul rohkem toornaftat. Laiendan oma eraelus seda mõtet igasugu ohtralt kilepakendatud tofutoodetele. Vägivallatu, aga samas planeedi suhtes ikkagi väga vägivaldne. Kõike tasub vaadata suurema pildina, see on minu arusaamine ökoloogilisest elust. Oleme TUUBiga ka praegu ümber vaatamas oma e-poe pakendamist, me pole sellega üldse rahul, aga olema olnud laisad. Siiski on kohe-kohe tulemas 100% taastöödeldud plastist Euroopas toodetud stiilne postikott ja meie uhke paraadpakend saab olema ostukorvis inimese vaba valik.

TUUBi muusad Inga, Merlin ja Marili kandmas taastöödeldud kangast TUUBi vastavalt oma stiilile.

Ütleme siis nii, et TUUB asja päris peeneks ei aja. Me teeme kompromisse ja tihti raske südamega. Näiteks meie ülipopulaarse meriinokanga osa värve ei ole muelsing free (muelsing tähendab, et meriino lambabeebide pepu ümber väike piirkond n-ö skalpeeritakse, et vältida mustusest tingituna kärbeste pesitsemist lamba villas. Tänapäeval tehakse see üldiselt tuimestusega, siiski on protseduur vastuolus radikaalse veganluse ja vägivallatusega, mille kohaselt ei tohiks sellist protseduuri teisele elusolendile teha ka mitte tuimestusega), kuigi meie meriinot tootev firma toodab ka muelsing free varianti. Miks? Sellepärast, et must ja hall toon muelsing free meriinot läks testimisel niivõrd topiliseks ning imeline sinepikarva toon tundus ihu vastas kare. Meie vastutus. Me tunneme, et ei saa müüa kliendile topiliseks muutuvat ja karedat meriinot, mille ta kas ära viskab või kappi seisma jätab, et siis uus rõivas osta. Kanga tootmine maailmas on jätkusuutlikkuse valdkonnas veel lapsekingades. Elame kaasa ja oleme kursis nende arengutega. Uus loodusvalge meriino meil näiteks on muelsing free. Me võiksime otsustada kompromissitult: valime selle topilise ja kareda ökovariandi, kuid rahulolematute kundede suur osakaal lõpetab iga firma äritegevuse ja see pole üldse jätkusuutlik. Öko kasuks räägib veel asjaolu, et me kasutame materjali peaaegu 100% ära, tootes meriinotuubide servadest ülimalt mõnusaid ja soodsaid torusalle ning sääriseid.

TUUBi muusa, heaolu-<em>coach</em> Jaana tunneb end hästi varsti müügile tulevast mahedast meriinovillast TUUBi ja kangajääkidest toodetud sääristega.

„Mina olen seisukohal, et inimese isikliku vastutuse teadvustamine ja taotlus ökoloogilise elu suunas on väga oluline, sest siis sa teed intuitiivselt võimalikult palju häid valikuid,” ütleb Tiiu Roosma. „Me oleme kõik natukene laisad ja ootame ühiskonnalt enam, kui ise oleme nõus panustama. Näiteks ma ikkagi tellin vahel Hiinast midagi, sest asjad on seal nii palju odavamad ja ma olen nii palju vaene või kokkuhoidlik. Ning ma ju tean, et Hiina survestab läänt ostma nende nodi suisa riikliku strateegiaga, mis viib selleni, et meie tootmised surevad välja ning siis on nendel võim ka transpordi eest raha küsida, palju soovivad. Liiatigi pole nende kaubad ei fair trade ega öko. Pealegi ei ole mul neid asju nii väga tarvis. Ja mul on selle pärast enda ees piinlik. Minu vastutus, minu valik. Proovin olla iga päev natukene parem versioon endast. Samm-sammult omale ökoloogilisi harjumusi kujundada, leppides tagasikukkumisega, et siis jälle mäkke tõusta, on jätkusuutlik, ma arvan. Igasugune äärmuslikkus on halvav. Sõda on sõda, isegi õige asja nimel, eriti sinu oma südames. Head inimsuhted ja mõistlik meel kõiges on minu jaoks ökoloogiline, ei saasta keskkonda negatiivse energiaga.”

Kolmas materjal, mida kasutame, on mõeldud just nn puuvillainimestele. Aga tavaline puuvill on mõrv planeedile, mida jällegi paljud tarbijad ei tea. Mahepuuvill on alternatiiv, aga meil on praegu puuvillainimestele valikus hoopis innovaatiline modal-kangast TUUB. Modal on patenditud viskoosi alaliik, mille tootmistsükkel on hästi väikese ökoloogilise jalajäljega, vastupidi tavalisele viskoosile, mis on samuti planeedile kahjulik. Ta on pehmem kui puuvill, hästi siidine. Samas ei ole bioloogiline kangas nii pikaealine kui meie taastöödeldud sünteetika, mis hingab kui siid, aga kestab aastaid sama hea vormi ja värviga. Seega mõnes mõttes on kvaliteetne kunstkiud jällegi ökoloogiline valik, kuna ta peab vastu. TUUBi taastöödeldud sünteetika on väga kvaliteetne, ei ärrita nahka ega aja higistama! Meil on sellest perest mitu erineva paksusega kangast töös. Kõige paksemast on meie uus hitt – püksid EVERYWEAR. TUUBi uute pükstega saab kompromisse tegemata minna nii teatrisse kui ka joogasse. Püherdada kodus laste ja lemmikloomadega ning siis riideid vahetamata kontorisse tööle sättida. Kodukontoris on nad ka muidugi väga mõnusad, ja matkal, kui ei ole käre pakane. Üks testkandja nimetab neid oma uuteks lemmikuteks autosõidupüksteks, kuna puudub teksade ahistav lukk ja nööbid. Pärast nende pükste garderoobi ilmumist võib inimesest saada tõeline minimalist. Ja need taskud on lihtsalt ülimugavad ning annavad pükstele popi noore kuju.

Džässlaulja Sandra kannab <em>modal</em>-kangast TUUBi ja uusi pükse EVERYWEAR.

TUUB, eriti taaskasutatavast kangast TUUB, on ökoloogiliselt väikese jalajäljega ja tegelikult väga soodne ost, kuna:

  • peab kaua vastu, seega on TUUBi soetamine investeering pikemaks ajaks;
  • vähendab vajalike rõivaste hulka naise garderoobis, sest teda saab sobitada oma muude riietega kokku nii seelikuks, topiks, aluskihiks, selja- ja pepusoojendajaks teiste pükste peale või seelikute alla, vajadusel ujumiskostüümiks ja öösärgiks ning elegantselt lohakaks salliks või peakatteks. Reisidel on TUUB rannakleit ja õhtul väike must kleit õlasalliga. Kontoriinimestele on ta valdavalt kasutusel jaki all pika topina, mis viimistleb nii dekoltee kui ka katab elegantselt volditades pükste või seeliku värvli. Lapseootuse puhuks on TUUBil veel mitu lisaväärtust. Uued püksid on täielik revolutsioon riidekapis. Asendab mängleva kergusega teksased, retuusid, teatripüksid, viigipüksid ja kodupüksid;
  • teeb elu lihtsamaks ja lisab mängulisust, mis suures plaanis alandab stressitaset päris mitu pügalat;
  • hoiab reisikohvris ruumi kokku, kuna saad mitu hilpu koju jätta. Otsene kokkuhoid pagasi lisakilodelt. Kerge reisikoti mõte TUUBi taga laieneb kogu elamise kunstile: elu on rännak, reisi kerge pagasiga;
  • me toodame Eestis. Siin on töötajal kõht täis ja inimõigused tagatud. Raha jääb meie riiki. Kasu saab väike firma TUUB ja teised väikefirmad, mis on seotud tootmise ja tarnetsükliga. On ökoloogiline hajutada majandust, mitte toita monopole. Seega on TUUB sertifitseerimata fair trade (aus kaubandus – toim).

Aga kui ma ei ole selline sale ja perfektse kehaga, siis ju pole mul TUUBiga midagi teha?

Ei! See pole nii. Me teeme TUUBi suurustes XS kuni XXL.

Asi on selles, et TUUB ei ole punase vaiba väike must kleit (kuigi ta on seal ka täitsa sõiduvees). 80 protsenti naistest kannab TUUBi nii, et see üldse ei trügi esile, vaid aitab mingit oma riietust viimistleda, on see puuduv lüli. Vaata eelmise lõigu teist punkti.

Ja naised võiksid ka lõpetada ära oma keha pärast põdemise. See pole üldse öko, sest viib negatiivsete mõtete lõksu. Lepime oma kehaga, see on jumala imeline looming ja teist meil pole, olgu suurus XS, M või XXXL.

Tähelepanek: kui pärast jõulukingituste avamist käivad mehed meil kontoris TUUBe ümber vahetamas, siis pea alati on nad ostnud naisele liiga väikese TUUBi ja vahetavad selle suurema vastu. Nad näevad oma naisi pisematena, kui nad tegelikult on. Meie kallimad näevad meid armsatena, hakkame ise ka end armastusväärsena nägema, onju! TUUB hoolitseb selle eest, et igaüks saaks oma suuruses fair trade ökoloogilise kodumaise nutirõiva selga. Leia oma lemmik SIIT.

Suunamudija ja muusa Karoliina Koovit on suur TUUBi fänn ja on TUUBi lõpututele võimalustele väga hästi jälile saanud. Siin videos näitab Karoliina lahkelt mõned variandid, kuidas TUUBi oma garderoobi integreerida.

Jaga
Kommentaarid