"Otsustasime sünnitada väikses Paide haiglas, kuid arst püüdis meid ümber veenda. Et varem oli kaks rasedust katkenud ja olen ülekaaluline, pidi olema suur risk, et midagi läheb valesti."

Selle loo valguses selgitavadki arstid

Kas ülekaal võib põhjustada raseduse katkemist?

Uuringud on näidanud, et naise ülekaal (kehamassiindeks üle 30) on seotud rasedusriskidega, milleks on muu hulgas raseduse katkemine. Seetõttu soovitame ülekaalulistel enne raseduse planeerimist käia toitumisnõustaja juures. Kui suur kaal on tingitud toitumisest ja väheaktiivsest eluviisist, on seda võimalik vähendada. Suuremal osal ülekaalulistest rasedus siiski ei katke.

Kui tähtsat rolli mängib ülekaal muude sünnitusriskide juures?

Võrreldes normaalkaalus naistega esineb ülekaalulistel rohkem raseduse põhjustatud vererõhutõusu, preeklampsiat, enneaegset sünnitust, loote kasvu­peetust, ülekandlust, rasedus­aegset diabeeti ja loote suurt sünnikaalu. Sellest tingituna vajavad nad sagedamini sünnituse esilekutsumist.

Ülekaalulistel on sünnitamise aeg pikem, kuna emakakael avaneb neil aeglasemalt. Valutustamiseks tehtav epiduraalanalgeesia võib suure kaalu korral mitte õnnestuda. Üle­kaalulistel lõpeb sünnitus ka sagedamini keisri­lõikega, näiteks preeklampsia, emakakaela avanematuse, lootepea ja vaagna sobimatuse jms tõttu.

Mis juhtudel peaks sünnitama kõrgema järgu haiglas?

Kui naine läheb end rasedusega arvele võtma, hindab ämmaemand rasedusriske. Ta vaatab naise üld­seisundit ja eluviise, riske, mis on seotud varasemate raseduste, kaasuvate haiguste ja praeguse lapseootusega. Edasi koostatakse raseduse jälgimise plaan. Suurte riskidega raseduse korral koostab plaani naistearst, kaasates vajadusel teisi spetsialiste. Kõik riskirasedad peaksid sünnitama kõrgema järgu sünnitusmajas.

Jaga
Kommentaarid