Räägime kolmest Eestis lihtsasti kättesaadavast supertoidust, mis on meie juurde jõudnud Ladina-Ameerikast ja Indiast ning on sealseid inimesi ravinud ja aidanud juba aastasadu.

Makajuur on tõeline superkangelane! See on väga toitev ja Andide köögis kasutusel toiduainena. Populaarseks on selle teinud aga energiat andev toime, mis pakkus tugevust ja vastupidavust arvatavasti juba inka sõdalastele. Sportlased kasutavad makajuurest tehtud pulbrit vastupidavuse suurendamiseks, kuid maka hormoone tasakaalustav mõju on kasulik just naistele. Maka sisaldab 18 aminohapet, rohkesti vitamiine (B1, B2, B6, C, E), samuti mineraalaineid ja mikroelemente, eriti kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, väävlit, rauda, fosforit, tsinki, vaske ning mangaani. Kvaliteetsel makapulbril on magus, peaaegu karamelline maitse. Pulbrit võib segada vee, mahla, jogurti, müsli ja piimaga. Sobib suurepäraselt smuutidesse lisamiseks.

Toorkakao tuleb meie juurde Lõuna-Ameerikast. Nature's Finesti toorkakaopulber on valmistatud Peruust pärit Criollo kvaliteediga röstimata kakaoubadest (Theobroma cacao). Criollo kvaliteediga ube nimetatakse kakaode kuningaks, kuna need on eriti meeldiva ja õrna maitsega. Peamiselt peetakse toorkakaod heaks magneesiumiallikaks, mis toetab südant, aitab kaasa ajutegevusele ja seedimisele, lõdvestab lihaseid, aitab menstruaalvalude korral, tugevdab luid, suurendab painduvust ning organismi aluselisust. Kui kehal on piisavalt magneesiumi, paraneb keha verevarustus ja sellega koos ka hapnikutasakaal ning toitainete kättesaadavus kogu kehas. Kakaol on isu vähendav toime, kuna see sisaldab teatud ensüümide pärssijaid (MAO inhibiitoreid), mis võimaldavad serotoniinil ja teistel olulistel närvivahendusainetel kauem ajus ringleda. Monoamiini oksüdaasi inhibiitoritele omistatakse ka noorendavat mõju, ühtlasi on tegu kaalulangust stimuleerivate ühenditega.

Ashwagandhat on iidses ajurveeda meditsiinis aastasadu kasutatud. Seda tuntakse kui adaptogeeni – ainet, mis aitab kehal paremini toime tulla nii füüsilise kui ka vaimse stressiga. Taimel on rahustav mõju ja selle tarbimine aitab ärevust vähendada. On täheldatud, et ashawagandha alandab stressihormooni kortisooli taset kehas ja aitab ärevusest tingitud unetust ravida. Seda kasutatakse ka tähelepanuhäirete leevendamiseks. Ashwagandha’t on soovituslik tarbida raskema vaimse pingutuse perioodil. See sisaldab palju antioksüdante ja kaitseb rakke oksüdatiivse stressi eest, mis omakorda aitab kaasa ainevahetuse kiirenemisele. Soovituslik päevane kogus täiskasvanud inimesele on 3 grammi pulbrit, segatuna näiteks smuuti või meega.

Kõik need antioksüdante täis supertoidud hoolitsevad su parema heaolu ning vaimse ja füüsilise vormi eest. Peale selle on neid ka lihtne enda toidulauale lisada – lihtsaim moodus on pulbreid kasutada smuutides, aga need sobivad suurepäraselt ka putrude peale ja küpsetistesse.

Üks maitsev šokolaadi-kirsismuuti
Vaja läheb:


- 2 dl mandlipiima
- 2 banaani, soovitatavalt sügavkülmutatud
- 200 g kirsse, kivid eemaldatud. Võid kasutada ka sügavkülmutatud kirsse
- 1 kuhjaga supilusikatäis toorkakaod
- paar peotäit beebispinatit
- pool küpset avokaadot

- 2 banaani, soovitatavalt sügavkülmutatud

- 200 g kirsse, kivid eemaldatud. Võid kasutada ka sügavkülmutatud kirsse

- 1 kuhjaga supilusikatäis toorkakaod

- paar peotäit beebispinatit

- pool küpset avokaadot


Sega kõik blenderis kokku ja naudi koos sõbraga. Kogus on kahele.

Kõiki neid supertoite saad osta Bio4You poodidest, mis asuvad Tallinnas Järve, Arsenali ja Foorumi keskuses; Rakveres Põhjakeskuses ning Pärnus Kaubamajakas; samuti meie e-poest aadressil bio4you.eu. Püsikliendile on alati kõik tooted 5% soodsamad ja registreerumine on tasuta.

Inimesed testivad

1. Anna-Maria Veidemann-Makko, telenägu

Testimisperiood: kaks nädalat

Toorkakao pulber
Magneesiumi ja kiudaineteallikas, vähendab söögiisu, toetab keskendumist, kõige rohkem antioksüdante.

See oli mu lemmik kõikidest testitud toidulisanditest. Olen ka varasemalt toorkakaod kasutanud ja mitte ainut joogina. Seda on hea peale riputada jogurtile, panna cottale, pudrule või ka jäätise peale. Veidi mõru on, aga see ei sega, kindlasti toimib pigem ergutajana ja kiirendab ka ainevahetust. Pärast ühte teelusikatäit toorkakaod lisandina polnud tunda mitu tundi tühja kõhtu. Usun, et kui end kätte võtan ja ka liikumist ning trennikoormust suurendan, siis kindlasti töötaks ka hästi kaalulangetajana.

Maca pulber – sobib smuutidesse
Toetab keskendumist, libiidole väga hea, olen kuulnud ka erinevate nahaprobleemide ennetaja – parendaja

Maca pulber oli parema maitsega kui Ashwandha pulber. Lisasin seda hommikuti jogurti või smuuti sisse ning ta ei häirinud põhimaitseid kuna on samuti magus. Kuna see sisaldab kaheksat olulist aminohapet, rasvhappeid, kaltsiumit, magneesiumit, rauda ja kaaliumit, siis on kahtlemata tegemist tervisliku asjaga. Eriti hästi pidavat toimima hormoontaseme tasakaalustajana ja energiatseme tõstjana. Õnneks minul pole veel hormoonidega probleeme (kuna soovitatakse just menopausi ajal) ja kuna tarbin kohvi, siis ei oska öelda, kas see mulle üksi oleks energiat juurde andnud. Tunnistan, et ka järjepidevuse hoidmises oli probleeme, sest vahepeal käisin ka Soomes tööreisil. Usun, et toidusedeli rikastamisel on see kindlasti hea toode, kuigi mina saan ka oma põhitoidust olulised mineraalained kätte.

2. Irmeli Karja, Moodne Kodu peatoimetaja

Ashwandha pulber – soovitatavalt õhtuti tarbida
Looduslik stressileevendaja (ärevus, unehäired), immuunsuse tugevdaja

Kuna sel on üsna spetsiifiline maitse, siis lisasin seda pigem magusapoolsesse smuutisse ja mulle täitsa meeldis. Mulle meeldivadki uued ja natuke erilised maitsed, seega sobis. Loodan, et mõjus rahustavamalt, unega probleeme pole üldiselt.

Maca pulber – sobib smuutidesse
Toetab keskendumist, libiidole väga hea, olen kuulnud ka erinevate nahaprobleemide ennetaja – parendaja

Mulle meeldis seda panna maitsestamata jogurtisse. Jogurtisse lisan alati seda, mis just hommikul meelele parim tundub: banaan, marjad, toormoos, pähklid, granola jne. Maca pulber lisas natuke teistmoodi „vürtsi“ ja on vahelduseks päris hea.

Toorkakao pulber
Magneesiumi ja kiudaineteallikas, vähendab söögiisu, toetab keskendumist, kõige rohkem antioksüdante.

Kunagi sattusin poes kokku tervislikest eluviisidest lugupidava tuttavaga – toitun ka ise piisavalt või üsna teadlikult -, kes vaatas mu toidukorvi ja tegi suured silmad, kui nägi seal suhkruga kakaod. Luges sõnad peale ja sellest alates olen ka teadlikum toorkakaos. Mulle meeldib ka natuke mõru maitse ja seega on toorkakao igati omal kohal. Sain seda lisada erinevatesse smuutidesse, koogile, jäätisele. Mõnus lisand!

Jaga
Kommentaarid