Viis põhjust, miks mett igapäevaselt tarbida

Mesi on hea südamele

Mee regulaarne tarbimine on abiks südame-veresoonkonna probleemide lahendamisel, mis põhineb asjaolul, et mees sisalduvad antioksüdandid takistavad rasvade oksüdeerumist ja alandavad vererõhku ning laiendavad südameartereid. Kasuliku mõju saavutamiseks peaks mett tarbima päevas umbes kolm teelusikatäit.

Põletikuvastaste omadustega

Juba muistsed egiptlased ravisid meega silma- ja nahahaigusi ning kasutasid mett ka palsameerimisel. Meel on põletikuvastased omadused, sest mesi sisaldab mitmeid erinevaid antibakteriaalseid koostisosi. On leitud, et mees sisalduvad põletikuvastased ained suudavad hävitada lausa ligi 60 erinevat bakterit.

Abiks kaalulangetajatele

Mesi sisaldab umbes 69 protsendi ulatuses glükoosi ja fruktoosi, mis võimaldab seda kasutada magustajana. Kuna mesi maitseb suhkrust magusamalt, piisab tee või kohvi magustamiseks juba väikesest kogusest. Lisaks on mee glükeemiline indeks madal, mistõttu ei põhjusta see veresuhkru kiireid kõikumisi.

Turgutus immuunsusele

Regulaarsel kasutamisel parandab mesi vastupidavust viirushaigustesse nakatumisel ehk on heaks abivahendiks immuunsuse turgutamisel. Kurguvalu ja köha vastu on mesi ideaalne abimees.

Särava naha heaks

Mesi niisutab nahka, muutes selle pehmeks ja elastseks. Lisaks võib mesi ravida mitmesuguseid nahahaigusi ja olla abiks haavade paranemisel. Seda kõike taas tänu oma antibakteriaalsetele koostisosadele, mis aitavad tõrjuda abstsesse põhjustavaid baktereid. Suhkru ja mee segu saab aga kasutada õrna ja keemiavaba kooriva kreemina.

Lisaks mee kvaliteedile on olulised õiged säilitus- ja kasutustingimused

Nagu igas naturaalses tootes, toimuvad ka mees pidevad pöördumatud protsessid. Aja jooksul mesi kristalliseerub ja hakkab ka käärima. Mida kvaliteetsem on mesi, seda kauem see tavaliselt säilib. Parim hoiupaik meele on jahe ja pime ruum, kus temperatuur püsib 10 soojakraadi juures.

Kindlasti tasub tähelepanu pöörata sellele, et mee head omadused sõltuvad mee töötlemisest ja säilitamisest, seega on oluline valida õige mesinik ja õiged tooted. Soovitatav on eelistada alati kohalikku ja puhast ning töötlemata toorainet, sest töötlemine eemaldab meest paljud väärtuslikud fütotoitained.

Samuti tasub meeles pidada, et mett tuleb lisada kuumadele jookidele ja toitudele nii, et kuumus selle väärtuslikke toitaineid ei hävitaks. Niisiis ei soovitata mett panna üle 70-kraadise kuumusega jookide sisse.

Mesi puhtast Eestimaa loodusest

Loodusväe metsamesi on pärit Taali mesila mesilastarudest, mis paiknevad Lääne-Virumaa metsades sertifitseeritud mahekorjealadel.

Kõige tugevama toimega meeks peetaksegi ravimtaimedelt kogutud mett, mida ka Taali metsades palju leidub.

Kuumtöötlemata ja pastöriseerimata Loodusväe metsamesi muudab olekut vastavalt temperatuurile – kristalliseerub jahedas kõvaks, pehmeneb soojas ja sulab kehatemperatuuril.

TEST: kuidas maitseb Lääne-Virumaa ökomesi?

Loodusväe e-pood jagas meiega kohalikku mett ja palusime kolmel inimesel seda testida.

Mihkel Tepp, loovjuht
Meie pere proovib ikka eelistada eestimaist. Ei taha kellelegi liiga või ülekohut teha, kuid Leedu kana ja Poola munad meie menüüsse ei kuulu. Poest kodumaist osta on justkui sisse kodeeritud kohustus, olgugi et hinnastuse osas võivad teinekord olla piiritagused kaubad soodsamad. Ometigi kaalub teadmine, et eelistame eestimaist, üles võimaliku hinnavahe. Ja see on täiesti okei.
Meega on raske alt minna. Eriti kui tegemist Eesti meega, mis korjatud Eesti mesilaste poolt ja Eesti põldudelt. Nagu seda on Loodusväe mesi.
Mesi ise on mõnusalt kreemjas, ning kuna meie oma kodus suhkrut ei kasuta, leidis mesi kiiresti kasutust ja leiab meie majapidamises tulevikus endale kindla koha.

Triin Rannar, toimetuse assistent
Ostan poest aina rohkem Eesti ja Eesti ÖKO tooteid. Mul on nii hea meel, et tavapoest saab sellise kvaliteediga mett, mis maitseb nagu mesi. Raske on kirjeldada väljendit „maitseb nagu mesi“, aga kauaaegne meesõber saab vahest aru.
Väikese meepurgi pluss on see, et seda saab mugavalt tööle kaasa võtta ja sahtlis hoiustada. Ja kui magusaisu peale tuleb, siis lusikaga ühe „meekommi“ teha.

Martin Hanson, toidukriitik
Loodusväe ÖKO metsamesi lõhnab värskelt, lilleliselt ja puhtalt nagu kevadsuvine metsaalune või rannaniit, maitseb aga kergelt ja kreemiselt. Mahemesinikud Aili ja Tõnis Taal on suutnud koos oma mesilastega koguda kokku hõrgu mee, milles on tunda Eesti looduse väge. Mesi sobib andma kerget nooti pärnaõieteele, sobib küpsetamiseks ja ka lihtsalt lusikaga purgist söömiseks. Kuid kui olla aus, siis nii puhast mett ei ole mõtet raisata, kasutage Lääne-Virumaa mett hommikuse müsli ja pudru magustamiseks. Pistke alati väike purk seda mett kotti, olgu minek tööle, külla või komandeeringusse.

Jaga
Kommentaarid