Mäletan veel selgelt olukorda, kui mulle helistas äärmiselt tõsise häälega ema, kelle kontrollküsimustel ei näinud lõppu olevat. Ema tegi kindlaks, kas ma ikka tõesti talun pinget ning rasket tööd ja pani mulle südamele, et vajab tõeliselt asjalikke abikäsi, mitte lihtsalt harrastajat. Rahustasin ema mure nii kuidas oskasin ning juba leppisimegi kokku esimese hoiupäeva.

Kui kohale jõudsin, ootasid mind ees noored vanemad ühe neljanädalase pojaga, kes mulle kiiresti sülle ulatati. Perekond elas vanaema ja vanaisa garaaži kohal korteris, mille ühes otsas oli köök ja teises elu- ja magamistuba. Ema juhendas, et ma lapsega toa poolele läheks ning võimlema hakkaks. Mure oli nimelt selles, et nad pidid elukaaslasega kööki koristama, kuid last on sel ajal keeruline hoida.

Jõudsin lapsega 10 minutit toas veeta, kui minuga juba vestlema tuldi. Söömise kõrvalt hakkas noor ja kahtlemata asjalik ema selgitama, et ma olen neil juba viies lapsehoidja. Nende soov on, et lapsehoidja saaks neile appi tulla täpselt sel päeval, kui nad helistavad, sest kunagi ei tea ette, millal on aega kodu koristada. Minu ülesanne oligi võtta laps ja olla temaga kas toas või köögis, vastavalt sellele, kus koristamine parasjagu pooleli on.

Tavaline tööpäev kestaks vaid tunnike, kuid sinna juurde tulevad vahel ka õhtused valved. Nimelt oli tegu äärmiselt sotsiaalse noore perega, kellele meeldis sõpradega maakodus grilliõhtuid veeta. Seal on aga kaasa vaja kedagi, kes väikse pojaga aega veedaks. Just see oligi varasemate lapsehoidjatega probleemiks saanud. Kes armus mõnda sõpra, kes hakkas pidu panema või kes jättis üldse tulemata.

Kuulasin mõistvalt vanemate mure ning lubasin igati nõu ja jõuga abiks olla. Nii ma siis käisin seal veel umbest 4-5 korda, kui ühel päeval olin sunnitud noorele emale vastama, et arstiaja tõttu täna tõesti tulla ei saa. Selline vastus muidugi ei sobinud ning rohkem ma neist kahjuks kuulnud ei ole. Loodan, et lõpuks leidsid nad siiski hoidja, kes ka nende perele igati sobilik on.

Mõned nõuanded õige lapsehoidja leidmiseks:

  • Mõtle täpselt läbi, millega lapsehoidja abi vajad.
  • Pane kindlalt paika, mis on lapsehoidja juures kõige olulisem, et sinu ootustele võimalikult täpselt vastata.
  • Ära aja oma valikuid liiga laiaks, nii on lõpuks endalgi keeruline mõista, milline lapsehoidja kõige sobivam on.
  • Arvesta lapsehoidjat valides ka soovitud vanuse ja eluetapiga. Nii mõneski olukorras ei ole lihtsalt võimalik kõigile ootustele vastata.
  • Mida erilisemaid lahendusi hoidmisele soovid, seda kindlamalt peab palgaläbirääkimisi pidama.
  • Kui oled lapsehoidja oskustes kahtlev, küsi nõu professionaalilt või juba kogenud vanemalt.