Kõikidest taksofirmadest, kuhu katse raames helistati, kuus ütlesid, et tooli sooviga peaks pöörduma Tulika Takso poole. Seal turvatoole aga siiski ei ole. Pakuti ka lastele mõeldud istmekõrgendust, kuid sülelapsega sõites sellest kasu ei ole.

Leidus vaid üks taksofirma, kus on tooli võimalus olemas. Nimelt saab Amigo Takso turvatooliga sõidutada, kui selleks aga piisavalt raha on. Taksofirma selgitas, et turvatoolid asuvad kontoris. Kui ema turvatooli soovib, paneb juht oma asukohas taksomeetri juba jooksma ning sõidab Lasnamäel asuvasse kontorisse, võtab turvatooli ja suundub seejärel ema ja lapse poole. See tähendab, et ema maksab hiljem kinni ka selle aja- ja kilomeetrikulu, mis läks turvatooli kontorist toomise peale. Mida kaugemal elad, seda suurem rahakott olema peaks.

Katse raames tutvuti ka Yandexi, Uberi ja Bolti võimalustega. Uberil lasteistme valik või täpsustamise võimalus puudus täielikult, Boltil oli küll iste olemas, kuid puudus informatsioon, millisele lapsele see sobiks. Kodulehelt leiab, et lapseistmena on mõeldud istmekõrgendust, mida saab kasutada vähemalt 15 kg kaaluv laps. Kõige täpsemalt sai aru Yandexi võimalustest, kus oli selgelt kirjas, et neil on võimalik sõidutada lapsi alates 9. elukuust.

Neli taksofirmat lugesid helistajale ette seaduse, mille kohaselt ei pea laps olema sõidukis turvatooli kinnitatud. Nimelt toob liiklusseaduse paragrahv 36 lõige üheksa välja järgmise: "Takso tagaistmel alla kolmeaastase lapse sõidutamisel ei ole lapse turvavarustuse kasutamine kohustuslik. Alla kolmeaastast last tohib takso tagaistmel sõidutada täiskasvanud sõitja süles tingimusel, et last süles hoidev sõitja on turvavööga nõuetekohaselt kinnitatud ja tema süles on üks laps. Vanemate kui kolmeaastaste laste sõidutamisel takso tagaistmel tuleb vähemalt üks laps kinnitada turvavöö padja ja sõltuvalt lapse kasvust kas täiskasvanu turvavöö või ainult selle vöörihmaga või muu nõuetekohase turvavarustusega. Ülejäänud laste sõidutamisel takso tagaistmel tuleb kasutada vähemalt täiskasvanu turvavöö vöörihma."

Mida aga tähendab turvavööta laps autos?

Maanteeameti kodulehelt leiab infolehel, millel seisab, et laupkokkupõrkel kiirusel 40 km/h tundub tagumiselt aknalaualt kuklasse lennanud pooleliitrine veepudel kui maailmatasemel poksitšempioni löök. Kogemus, mida me keegi ei soovi tunda. Pooleliitrine veepudel kaalub aga veidi alla 0,7 kg. Katses näiteks toodud seitsmekuune laps kaalub keskmiselt veidi alla 10 kg. Kes arvutada ei soovi võib teha vaid ise järeldusi, kui palju laps avarii hetkel kaalub ning kas ema temast siis kinni suudab hoida.

Jaga kommentaaris, millised on Sinu kogemused taksoga ning kas turvatool võiks olemas olla?

Katses kasutatud taksofirmad: Elektritakso, Pere Takso, Maksitakso, Euro Takso, Marabutakso, Krooni Takso, Logn Takso, Yes Takso, Sky Takso, Tallinna Takso, Sinu Takso, Kadaka Pluss, Sendi Takso, Reval Takso, Kiisu Takso, fie, fie, Tulika Takso, Tallink Takso, Amigo Takso, Sõbra Takso, Yandex, Bolt ja Uber.