Võimalusel sea üles mängutuba

Üks olulisi põhjuseid, miks last kauemaks omapead ei taha jätta on ohutus. Selleks, et saaksid südamerahuga lapse üksi tuppa jätta, tee üks tuba täiesti lapsekindlaks. Kata kinni teravad nurga ning pane ära ohtlikud jubinad. Nii võib laps seal üksi aega viita ilma, et peaks muretsema, millega ta tegeleb.

Vali õiged mänguasjad

Iga vanem teab oma lapse eelistusi ja huviobjekte kõige paremini. Et iseseisvalt mängimine maailma kõige igavama tegevusena ei tunduks, vii mängutuppa mänguasju, mis kõige rohkem lapse tähelepanu endale tõmbaks. Ühelt poolt võivad need olla mitme funktsiooniga mänguasjad (näiteks klotsid) teisalt ei pea neid üldse otseselt mänguasjad olemagi. Vii sinna kasvõi toidu säilituskarbid või hoopis väike pott. Lapse tähelepanu hakkab köitma tema enda fantaasia lend, mida tavapäratute mänguasjadega teha saaks.

Kasuks tuleb ka, kui saad vältida mänguasju, millega laps igapäevaselt palju mänginud on. Harukordsed võimalused tõmbavad rohkem tähelepanu, mis tähendab, et lase tal tegutsed mänguasjade või kasvõi lihtsalt huvi pakkuvate esemetega, mida ta tavaliselt katsuda ei saa.

Räägi oma lapsega

Väldi olukorda, kus laps ise mängides end ootamatult üksi avastab ning paaniliselt vanemat otsima hakkab. Räägi talle juba eelnevalt, et pead varsti paariks minutiks teises toas käima, kuid sellest pole midagi hullu, ta võib rahulikult edasi mängida. Selgitamine ja rahulik suhtumine aitab kaasa olukorraga leppimisele.

Ära kao ära, kuid anna ruumi

Esimestel kordadel ei tasu kindlasti oma tähtsaid tööasju lapse mänguajaga klapitama hakata. Nii mõnelegi lapsele võib olla täiesti vastuvõetamatu, et ema ennast temast justkui välja lülitab. Seetõttu tasub alguses näiteks tema kõrval olla, kuid mängust mitte osa võtta. Kui ta oma tegemistesse juba väga süvenenud on, istu veidi eemale. Isegi kui laps teeb praegu midagi, millesse tavaliselt sekkunud oled, mõtle praegu kolm korda, kas see on väärt ta süvenemise katkestamist. Kas need laiali aetud klotsid või diivani alla veerenud auto vajavad kohe päästmist?

Järgi aega ja regulaarsust

Oluliselt aitab kaasa, kui suudad iseseisva mängimise aega vähemalt harjutamise perioodil iga päev samale kellaajale sobitada. Nii näeb laps, et üksi mängimine on vaid osa ta päevast ning sina ei ole kuhugi kadunud. Samuti proovi üksi mängimise aega iga päevaga veidi pikendada. Esimestel kordadel piisab vaid loetud minutitest, mida päev edasi, seda pikemalt lase tal üksi tegutseda.

Nõuanded mitme lapsega kodudesse

Parim lahendus on eraldi ruumid

Mõistetavalt ei ole igas kodus lastele eraldi ruumide võimaldamine kuidagi võimalik, kuid kui vähegi suudad, mine kasvõi loovaks. Nii on lastel võimalik mängida vaid lähtuvalt enda soovidest ning ei pea õe või venna soovide ja tegevustega arvestama.

Ära sekku

Tihtilugu võib iseseisvale mängimisele kaasa aidata õdede ja vendade omavaheline toetus ja eeskuju. Kui satud ootamatult peale omavahel lõbusalt mängivatele lastele, väldi võimalusel sekkumist või mängu rütmi segamist. Nii saavad õde ja vend üksteisele iseseisvatel sammudel toeks ja õpetajaks olla.

Allikad: Fatherly, Today's Parent, Parents, The Military Wife And Mom

Jaga
Kommentaarid