Et sul lihtsam oleks panime koos Loodusväe ökopoega kokku mõned toiduretseptid, mida sel nädalal proovida võiksid. Sul pole aega? No hästi. Aga ehk sobib su argiöpäevadesse mõni valmisroog nagu vürtsikas karrisupp, koorene šampinjonisupp, mida tuleb vaid soojendada. Aga kui tõesti argitoimetustest kuus minutit aega üle jääb, võta tomatikastmes tšilliod ja tee vabakava alusel üks kiire soe salat.

Vaatame siis, mida kasulikku sel nädala süüa teha võiks.

Esmaspäeva õhtu seeneseljanka

Suurepärane supp neile, kes pabistavad ikka veel oma rannavormi pärast ja isadele, kui nädalavahetus on veninud pikemaks.

300 g seeni

50 g kuivatatud seeni

1 sibul

1 porgand

2 spl tomatipastat

3 spl taimeõli

2 marineeritud kurki

1 purk musti oliive

7 kirsstomatit

1,5 liitrit vett

Soola, pipart, loorberilehte ja maitserohelist

Leota kuivatatud seeni, kuni need end vett täis veavad. Nüüd võta nii 3-liitrine pott. Kuumuta seal õli ja kuumuta tükeldatud sibul läbipaistvaks. Viska juurde riivitud porgand, prae 1 minut. Siis sega juurdetomatipasta ja jahu ning vesi, milles leotasid seeni, kuumuta kõike 5 minutit. Tükelda kurk, lisa potti ja hauta 5 minutit. Prae leotatud ja tükeldatud seened õlis – parem, kui teed selle ära kõige esimese asjana ja lisa segule. Hauta veel 5 minutit. Edasi vala potti vesi, pane juurde sool, pipar, loorberileht ja keeda 7 minutit.Edasi on oliivide ja kirsstomatite kord, keeda veel 5 minutit. Kogu lugu. Kaunista supp maitserohelise ja sidruniviiluga.

Teisipäeva lõuna peedirisoto

Peedist risoto tegemine võib tunduda veider mõte, aga maitse on restoranimõõtu. Muidugi neid, kel peet ei maitse, ei võlu ka selle risotoga. Kõkidele ülejäänutele head isu!

2 peeti

1 suur küüslauguküüs

70 ml punanast veini

700 ml kanapuljongit

60 g parmesani

Soola ja musta pipart

Peeti võid kasutada nii toorelt kui ka küpsetatult (vt retsepti lõppu). Viimane on palju maitsvam ja õrnem. Koori peet, riivi jämeda riiviga. Haki sibul ja küüslauk peeneks, prae pannil kuldpruuniks. Lisa peet, sega. Lisa riis ja prae aeg-ajalt segades üks minut, seejärel vala juurde vein ja lase sel aurustuda. Vala 1/3 kuumast puljongist riisi sekka. Keeda massi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni suurem osa puljongist imendub. Lisa ülejäänud puljongit kulphaaval ja kuumuta ning sega kuni riis on küps. Valmis risotole lisage parmesan. Kui soovid kreemjamat rooga, klopi roog vispliga kergelt ülesse. Maitsesta soola ja pipraga.

Peedi küpsetamine: pese peet, mähi fooliumisse ja küpseta ahjus 150°C juures umbes 1 tund.

Kolmapäeva hommiku külluslik müsli

See toitev hommikueine maitseb suurepärane nii soojalt kui jahutatult. Söö niisama või serveeri mahla, värskete marjade (eriti hästi sobivad pohlad) või näiteks Saaremaa ökopiimaga.

4 spl toorkakaopulbrit

75 g mandleid või mandlilaaste

55 g sarapuupähkleid

30 g kookoshelbeid

80–100 ml mett

Sega kokku kaerahelbed ja kakao. Lisa kookosõli ning sega korralikult ühtlaseks. Laota see mass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta eelnevalt kuumutatud ahjus 200kraadi juures 10 minutit. Seejärel võta ahjuplaat korraks ahjust välja, sega mass uuesti läbi ning küpseta veel 10 minutit. Vahepeal tükelda mandlid (neid on soovitatav enne leotada ja ära koorida) ja pähklid. Lisa mandli-pähkli-kookoshelbe segu kaerahelvestele ning sega. Küpseta veel 5 minutit. Võta müsli ahjust välja, pane kaussi ning sega hulka mesi.

Maru vürtsikas India läätsesupp saabuvaks neljapäevaks

Selle tulise supi maitset jääb meelde kuni nädalalõpuni ja on tegemist väärt. Hoolimata koostisosade hulgast valmib supp kiirelt. Veel enne, kui suudad tühjaks süüa India pähklite paki.

1 mugulsibul

3 keskmise suurusega tomatit

20 g värsket koriandrit

1 spl sidrunimahla

1 spl gheed

1 tl kaneel

3 tk nelki

1 kuivatatud tšillipipra kaun

0,5 tl sinepiseemneid

1 tl köömneid

1 spl riivitud ingverit

1 spl hakitud küüslauku

1 tl kurkumi

1 tl karrit

1 tl jahvatatud koriandriseemneid

1/4 tl jahvatatud tšillipipart

1 tl jahvatatud paprikat

1 tl jahvatatud köömneid

1 tl jahvatatud vüstsköömneid

1 tl asaföötidat

1 tl garam masalat

1 tl suhkrut

2 tl soola

700 ml vett

Haki sibul. Lõika tomatid kuubikuteks. Riivi ja haki küüslauk. Pruunista kastrulipõhjas 1 minut ghees köömneseemneid, nelki, kaneeli, kuivatatud tšillikaunu ja sinepiseemneid. Lisa ingver, küüslauk, kurkum, karri, jahvatatud koriandriseemned, punane tšilli, paprika, köömned ja asaföötida (juudavaik) ning pruunista 30 sekundit. Seejärel lisa hakitud sibul ja prae veel 1 minut. Viska juurde tomatid ja prae veel 1 minut. Lisa läätsed, suhkur ja sool ning vala otsa valage 700 ml vett, tõsta segu keema ja kata kaanega. Hauta 10-15 minutit, kuni läätsed on pehmed. Lõpuks lisa garam masala ja sidrunimahl ning sega. Kaunista läätsesupp värske koriandriga.

Toekas reedelõuna – penned sinihallitusjuustu-koore kastmes

Rammus, valmib kiirelt ja mängib kaua. See on energiarikas roog, millega võid välja vedada kuni laupäevahommikuste pannkookideni.

250 g pennesid

1 pakk sinihallitusjuustu

3 dl vahukoort

peotäis tükeldatud sinki

2 küüslauguküünt

basiilikut

Kuumuta potipõhjas õli ja prae seal sink kergelt pruuniks. Lisa küüslauk ja kuumuta pisut. Nüüd vala potti koor ja tõsta segu tasasel tulel keemiseni. Võta kuumust alla ja lisa murendatud hallitusjuust. Sega, kuni tekib kaste. Hoia seda soojas. Seejärel keeda pehmeks penned, kurna ja sega kaste ning penned kokku. Kaunista taldrikule asetatud roog basiilikuga.

Vaata veel retsepte ja telli puhas toidukraam koju Loodusväe ökopoest.

Jaga
Kommentaarid