Ka jagavad koolid pakke väga erinevalt: on neid, kes igal nädalal pakke jagavad; neid, kes kümneks või 14 päevaks komplekteerivad; neid, kes kuu paki korraga kätte annavad. Seepärast ei tasu heituda, kui mõni laud piltidel lookas tundub vaadata tuleks ka, mis perioodi peale see mõeldud on.

Iga nädal saab pealinnas koolitoidu paki 20 00030 000 last, kokku on pealinnas kooliõpilasi 46 000. "Me kindlasti jälgime, et toidupakk oleks mitmekesine. Et oleks rikkalik ja kindlasti need asjad, mis seal sees on, oleksid tervislikud," selgitas toiduainete valikut Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev Tallinna Televisioonile.

Tapa vald on näiteks otsustanud omalt poolt juurde panustada ja nii on lisaks riigipoolsele toetusele (1 euro päevas lapse kohta) valla koolilõuna hind on 1,55 eurot, sinna sisse kuulub ka hommikupuder. "Kõik Tapa valla kooli- ja lasteaialapsed saavad süüa tasuta ning selle eest täiendavalt eraldi juurde maksma ei pea. Kahjuks ükski koolilõunapakk ei asenda korralikku sooja toitu, arvestades seda, et osade laste ainus soe toit ongi koolilõuna," selgitab vallavanem Riho Tell. Tema sõnul on toidupakk komplekteeritud võimalikult tervislikuks ja laste poolt vastuvõetavaks. "Esialgu oli pakk komplekteeritud viieks päevaks. Kui selgus, et koolid jäävad kauemaks kinni, hakkasime komplekteerima kümne päeva kaupa. Iga toidupaki maksumus on ca 1516 eurot ning kaal veidi üle kümne kilo."

Iga kahe nädala tagant jagab vald välja üle 1000 paki ehk umbes kümne tonni kaupa. "Pakkide komplekteerimisel lähtume sellest, et laps saaks süüa nii hommikusööki kui ka lõunat. Kümnepäevase paki sisse mahub 1617 erinevat toodet ja iga kahe nädala tagant uuendame pakkide sisu. Põhitooted nagu kartul, porgand, piim, jogurt ja juust jäävad alati. Jälgime ka seda, et võimalikult paljud tooted oleksid Eesti tootjate poolt valmistatud ja näiteks lisasime pakki ühe Lõuna- Eesti väiketootja toodangu, kes panustas moosidega. Selge see, et ettemääratud summa eest „odav, tervislik ja kvaliteetne“ ei ole võimalik midagi head kokku panna. See ongi põhjus, miks vald otsustas panustada täiendavalt, et tagada parimat kvaliteeti."

Erinevatele hulgimüügifirmadele tellimusi tehes on ka valdade/koolide soovid osalt erinevad, samas on pea kõigil etteantud loetelus makaron, kuivained, leiva-saiatoode, piimatoode, midagi lihalist, juustulist, köögi- ja puuviljad ning munad – sõltuvalt perioodist erinevad kogused ja varieeruvad lisad.

Lapsevanemad näitavad oma pakkide sisu lähemalt.

Tapa valla 10 päeva toidupakk

Tallinna ühe nädala toidupakk


Kuu pakk Saaremaal

Nädalapakk Haapsalus

Kahe nädala pakk Võhmas

Kuu pakk Elvas

Kuu pakk Tartus

Kuu pakk Paikusel

Mida teha kaerahelvestest? Ideid saad SIIT!

Pastaretsepte saad SIIT!

Üks eriti isuäratav omlett ootab katsetamist SIIN!

Ja veel munakasutusinspiratsiooni leiad SIIT!

Jaga
Kommentaarid