“Liikuma lapsed peaksid kindlasti palju, liikumine toetab keha ja teiste oskuste arendamist,” ütleb ta ja lisab, et liikumisega võib ennetada ka ülekaalu, mis on praegu laste seas levinud probleem. Vanemad peaksid aga jälgima ja korrigeerima lapse toitumist ja liikumist.

Vanem peaks lapsele eeskuju näitama

Polovnikova selgitab, et kodus õppimine ei mõju lastele hästi füüsiliselt ega psühholoogiliselt. Terve päev arvuti taga istumine pole väga tervislik, eriti ajal, kui lapsel toimub keha ja erinevate oskuste arendamine. Liikumist on vähem, aga söömis-, joomis- ja magamisharjumused jäävad tihti endiseks.

Ta paneb vanematele südamele, et nad peaksid uute tingimuste põhjal panema lastele päevarežiimi paika. See tähendab, et jälgida, kuidas ja palju laps liigub. “Minu arvates on see lapse ja vanemate vaheline koostöö. Muidugi lapsed tahavad veeta rohkem aega telefonis, internetis, arvuti taga mängides. Muidugi on ka lapsi, kes armastavad rohkem õues jalutada, mängida ja veeta aega teistmoodi. Aga lapsevanem peaks lapsele eeskuju näitama,” rõhutab ta.

Lapsele liikumist õpetades peaks aga lähtuma eelkõige sellest, mida just sinu lapsele teha meeldib. “Laps on rohkem motiveeritud, kui vanem või treener jalutab temaga pisut, mängib või teeb harjutusi,” räägib Polovnikova ja lisab, et tähtis on ka see, et lapsega peab rääkima ja selgitama, miks ta peaks rohkem liikuma. “Vanemad ärge piirake oma lapsi! Lapsed on vahel osavamadki kui täiskasvanud!”

Praegu on võimalus perega koos rohkem aega veeta

Polovnikova soovitab terve perega minna terviserajale, mänguväljakutele, mere äärde, staadionitele, kus aktiivselt jalutada, mängida või lihtsalt mõnusalt koos aega veeta.

“Ilm läheb soojemaks, saab sõita rulluiskude, rattaga. Kui igapäevaselt selleks aega ei ole, võib teha ka koos kodus hommikuvõimlemist. Võimalusi on palju – näiteks ka Xbox mängud, kus peab liikuma, tantsima, hüppama,” toob ta näiteid.

Trenni saab teha ka läbi Zoomi koos treeneriga ning spordiklubid pakuvad tasuta online treeninguid, valik on suur.

Lapsi saab kaasata ka kodustesse tegevustesse, koristamisesse, söögitegemisesse. See toob positiivseid emotsioone vanematele ja lastele. “Lastega töötamine on pannud mind aru saama, et lapsi peab lihtsalt armastama. Iga laps on unikaalne ja temalt ei pea midagi ebareaalset paluma. Laste jaoks peab looma võimalusi, mida nad ise teha tahaks,” räägib ta.

Jaga
Kommentaarid