1. Kõige olulisem reegel: pärast lapse sündi ära lase kaalul mõõdu­tundetult edasi tõusta! Seega unusta mõte “küll ma kunagi tegelen kõigi kilodega korraga”. Kaalu end järjepidevalt ning kui märkad, et juurde on tulnud veel kilo või paar, katsu end kohe tervislikumale lainele viia.

2. Imetamise ajal dieeti pidada ei saa – rinnapiima kogus väheneb kohe! Küll aga saad tervislikumalt toituda ja võimelda. Eriti head on kõhulihaste harjutused. Piisab 15 minutist trennist päevas, et aasta pärast end ettenägelikkuse eest kiita.

3. Kui oled imetamise lõpetanud ja hakkad kaalu langetama, valmistu pikaajaliseks projektiks. Arvesta, et kolmest lisakilost saab hästi pingutades jagu kuu ajaga. Kui tarbetuid kilosid on kogunenud üle seitsme, võib kuluda pool aastat. Kui veelgi rohkem, on tegu vähemalt aastase ettevõtmisega.

4. Esimene rasedus näitab su keha käitumist. Mõni võtab siis juurde tosin kilo, aga paar nädalat pärast sünnitust on kõik läinud. Teisele lisandub kilosid ainult 6–7, aga need püsivad truult kehas kinni. Kui plaanid uut rasedust, tasuks enne liigsest koormast lahti saada.

5. Uue, tervisliku eluga alustades astu kõigepealt kaalule – ükskõik kui õudne see mõte ka ei tunduks. Alguses võib kaalunäit jube olla, aga võidutunne, kui oled kasvõi kahest kilost lahti saanud, on mõnus.

6. Igapäevane kaalumine on taagast vabanemise alus. Kui sul kodus kaalu veel ei ole, siis hangi see!

7. Joonista ruudulisele paberile graafik, kus ühel teljel on kuupäev ja teisel kaal. Kaalu end iga päev ja märgi tulemus üles.

8. Kaalulangust hinda nädala, mitte päeva lõikes. Vali endale nädalas üks kindel kontrollpäev, näiteks kolmapäev. Mõnel päeval võid olla kaalulangetamises edukam ja mõnel vähem, aga nädala kohtupäev on alati kindlalt paigas.

9. Kaalukaotamise A ja O on dieet. Seega tarbi vähem kaloreid, kui kulutad. Et tegu on mitu kuud kestva projektiga, toitu mitmekülgselt ja tervislikult, kuid piira portsjonite suurust. Kindlasti aitab valge suhkru ja saia menüüst väljajätt. Igasugu imedieedid sobivad pigem mõne kilo kiireks äraminekuks, mitte pikaks ajaks.

10. Treenides langetad kaalu, kui tegutsed n-ö sportlase režiimil. Ole aus – väikelapse kõrvalt on selleks keeruline aega leida. Jalutuskäigud vankriga või trenn paar korda nädalas kaalu kuigipalju ei langeta, küll aga parandavad ainevahetust ja aitavad vormida kehakuju, mis on samuti väga tähtis.

11. Kaalu kaotamisel on omad reeglid. Mõnda aega kaal langeb, siis stabiliseerub. Ja nõnda korduvalt. Kuigi algus võib olla hoogne, ära oota kiireid tulemusi.

12. Kui viis-kuus-seitse kilo on läinud, jääb langus mõneks ajaks pidama. Keha tahab harjuda uue reaalsusega. Ära heida meelt! Jätka järjekindlalt nii kaalumist kui režiimi. Kui kalorite hulka endiselt piirad, algab langus uuesti.

13. Maksimaalne kaalukaotus nädalas on tavaliselt üks kilo, heal kuul kõige rohkem kolm. Aga paratamatult tekib ka tagasilööke – nädalad pole vennad. Kuigi tunned end algul sihikindlana, ära survesta keha ja vaimu üleliia, sest see võib anda tagasilöögi või isegi loobumismõtted pähe panna. Tegu on maratoni, mitte sprindiga!

Jaga
Kommentaarid