Sel hetkel, kui mees saab teada, et temast saab isa, muutub kogu elu dünaamika ja avaneb uus maailm! Siin on rasketeks hetkedeks mõned näpunäited.

• Pole ühtset vastust, milline lapsevanem olla. Leia see, mis sobib sulle ja sinu beebile.
• Ära suru oma emotsioone alla – kui olukord muutub pingeliseks, siis lase need välja.
• Suhtle oma partneriga nii palju kui võimalik, et kumbki ei tunneks end üksikuna.
• Kui sul on beebiga raskusi, siis ära unusta – see on lihtsalt üks tema arengufaas.
• Vastsündinud magavad palju, kuid on erksa unega. Kui nad äkki ärkavad ja süüa ei taha, siis proovi taustamüra ehk white noise ’i, kuna see võib aidata lapsel uuesti uinuda.

Vastus küsimusele „Kuidas olla hea isa?” on „Kuula ja ole avatud õppimisele”. Kui rasedust planeeritakse, siis ei pruugi see alati õnnestuda, seega on täiesti normaalne kasutada kunstlikku viljastamist ja seeläbi näidata, et hoolid oma partnerist. Lihtne on tundeid varjata, raske aga olla piisavalt tugev, et neid välja näidata.

Tehtud uuringus* vastas küsimusele „Kas mehed peavad end laste eest hoolitsemisel sama pädevateks kui naised?” jaatavalt 74,9% vastanutest. Vaid 3,8% meestest arvas, et nad ei saa hakkama sama hästi kui naised ja 15,8% nentis, et võrdselt hästi hakkamasaavaid mehi pole just palju.

Saate „Naabrist parem 2019” võitja ja Vesipere blogija Hendrik Vesi räägib nende pere lapseootusest: „Tagasi vaadates ei oskagi öelda, et lapseuudist kuuldes oleks mõni suur hirm ligi tikkunud või eriti suured tunded kohe tekkinud, sest ega kohe ei adu, kui käega katsuda ei saa. Ilmselt esimest korda jõudiski see uudis kohale alles siis, kui ultrahelis beebi esimesi liigutusi nägime ja Villu juba inimese moodi paistis olevat. Kuna meestel ei ole võimalust tunda enda sees kedagi liigutamas, on täiesti arusaadav, et naistele jõuab see kõik palju kiiremini kohale.“

Kristeli ja Hendriku pisipoeg Villiam saab sügisel 2-aastaseks ning Hendrik tunnistab, et ta oli veidi mures, et kuidas küll hakkama saada uue inimese kasvatamisega, kui pole endalgi veel täiskasvanuks olemise tunnet. Hendrik meenutab seda aega: „Minul oli isaks saamisel selline tunne, nagu pikk ooteaeg on läbi saanud ja oleme jõudnud finišisse ning tuleb lihtsalt vaadata, mis edasi saab. Aga olles nüüd juba poolteist aastat isa olnud, siis võin öelda, et isaks olemine on kordades ägedam kui isaks saamine. See tunne ja teadmine, et oled kellegi jaoks Suur Eeskuju ning tema turvatsoon, ei ole millegagi võrreldav.”

Kuna rasedus on suurte muutuste aeg, siis pöörab see pea peale selle, kuidas mees end tajub. Tugevusele suunatud vajadusest kasvab vajadus hoolitseda ja hoolida.**

Hoolimine teeb mehe tugevamaks. Oleme 60 aastat jälginud mehelikkuse arengut ja oma kampaaniatest toodeteni tähistab Dove Men+Care tänapäevast mehelikkust ning näitab, et tõeline jõud peitub hoolimises.

* M. Navas, J. García Albea, P. García-Parajuá, Pregnancy in men: Couvade syndrome // European Psychiatry (April, 2017), pp. S41

Uuring viidi läbi 2021. aasta aprillis Dove Eesti Facebooki lehel, kus osales 183 vastajat.

** Nõuandeid tulevastele lastevanematele SIIT.

Jaga
Kommentaarid