Kui noor on rase, saab vajadusel tuge noortekabinetist ja raseduskriisinõustajalt, kes aitavad tal väga põhjalikult oma tulevase elu jaoks tähtsaid samme kaaluda.

Minu juurde MTÜsse Caritas satuvad peamiselt riski­rühmade noored emad, keda suunab sotsiaal- või laste­kaitsetöötaja. Enamasti ei ole neil lähedaste tuge, sest suhted vanematega on keerulised või pole neid üldse. Caritasest saab noor ema pikaaegset abi ja nõustamist, mis kestab vähemalt lapse poolteist eluaastat, et ema ja beebi vahel tekiks tugev kiindumussuhe.

Noor võib ka ise pöörduda abi saamiseks kohaliku oma­valitsuse lastekaitsetöötaja poole. Lastekaitse kuvand pole alati olnud kõige parem ja noored emad pelgavad ühendust võtta. Nad kardavad, et neilt võetakse toimetulematuse või nooruse tõttu beebi ära. Tegelikult see pole nii, eelkõige otsib laste­kaitsetöötaja häid ja toimivaid lahendusi ema ja lapse jaoks.

Lisatuge – nii personaalset kui ka noorte emade tugi­grupi kaudu – saab noor ema MTÜst Caritas. Caritas toetab nii teismeeas emaks saanuid kui ka kerge intellektipuudega noori lapsevanemaid. Caritase sotsiaaltööruumid asuvad Tallinnas Pirita kloostris, kontakt: heidi@caritas.ee.

Jaga
Kommentaarid