Nädalaplaanist algavad positiivsed muutused! Rõõmsam lapsevanem saad olla vaid siis, kui võtad aega iseendale ja igas sinu päevas on killukesed, mis parandavad su enesetunnet ja tõstavad tuju. Sinu laps märkab kindlasti su muutunud meeleolu ja peegeldab sulle häid emotsioone. Kui arvad, et plaani tegemine on järjekordne lisakohustus ja aeganõudev keeruline protsess, siis ära anna alla. Kui oled esimese nädalaplaani paika pannud, läheb kõik järjest lihtsamaks ja tunned ennast nädala lõpus palju paremini. Nädalaplaani võiks koostada neljaks nädalaks, seejärel saad hinnata, kuidas on see sinu enesetunnet muutnud.

Hea uni on kõige alus

Planeeri uneajaks 7–9 tundi ja leia endale sobiv une pikkus. Kosutavama une saavutamiseks tee õhtul üks tassike teed, pane nutiseade tund enne magama minemist käeulatusest kaugemale ja pigem haara lugemiseks mõni hea raamat. Kui raamatu lugemine tundub liialt mõtteid käivitav, siis mõtle viiele asjale, mis päeval hästi läksid ja mille eest oled tänulik. Püüa samu harjumusi laiendada kõikidele pereliikmetele, nii tekib kõigil hea ja rahulik õhtune rütm.

Lisanipid kvaliteetsema une saavutamiseks

Mine iga päev magama samal kellaajal, siis harjub aju kiiremini uinuma.

Tee enne magama minemist kuuma jalavanni.

Pane järgmiseks päevaks riided valmis ja soovita sama ka lapsele. See hoiab ära hommikuse kiirustamise ja sellega seotud ebameeldiva tunde.

Kirjuta üles mõni tähtis tegevus, mida järgmisel päeval teha plaanid.

Leia üles liikumisrõõm
Lisa enda plaani iga päev vähemalt 30 minutit, mida kasutad aktiivseks liikumiseks. Võimalusi selleks leiad tegelikult igal sammul. Näiteks mine tööle või poodi jala ja kasuta liftiga sõitmise asemel treppe. Lisaüllatuseks vali jala sihtpunkti jõudmiseks erinevaid teekondi, nii koged uusi ümbritsevaid olukordi, mis ergastavad meeli. Pärast tööpäeva või nädalavahetusel võta aeg maha looduses jalutades. Kui soovid intensiivsemat liikumist, siis jooksmine või rattasõit toetavad seda plaani hästi.

Lisanipid liikumistegevuste planeerimiseks

Tee tolmuimejaga kodu puhtaks.

Pane mängima lemmikmuusika ja tantsi.

Räägi jalutades sõpradega.

Sinu isiklik aeg – kuldaväärt kummardus iseendale

Oluline on ennast hoida ja kindlasti oskad ise endale kõige paremini pai teha. Planeeri endale iga päev 30 minutit, mis kuuluvad ainult sulle ja mis sind emotsionaalselt üles tõstavad. Alati ei pea need 30 minutit olema täidetud aktiivsete tegevustega. Fred Jüssi on öelnud, et inimene peab regulaarselt laisklema ja kui seda teha ei oska, siis peaks seda õppima.

Kui oled väsinud, võtagi aega lihtsalt olemiseks ja laiskle mõnuga 30 minutit, mille käigus võid teha ka väikese meditatsiooni. Alati on muidugi võimalus ennast positiivselt üllatada ja proovida midagi täiesti uut, olgu see siis põnev tegevus, uus treening või kursus, mis sind mugavustsoonist hoopiski välja raputab.

Mõtteid, mida enda ajaga teha

Võta ette mõni iluprotseduur.

Külasta massööri.

Mine teatrisse või kinno.

Pea päevikut.

Suhtlus tugevdab suhteid

Me kõik tahame kuhugi kuuluda ja meie head enesetunnet toetavad head suhted, mis tugevnevad koos aega veetes, rõõme ja muresid jagades, naerdes ja nuttes. Lihtne südamest südamesse vestlus mõjub liitvalt ja see ei pea alati kestma tunde. Võta iga päev 15 minutit partneriga vestlemiseks ja 15 minutit lapsega rääkimiseks. Sel ajal oled ainult üks ühele nende päralt ja valmis aktiivselt kuulama. Koosolemise aeg ning ühised tegevused tekitavad sooja ja lähedase tunde. Lisa nädalaplaani näiteks üks söögikord, mille valmistate perega koos.

Tegevused, mida väljaspool kodu ette võtta

Planeerige koos partneriga nädalas üks tegevus väljaspool kodu.

Planeeri endale nädalas üks kohtumine sõbra või sugulastega.

Ära unusta paarisuhtes intiimsust

Intiimsus on teema, millele tuleb täit tähelepanu pöörata. See tundub nii loomulik ja iseenesest mõistetav, aga nõuab teadlikku lähenemist ja pühendumist. Enne lapsevanemaks saamist võis sinu seksuaalelu olla spontaanselt regulaarne, kuid lapsevanemaks saades on kohustusi kordades rohkem. Rohkem argist rutiini ja väsimust tähendab sedagi, et spontaansuseks on vähem aega, energiat ja võimalusi. Planeeri koos kaaslasega aega ka intiimseks koosolemiseks ja läheduse kogemiseks.

Tarkvanem.ee lehelt leiad lapsevanema nädalakava, mille saad alla laadida ja mis kindlasti toetab sinu plaani. Alusta planeerimisega kohe, sest nii näed juba nädala pärast häid muutusi!

Jaga
Kommentaarid