Pane aga tähele! Sünnitushüvitisega on järjest laste puhul süsteem keerulisem ja vajab veidi süvenemist, et sa suurtest summadest ilma ei jääks.

Uue rasedus- ja sünnituspuhkuse eest makstakse sulle sünnitushüvitist esmalt vaid miinimummääras, kuna sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu sa vahepeal teeninud ei ole. See tähendab, et kuigi su vanemahüvitis võis olla näiteks 1500 eurot kuus, siis uue sünnituspuhkuse eest makstakse sulle ikkagi esmalt vaid 584 eurot kuus.

Kui laps sünnib, kompenseerib sotsiaalkindlustusamet sulle osaliselt selle vahe, mida miinimumsummas sünnitushüvitise pärast kaotasid. Osaliselt, sest kompenseeritakse vaid see osa, mis jääb pärast beebi sündi. See tähendab, et kui alustad sünnituspuhkust 70 päeva enne tähtaega ja laps sünnib õigeaegselt, kompenseeritakse sulle vanemahüvitisest ja miinimummääras sünnitushüvitisest vaid 70 päeva osa (140 – 70 = 70); kui jääd sünnituspuhkusele 30 päeva enne sünnitustähtaega ja laps sünnib õigel ajal, kompenseeritakse sulle 110 päeva osa.

Kui laps sünnib 10 päeva üle tähtaja, kompenseeritakse sulle kaotatud summast vaid 100 päeva osa ja kui laps sünnib enneaegsena päeval, mil jääd uuele sünnituspuhkusele, kompenseeritakse sulle kogu kaotsi läinud osa. Seega on tegemist seadusega, kus sina ise palju ära teha ei saagi, sest kõik oleneb lapse tegelikust sünnikuupäevast.

Et sul oleks kergem selle kõige keskel orienteeruda, tegime sulle summade välja arvutamiseks lihtsasti kasutatava kalkulaatori, mille leiad veidi allapoole kerides.

Tähelepanu! Selliseid erisusi, kus sinu otsustest ja koju jäämise ajast rahaasjad sõltuvad, on sünnitus- ja vanemahüvitistes mitmeid. Näiteks kui beebiga plaanib koju jääda isa, võite vaid ühe arvestamata jäetud nüansi tõttu pere-eelarvest kaotada tuhandeid!

Selleks, et saaksid end kõikide rahaasjade erisuste ja arvutustega kurssi viia, tegime sulle väga põhjaliku ülevaate, mis seletab kõik beebi rahaasjad inimkeeli lahti ning jagab rohkelt soovitusi. Artikli leiad siit: SUUR RAHASPIKKER | Kõik, mida pead teadma sünnitus- ja vanemahüvitisest: loe ja ära jää ilma ühestki eurost

Artiklist leiad infot ema- ja isapuhkusest, nii riiklikest kui kohalike omavalituste toetustest, lisaraha teenimisest ja selle piirangutest sünnitushüvitise ja vanemahüvitise saamise ajal, alla 3-aastase lapsega seonduvate rahaasjade erisustest, lapsehoolduspuhkuse vahetamisest ema ja isa vahel ning paljust muust olulisest. Loe ja ära jää ilma ühestki toetusest!

Kalkulaator:


Jaga
Kommentaarid