1. Asjalik ja mahukas kapp, mis on reguleeritavate ning lihtsasti asukohti ja kõrgusi muutvate riiulite ja torudega. Sellises kapis saad vastusündinu asju hoiustada riiulitel, suurema lapse harvemini kasutusel olevaid riideid riidepuudel ning tihti kasutuses olevaid asju lapsele kättesaadavas kõrguses korvides. Selline kapp ei jää ajale jalgu isegi siis, kui lapsest on sirgunud teismeline. Eeldusel muidugi, et kõik Frozeni ja Põrsas Peppa kleepsud on igalt poolt kenasti maha saadud.

2. Sahtleid pole kunagi liiga palju ja tänu neile toimub toa koristamine kui lenneldes. Harvemini kasutatavad sahtlid võivad asuda kättesaamatumas asukohas, tihemini kasutatavad aga käeulatuses. Lisaks tasub paljude väikeste asjade eraldamiseks kasutada kas karpide või vaheseinte süsteemi, et näiteks aluspesu, sokid, legod, pliiatsid ja muud kergesti sassi minevad asjad üksteisest lahus hoida. Visuaalne organiseeritus aitab lapsel omandada eluks väga vajalikku teadmist, et igal asjal on oma koht.

3. Värvid ja kleepsud ei täida üksnes dekoratiivset eesmärki, vaid aitavad ka organiseerida. Kui igal esemete grupil on oma kindlat värvi konteiner, saab laps juba maast-madalast mänguliselt harjutada, milline ese käib sinisesse ja milline punasesse korvi, kasti või sahtlisse.

4. Märka vajadust muutuseks! Iga-aastane audit lapse toa sisustusele aitab hinnata, kas ja mida oleks tarvis timmida. Kaasa kindlasti ka laps otsustamise ja valiku protsessi, kuna siis tunneb ka tema vastutust oma toa korras hoidmise üle, mis omakorda motiveerib teda plaanist kinni pidama.

Sul on beebi või sõime-laps? Neile sobivad kõige paremini korvid. Näiteks saad lapse esimesel eluaastal hoida riideid eri korvides suurustest lähtuvalt, mis aitab olla esiteks alati valmis haarama vajadusel kohe järgmist suurust ning mis annab sulle ka hea ülevaate, millal oleks vaja järgmisi suurusi juurde muretseda. Kui lapse kasv esimese eluaasta täitudes aeglustub, võib järgmisena grupeerida riideid juba kategooriate alusel: püksid, pluusid, aluspesu jne.

Su laps hakkab varsti kooli minema? Need samad korvid, mis kunagi aitasid riideid organiseerida, saavad nüüd jalatsite ja mänguasjade koduks. Kuna lasteaia viimastes rühmades ning eelkoolis käivate laste jaoks on erinevad kunsti ja õppimisega seotud saavutused väga olulised, leia kindlasti ruumi erinevate pildikeste ja meistriteoste jaoks. Ja kui erinevad kaisukad ning multikategelased kipuvad kõikal jalgu jääma, nuputa koos lapsega sellele lahendus. Miks mitte maalida näiteks üks kast džunglivärvidesse või tõmmata seinale värvilised nöörid, kuhu pehmed loomad riputada või superkangelased ronima panna. Palju lõbusam ja ilusam kui kuhjata kogu kraam läbisegi lihtsalt voodialusesse kasti!

Polegi enam beebit, vaid on koolilaps? Selles etapis tekivad lapse ellu täiesti uutmoodi asjad nagu koolitarbed, õpikud, põnevad spordivahendid ning paisub ka riiete ning jalatsite varu. Nüüd on aeg teha lapse toale põhjalik make-over, puhastada ja värvida "titekad" kastid ja sahtlid ning leida panipaikadele uued rakendused. Kuna argihommikud kipuvad alati pingeliseks, tasuks seada sisse süsteem, mil panete eelmisel õhtul koos järgmiseks hommikuks vajalikud asjad valmis. See nipp muide töötab ka täiskasvanueas!

Hüvasti, lapsepõlv! Mida suuremaks lapsed sirguvad, seda olulisemaks muutuvad neile isiklikud esemed, mistõttu on teismeikka jõudvale lapsele vaja tekitada koht näiteks ehetele, pidulikele riietele, hügieenitarvetele, trennivarustusele ja privaatsetele asjadele, mida ema-isa ei näpi. Lisaks tasub noorele härrale või preilile kindlasti muretseda täispikkuses peegel ning kuulata tähelepanelikult tema soove ja nägemusi oma toa kujundamiseks. Sinu maitse ja eelistused pole nüüd enam määravad, nii raske kui sellega ka poleks leppida!

Jaga
Kommentaarid