"Kui laps käitus halvasti, ei suutnud ta oma emotsioonidega toime tulle ning need said temast võitu. See, mida ta vajab, on toetus, abi, kontakt, lähedus, turvatunne ja kindlustunne, et kõik on hästi ja et ta on võimeline õppima ja arenema. Nurka saatmine pakub talle aga hoopis ärevust, üksindust, abitust, mahajäetust ja sõnumit, et kui ta ei suuda vanemate ootustele vastata, jääb ta nende tähelepanust ja armastusest ilma," kirjeldab Jäppinen.

"Laps ei õpi karistuse läbi oma käitumist ja emotsioone kontrollima, ta õpib hoopis seda, et vanem on ebaõiglane. Või siis hakkab ta oma emotsioone alla suruma. Lapsevanem peab mõistma, et lapsel on keeruline ja ta vajab abi ja tuge. Sellisel juhul töötab empaatia, kohalolu ja see, kui lapsevanem õpetab last oma emotsioone reguleerima. Ei saa lapselt nõuda käitumist, mida vanem ise pole lapsele õpetanud."

Vanemlusmentor Tanel Jäppineni tegemistega saad kursis olla Facebookis ja Instagramis. Liitu kindlasti ka 30.septembril algava tasuta väljakutsega "7 päevaga lühema süütenöörini", kus igapäevaselt väikeseid edusamme tehes jõutakse selleni, et kodudes on vähem võimuvõitlust ning rohkem kannatlikkust, rahu ja empaatiat.

Jaga
Kommentaarid