Mulle on alati meeldinud kingitusi teha. Eriti lastele – nii enda kolmele kui ka sõprade omadele. Ma mõtlen kingid hoolega läbi ja armastan seda suurt rõõmutunnet, mis saaja kahest suurest silmast mulle vastu vaatab, kui pakist ilmub lagedale ihaldatud ese.

Tunnen end nii uhkena – tegin väikese inimese õnnelikuks. Ma ootan kõiksugu tähtpäevi, et saaksin jälle kinkida… arvan, et võin end lausa ostuhoolikuks nimetada. See mind aga uhkeks ei tee.

Viimaste aastate vali sõnum rohepöörde tähtsusest ja liikumine puhtama planeedi poole on mindki mõjutanud, kuid soovin, et mõjutaks rohkem. Käisin hiljuti koolitusel, kus mentor ütles paljutähendusliku lause: areng algab seal, kus lõpeb mugavustsoon. Paraku olen seni eelistanud mahedat elu piirini, mis mulle ebamugavust ei valmista. Juba aastaid sorteerin kodus kolme sorti prügi ning kui poeletil on kõrvuti kilesse ja paberisse pakendatud tatar, ostan viimase. Valin perele võimaluse korral vastutustundlikult valmistatud riideid ja kodused puhastusvahendidki proovin soetada looduslikud. Kui pean aga pakendite äraviskamiseks minema kodust kilomeetri kaugusele või otsima ökopuuvilju eraldi poest, olen neist valikutest loobunud. Aeg on aga areneda. Et saaksin veel paremaks, pean liikuma mugavustsoonist välja. Selleks, et meie kõigi planeet muutuks puhtamaks, peame kõik olema natuke tublimad. See on asi, millega oma lastele ilusam tulevik kindlustada.

Seekordses ajakirjas räägib Terje oma teekonnast ja mõtetest rohelisuse suunas (lk 93) ning Paula jagab tõhusaid nippe, kuidas toidu äraviskamist vältida (lk 117). Mina aga teen endaga mõned kokkulepped: valin Paula soovitustest kaks, millega igapäevast toidu äraviskamist teadlikult vähendada; peatsete jõulude ja sünnipäevade tähistamist planeerides lähtun põhimõttest, et iga kingiks ostetud eseme kohta teen kaks elamuskingitust; lastele tutvustan rohkem taaskasutuse võlumaailma ja tekitan juba täna koju pakendi­prügikasti. Kus lõpeb sinu mugavustsoon ja algab areng?


Kõiki Pere ja Kodu värske numbri lugusid saad juba praegu sirvida SIIT või allpool endale huvipakkuvale pealkirjale klõpsates. Ajakirja saad endale postkasti tellida SIIT

“Muidugi on kahe lapsega elu keerulisem kui ühega. Aga palju ägedam ka!” kinnitavad Eleri ja Daniel Levi Viinalass, kelle peres kasvavad pisitütred Elviine ja Ella.

Mis on hooldusõigus ja mis kohustused sellega kaasnevad? Kui lihtne on hooldusõigust muuta? Kes kasvatab lapsi, kui vanemad surevad? Millise osa varast pärib pikaaegne elukaaslane?

Kuidas saada väikese vanusevahega lapsed ühte tuppa magama? Liina tunnistab, et talle tähendab see juba kaheksa kuud kestnud keerulist harjutamisprotsessi.

“Meie poeg mõtleb ilmselt tihti, kus siin õiglus on – miks tema peab kõike ise tegema, kui õed saavad pidevalt abi?” mõtiskleb Kadi. Ta on emaks kolme­aastastele ­kolmikutele, kellest kahele on määratud puue.

“Viis kuud pärast sünnitust vaatasin numbreid kaalul ja otsustasin – ma tahan oma varasemat vormi tagasi,” meenutab endine võrkpallur, nüüd kolme pisikest last kasvatav Maarja.

Kui kiirtesti vastus kaht triipu näitas ja ma endale PCR-testi aja sain, hoidsin pöidlaid pihus – palun, tehke nii, et kiirtest olnuks valepositiivne! Mu kolmanda lapse sünni tähtajani oli jäänud mõni päev.

Neli narkoosi, kaks endoskoopiat, adenoidilõikus, kõrva šunteerimine ja mandliopp. Kõik selleks, et beebi saaks lahti norskamisest.

Juutuuber ja turundusanalüütik Marili, tema abikaasa João, poeg Levi ja koer Kalev elavad Brasiilia lõunaosas Porto Alegres. “Mina olen nagu brasiillane, jutukas ja avatud. João on nagu eestlane, sõnu ei loobi,” muigab Marili.

Rainer Vakra ja Marilin Look tähistavad seekord isadepäeva viieliikmelise perena. Augustis sündis neile pesamuna – kolmas poeg Kustav.

“Vanaisa rolli aeg on piiratud. Kui laps on väike, tahab ta sinuga tegutseda. Varateismelisel on juba omad käigud,” ütleb Janno, kes on Theodori, Kristjani ja Helmi vanaisa ning üks Lotte-filmide autor.

Statistikaameti leheküljelt on võimalik lugeda, et 2020. aasta alguse seisuga elas Eestis 304 800 isa ja 132 200 vanaisa. Isad olid keskmiselt 53aastased ja vanaisad 66aastased. Kõige nooremad isad ei olnud veel täisealised, seitse isa on elanud aga kauem kui sada aastat. Kogu selle info juurde oli kirjutatud pealkiri: “Ligi sajal Eesti isal on kümme või enam last”

Meie peres on laste magama­panek olnud aegade algusest saati minu töö. Kasutan selleks eriti harmoonilist unejooga meetodit. Punkt kell 21 kustuvad kõik eredad tuled ja hakkab mängima rahustav zen-muusika.

Kuidas sa nimetaks inimest, kes sul hamba logisema lööb, varastab su rahakotist kõik rahatähed ja teeb mustaks just pestud põranda? Kes koperdab su haige jala otsa iga viie minuti tagant, kuigi sa oled palunud, et ta sinust eemale hoiaks, sest sul on nii valus? See inimene võib olla üks kahest – kas paadunud sadist või sinu laps. Korruta nüüd ta kolmega ja tere tulemast minu igapäevaellu!

Aga mis siis, kui laps tahab välismaale ülikooli minna? Just sellise küsimusega algab tavaliselt vestlus teemal, kas sa juba oma lapsele tulevikuks raha kogud.

Eestis tekib aastas ligi 167 000 tonni toidu­jäätmeid ja raisatud toit moodustab sellest poole. Kui võrrelda Eestis aastaga raisatud toidu kogust teletorni massiga, võrdub see üle kolme teletorniga.

Toiduraiskamist saad vähendada, kui kasutad kokates ära kõik toiduained, mida koju ostad. Erinevad juurikad, mis omapäi tervet rooga välja ei annaks, kombineeri kapipajaks või jupisupiks. Kui siinsetest retseptidest kasvõi üks sinu kodus kasutusse jõuab, oleme teinud maailma koos natuke ilusamaks.

“Ostsin esimesele lapsele hunniku riidest mähkmeid, kuid kappi need jäidki. Minu eluviis muutus ökoloogilisemaks alles siis, kui pesamunal tekkisid nahaprobleemid,” tunnistab kolme lapse ema Terje.

Sel isadepäeval toome teie ette isad, kes kannavad vormi. Nad vastutavad meie elude eest ja teevad tihti tööd siis, kui meie magame. Vahel peavad kodust ära olema jõulude, sünnipäevade ja ka isadepäeva ajal.

Pimedate õhtute saabudes hakkasid Kertu (4) ja Uku (7) valmistuma meie traditsioonilisteks jalutuskäikudeks pimeduses. Kui tavaliselt on meil kaasas olnud taskulambid, siis seekord otsustasime meisterdada lõbusad loomalaternad.

Pere ja Kodu lasteosa kaasautor Krista Kruve tutvustab raamatuid, mida ta lapsed Uku (7) ja Kertu (4) raamatukogust välja valivad.

Oli novembrikuu algus ja ilm läks külmaks. Tädi Elinil oli puhke­päev, ta tegi kaminasse tule, istus rahuloleva ohke saatel tugitooli ja avas raamatu. Siis aga kõlas uksele koputus.

Jaga
Kommentaarid