Märja ilmaga õues käimisel ongi kõige olulisemaks varustuseks kummikud — need peavad kogu aeg jalas olema. Küll aga on keeruline kummikutele ja üldse jalanõudele õiget suurust leida ning tabada ära õiget aega, mil jalanõud välja vahetada. Näiteks mõtlesin ja mõtlesin muudkui selle peale, millal külmema aja jalanõusid osta kuni ühel hommikul oli maa jääs ega jäänudki muud üle kui osta lastele ilma suurema valimiseta talvesaapad. Tavaliselt olen käinud ikka nendega kohapeal proovimas, aga kuna praegune olukord on keeruline ka koroona tõttu, siis otsustasin veebipoe kasuks. Ohutum käia kiirelt õues pakiautomaadi juures ära kui pikalt erinevates poodides jalutada.

Kuigi varasemalt olin eelistanud üht ja sama tootjat, otsustasin sel korral proovida teise tootja talvesaapaid. Olin seejuures üllatunud, et täpselt sama firma saabaste vahel on nii suur suuruste vahe. Väiksemale lapsele tellitud number 25 saapa sees polnud üldse kasvuruumi, suuremale võtsin aga täpselt numbrisse jalatsid ja neis oli korralik kasvuvaru. See panigi mind mõtlema sellele, mis on minu jaoks lapse talvesaabaste juures oluline ning panen selle siia ka kirja:

  • talvesaapad peavad olema kerged nii kaalult kui jalga saamise mõttes. Ma ei taha elu sees, et lapse jalad väsiksid saabastega kõndimisest ja näiteks mõni kelgutamine jääks ära vaid seetõttu, et saapad on liiga rasked ja tuju pahaks teinud. Samuti peab saama saapaid kergelt jalga, sest mingi hetk peavad mõlemad lapsed hakkama saama enda riietamisega ja seda ka kiirematel hetkedel. Seega väldin kõiksugu paelu. Eelistan jalanõusid, millesse saab mugavalt sisse astuda.
  • talvesaapad peavad olema vee- ja lörtsikindlad. Olen küll ja veel näinud, et saapad, mille kangaosa ulatub varbani saavad kergemini märjaks vee, lume või lörtsi tõttu. Eesti ilm on paraku selline, et nende eri ilmastikunähtuste vahe on paar kraadi kui sedagi.
  • talvesaavastel peab olema soe vooder, eelistatult villane. Eelistan selliseid jalanõusid, mis on seest lambavillased, kuna naturaalne hoiab jala soojas.
  • talvesaapad peavad olema barefoot põhimõttel või vähemasti sellised, mis soodustavad varvaste loomulikku asendit ega suru varbaid või jalgu jäigalt vormi.
  • talvesaapad olgu tuntud tootjalt. Endale võin ma osta igasuguseid asju, aga lastele ei osta ma iialgi tundmatu firma tooteid, kuna ma lihtsalt ei tea, mida oodata. Tuntud tootjad on andnud mulle senise kogemuse järgi garantii. Ja ka siis, kui katsetan uusi brände, loen kindlasti kommentaare ja tagasisidet enne ostmist.