Mina, teate, sain esmakordse emadusega kaasa täiskomplekti: pärast esimese lapse sündi tabasid mind nii imetamisraskused – mu beebi ei osanud neljanda elukuuni rinnast süüa –, sünnitusjärgne depressioon kui ka suhtekriis. Kuna otsustasin varakult tööle naasta, lajatas mulle selga veel ka mom guilt ehk emasüü.

Teise lapsega läks juba kergemini: sünnitus oli ülikiire, kestes vaid veidi üle kahe tunni, imetamisraskusi ja suhtekriisi enam ei tulnud, aga see-eest tabas kehamure. Olen üheksa kuud pärast lapse sündi mitu kilo raskem kui enne rasedust. Appi, ma pole enam ilus!

Enne võimaliku kolmanda lapse saamist – jaa, mu mees juba uurib, millal kolmanda saame, aga ma pole veel oma jah-sõna öelnud – otsustasin teha hoopis ajakirja, mis vastaks kõigile küsimustele, mis mul endal kahe lapse emana on tekkinud. Nii et... see siin on isiklik.

Selles ajakirjas on juttu sünnitamisest, imetamisest ja sünnitus­järgsest depressioonist. Samuti sellest, et on okei, kui naine tahab lapsepuhkuse isale üle anda ja ise hoopis tööle minna. Anname sõna meestele, kes on beebiga kodus, ja räägime ka tulevikuplaanidest.

Mulle meeldib mõelda, et see Beebi on nagu lohutav tugi, mille võiks oma beebi esimestel elukuudel käeulatuses hoida. Kui sul on mõni mure, siis vähemasti pole sa sellega üksi. Kellelgi teisel on olnud sama häda ja ta on leidnud sellele lahenduse ning me kirjutame sellest.

See Beebi räägib sind ees ootavatest muutustest ja sellest, kuidas nendega õnnelikult kohaneda. Head lugemist!


Kõiki värske Beebi lugusid saad juba praegu sirvida SIIT või allpool endale huvipakkuvale pealkirjale klõpsates.

Pere ja Kodu erinumbri Beebi avaloos räägivad näitleja Ott Kartau ja tema režissöörist kaasa Doris Tääker, kuidas nad jagavad oma elu lapse, töö ja Käru alevikus oleva suure vana maja taastamise vahel.

On varajane hommiku­tund, päike piilub aknast sisse. Ma avan silmad, kuid midagi on valesti. Mu äratuskell ei ole veel helisenud.

“Pärast esimese lapse sündi olin omadega täiesti ummikus,” tunnistab kahe lapse ema Teele. “Korrutasin endale aina, et rohkem ma lapsi ei saa.”

“Ilus elu hiigellinnas Londonis muutus pärast lapse sündi keeruliseks,” tunnistab Livia. Ta naasis kodumaale, sest pere keskel Eestis on lapsi parem kasvatada.

Kas lutt on ­lihtsalt hästi­turundatud nunnu vidin või aitab see päriselt beebiaega kergemini üle elada? Kogemust jagavad kaks ema ja nõu annab unenõustaja.

“Kogu mu elu keerles ainult beebi ümber, aga mina vajasin sellest vaheldust,” meenutab kahe lapse ema Kertu. Ta naasis oma vastutusrikkale tööle esiklapse kuuendal elukuul.

“Koera käitumishäired algasid juba minu raseduse ajal ning ei ole siiani päriselt vaibunud,” jagab Ninel muret, mis pärast pere suurenemist neid tabas.

Sünnituskogemusi on erinevaid, aga vähestel on need seotud kindlameelse sünnitamisest keeldumise või hoopis rehvivahetusega. Aga just taolised seekordsest artiklist leiadki.

Portugalis sünnitanud Hetlin jagab värvikaid mälestusi sellest, kuidas seal beebide vargust kardetakse ja kedagi haiglast ilma kakamata koju ei lasta.

Karmeni ja Pauli pika kooselu pani proovile seksipaast. Sasipuntra aitas lahti harutada terapeut.

Kell kümme õhtul polnud sünnitusest märkigi, aga kell kaks öösel oli beebi käes. Tütar Ingridi sünniloo räägib teleajakirjanik ja produtsent Deisi Helemäe-Sarv.

“Alguses oli päevi, kus kiigutasin beebit kaheksa tundi järjest kiiktoolis magama,” ütleb kolmekuuse Leon Sargoni ning nelja-aastase Roosi isa Ivar.

Angeelika sai beebi Carita emaks möödunud aasta viimasel õhtul, vahetult enne südaööd. Ilutulestiku saatel sündinud beebiga oli muidu kõik hästi, aga ta ei saanud kuidagi selgeks rinnast söömist.

Enne kui teeme abikaasaga elu tähtsaima otsuse, vaatasin, mida näitavad erinevad teadusuuringud pere laienemise kohta.

Vastset lapsevanemat ­ründavad turundajad igast suunast. Sul on kindlasti vaja seda, seda ja seda! Mis ühe beebi jaoks häda­vajalik, võib teises peres jääda täiesti kasutuseta. Mida osta või ostmata jätta?

Beebi sündis! See tähendab nii kulusid kui ka – juhhei! – kingitusi. Nii mõnedki omavalitsused ja firmad teevad beebi sünni puhul kas soodustusi või jagavad üht-teist lausa tasuta.

Jaga
Kommentaarid