Väga pisikeste inimeste riietamine ja üleüldse elus hoidmine võib pealtnäha keeruline tunduda, ent tegelikult hõlbustab paari lihtsa nipi teadmine sul elu oluliselt:

  • Beebi kehatemperatuuri on võimalik kõige kiiremini hinnata katsudes tema kuklapiirkonda, mille järgi saad aru, kas laps higistab, külmetab või on tal mõnusalt paras.
  • Alati on mõistlikum panna vähem riideid kui rohkem. Ülekuumenemine on beebi jaoks tunduvalt ohtlikum kui tibake karastavat jahedust. Lisaks tuleb ka vankrit käsitleda ühe “lisakihina”.
  • Kasuta soojakotti vaid siis, kui temperatuurid langavad 0 kraadi kanti või madalamale. Enne seda eelista meriinovilla erinevaid kihte, mis võimaldavad Sul õues olles lapse vankrist ja turvahällist ka välja tõsta.
  • Vastu nahka aseta alati kõige õhemad ja pehmemad meriinovillased riided ning järgmisteks kihtideks vali üha paksemad ja jämedamakoelised.
  • Meriinovill juhib niiskuse kehapinnalt eemale ning loob naha ning villakiu vahele sooja keskkonna, mis aitab vankribeebil end kuivalt tunda. Meriinovill aitab isegi mähkmelekke korral.
  • Pea meeles, et puuvill pole jaheda ilmaga esimeseks kihiks sobiv, kuna see ei juhi niiskust kehapinnalt eemal ja nii muutuvad beebi riided ruttu märjaks ja seetõttu ka külmaks. Ühtlasi vähendab puuvill aluskihina pealiskihiks pandava meriino häid omadusi. Just sel põhjusel eelista külmema kui +10°C puhul alati esimese kihina meriinot.

Kuidas riietada lasteaialapsi?


Lasteaialapse riietamine on paras pähkel, kuna pisikesed rahmeldised müravad ennast õues alatasa higiseks ja mõnikord tundub, et mütsid, sallid ja kindad peab neile lausa külge õmblema. Mõned lihtsad põhitõed aitavad sul veenduda, et lapsel on hea nii sinuga koos kui omapäi lasteaias:

  • Rassivale mürakarule on targem panna vähem riideid kui rohkem, sest ringi joostes hakkab rohkete kihtidega palav. Kui laps on passiivsem või tuleb õues ette rohkem istumist näiteks mõnel välikontserdil, pane julgelt rohkem kihte.
  • Arvesta alati aastaajaga ehk tõelise temperatuuritunnetusega, sest näiteks +10 kraadi päikselisel ja tuulevaiksel kevadpäeval tundub tükkmaad soojem kui +10 kraadi vihmasel ja tuulisel sügishommikul.
  • Eelista alati riideid, mida laps on võimeline ise selga panema nii, et need ei hakkaks oma elu elama.
  • Selgita lapsele kihilise riietumise põhimõtteid. 3-aastased saavad juba väga hästi aru nii riiete järjekorrast kui ka külma- ja soojatunnetusest. Kindlasti juhi sellele teemale tähelepanu ka lasteaias, et olla kindel, et meriinopluusid, -püksid ja -kombed niisama riiulis ei ilutseks, vaid ikka kasutust ka saaks.

Allikas: Breden Kids

Jaga
Kommentaarid