Millega Lasteabi täpsemalt tegeleb? „Lasteabi kui hea ja tore võimalus tegutseb Eestis juba 2009. aastast alates. Toetame ja nõustame lapsi ning nende peresid nii telefoni kui interneti teel. Meile on võimalik helistada telefonil 116 111, samuti saab meile kirjutada läbi lasteabi.ee vestlusakna,” ütles Mari-Liis Mänd alustuseks. „Selle aasta jaanuarist kuni oktoobrini on meile laekunud üle 10 000 pöördumise, mis on päris suur hulk. Kõned moodustavad sellest üle 6000, chat’id kodulehe kaudu umbes 2600 ning e-kirjad 500 ringis,” lisas Kadi Saar.

Abivajavad noored leiavad Lasteabi kergelt üles ning aasta-aastalt kasutavad lapsed selle võimalusi järjest julgemalt ja teadlikumalt. „Julgus rääkida ja enda mõtteid vahetada on täiesti okei. Kui seda parasjagu enda lähedastega teha ei soovita, on hea, kui leidub kolmas neutraalne osapool, kes kuulab ära, mõtleb kaasa ja annab kõrvaltvaatajana fookuse,” täpsustab Mänd.

Mis on põhilised küsimused, millega lapsevanemad Lasteabi poole pöörduvad? „Nagu lastekaitse valdkonnas üldiselt, on hetkel palju küsimusi hooldusõiguse osas. Kui lapsevanemad on eri teed läinud, jäävad nad ikkagi lapsevanemateks. Ka lapsevanemad vajavad vahel tuge ja kaasamõtlemist, kuidas lapsega edaspidi suhteid ja elu nii korraldada, et kõik rahul oleksid. Laste kasvatamise, toimetuleku ja suhetega seonduvad teemad, mille puhul ei pruugi aktiivse teismelisega alati üksmeelt leida,” kirjeldab Mänd.

Laste pöördumistest torkavad sel aastal enim silma laste väärkohtlemisega seotud küsimused, vaimsest tervisest tulenevad pöördumised, laste ja vanemate suhted ning ka suitsiidi- ja enesevigastamise mõtted. Need on laste mured 2021. aastal.

Selleks, et lapsed ja nende vanemad vajadusel alati Lasteabini jõuaksid, tehakse suurt teavitustööd nii koolides kui ka lasteaedades ning info jõuab järjest rohkemate abivajajateni ka üleriigiliste välimeediakampaaniate ja lapsevanemate teavitamise kaudu. Üheks plaanitavaks väljundiks on ka värskelt alustanud podcast’ide sari.

Millised on erinevad laste väärkohtlemise liigid, mida täiskasvanud peaksid märkama esimeste sammude tegemiseks? Mida võiksid lapsevanemad igapäevaselt veelgi paremini teha? Kuna lapsevanema heaolust saab alguse ka lapse heaolu, siis kuidas vanemad iseennast paremini toetada saavad?

Kuula lähemalt saatest:

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid