Aastakümnete jooksul koostatud teadustöödest eristuvad kolm eriti põhjalikku uurimust, milles on üheselt tõestatud, et väga spetsiifiliste huvidega lapsed on intelligentsemad kui need, kel pühendumus mingite kindlate teemade suhtes on tagasihoidlik või puudub sootuks. Ühtlasi on Yale’i ülikooli teadlased tuvastanud, et kinnisideestumist võib sagedamini märgata pigem poistel kui tüdrukutel.

Põhjuseid analüüsides on kinnisideele pühendumise ja arukuse vahelised seosed ilmselged: pidev teadmiste täiendamise vajandus, info analüüsimine, julge küsimuste esitamine, vastustes kahtlemine ning selle kaudu õppimine, õpitu kinnistamine ning keskendumisvõime arendamine.

Lisaks on mõnest teemast põhjalike teadmiste omamine lapsele enesekindluse allikaks ning kognitiivse arengu tarbeks vajalik, leiab Johns Hopkinsi haigla psühhoterapeut Kelli Chen. Tema sõnul tekivad kinnisideeliste tunnustega huvid enamasti vanuses 2 kuni 6 aastat, mis parendab tunduvalt ka keele- ja eneseväljendusoskust. Nad justkui õpetavad iseennast õppima!

Tuleviku kontekstis on kõik eelpoolmainitu väga oluline, kuna kooli minnes oskavad sellised lapsed õppida mõistmise ja seoste loomise kaudu, mitte ei tuubi fakte, mis kohe pärast kontrolltööd peast pühitud. Seega, ära pärsi oma lapse eriskummalisi ja pealtnäha väga spetsiifilisi huvisid, vaid julgusta teda veelgi põhjalikumat uurimistööd tegema.

Allikas: Psychology Today

Jaga
Kommentaarid