Pigem varem kui hiljem

Oleks hea kui lapse esimene kokkupuude hambaarstiga toimuks juba enne esimeste probleemide teket. Kui on teada, et lapse hambas on parandamist vajav auk, mis lapsele juba valu teeb, võib ta ette valmistamine nõuda rohkem aega. Parem oleks võtta ühendust mõne just lastele keskenduva hambaarstiga ja temalt uurida, mis vanuses ta soovitaks lapsega esimest korda visiidile tulla. Hea oleks kui esimene visiit saakski keskenduda lihtsalt laste hammaste kontrollile ja lapsel oleks võimalik selle käigus erinevate instrumentidega tutvuda.

Abi rollimängust

Lapsed õpivad end ümbritseva maailma kohta just läbi mängimise. Seega on mängimine abiks ka hirmudest vabanemisel. Kui laps oma hambaid peseb, on see ideaalne võimalus hambaarsti mängimiseks. Haara hambahari enda kätte ja loenda näiteks lapse hambaid ja seleta talle, et arst kasutab ta hammaste paremini nägemiseks ka väikest peeglit. Seejärel võid paluda lapsel oma mänguasjade hambaid kontrollida. Selle mängu käigus saad lapsele ka seletada, miks hambaarstil käimine vajalik on. Abi võib olla ka temaatilistest raamatutest-multikatest.

Vali oma sõnu

Tõenäoliselt on su lapsel eesootava visiidi kohta palju küsimusi. Vasta neile eakohaselt ja lihtsalt ning ürita hoida positiivset suhtumist. Väldi valust või liialt spetsiifilistest protseduuridest rääkimist. Lapsele kinnitamine, et hambaarst ei tee haiget ja puurimine pole valus, võib küll sinu jaoks tunduda positiivse seletusena, aga laps haarab sealt kinni just valu ja haiget tegemise osast. Kuna suure tõenäosusega sa ei tea, mida arst täpsemalt lapse hammastega tegema peab, jäta tehniliste terminite seletamine arstile. Ilmselt on ta juba harjunud lastele oma tööd seletama ja oskab toimuvat paremini edasi anda.

Ära üllata last

Lapsepõlv on pidevalt täis uusi ja huvitavaid kogemusi, mistõttu vajavad lapsed turvatunde kinnistumiseks rutiini ja teadmist mis ja millal juhtuma hakkab.

Et hambaarstikülastusest ei saaks juba eos stressirikas üritus, ära tee sellest ka ise liialt suurt numbrit. Anna lapsele juba varakult teada, et see teda ees ootab, aga ütle talle ka seda mida te enne ja pärast seda teete. Proovi muuta see lapse jaoks lihtsalt konkreetse päeva üheks osaks, mis teistest ei erine.

Ettevaatust premeerimisega

Lapsele millegi lubamine, et tal pärast külastust midagi oodata oleks, on muidugi tore. Küll aga vali ka siin hoolega oma sõnastust. Mitmed vanemad valivad lähenemise: „Kui sa tublisti suu lahti teed ja ei nuta, siis ostan sulle hiljem jäätist!"
Muidugi kõlab see lapse jaoks motiveerivalt. Sellest hoolimata on selles lauses kaks probleemi.
Alustuseks on see sõnastatud preemiana nutmise vältimise eest. See tähendab aga seda, et sa annad lapsele alust uskumaks, et hambaarstil käimisega kaasnebki nutt. Kui ta pole aga kunagi varem hambaarstil käinud, ei oska ta ju veel midagi oodata ja tema suhtumine kujunebki välja sellest, kuidas talle ise asja presenteerid. Seega sõnasta see parem ümber ning luba lapsele väikest autasu kui ta näiteks ilusasti hambaarsti juhendamist kuulda võtab.

Teisest küljest pole muidugi ka hambaarstil käimise ja magusa omavahel sidumine kõige parem. Mõistlikus koguses suhkrus pole halba, aga hambaaugu parandamine, et hiljem kommi või muud magusat süüa, ei loo seda seost, mida võiks. Seega võiks pärast hambaarsti hoopis lapsele autasuks anda mõned kleepsud, nuputamisvihiku või midagi muud, mis konkreetselt hammastega ei seondu.

Aita hambaarstil lapsega sidet luua

Proovi juba visiidi alguses arstile lapse kohta veidi infot jagada. Näiteks võid talle öelda, mis on lapse lemmikmultikas, tema kaisuka nimi või kas ning mis trennis ta käib. Kui arst teab lapse kohta natukene rohkem, saab ta vastavaid asju jutu käigus välja tuua ja seeläbi paremini lapse tähelepanu köita. Ühtlasi loob see arsti ja lapse vahel usalduslikuma ja sõbralikuma suhte.

Kontrolli enda ärevust

Ära unusta, et lapsed on vanemate emotsioonide peegeldamises meistrid. Täpselt nii nagu laps võtab ruttu omaks su enda stressi, on ta samamoodi võimeline peegeldama ka sinu rahulikku olekut.

Seega ei tule sul hambaarstivisiidiks ette valmistada mitte ainult last, vaid ka ennast. Ära sea lapsele liialt kõrgeid ootusi ja ole valmis selleks, et ta võib nutta ja olla segaduses. Jäta meelde, et see pole maailma lõpp. Nii nagu võid enne külastust lapsele hingamisharjutusi teha, võid neid ka ise koos temaga praktiseerida. Laps vajab turvatunnet, mida talle pakud.

Mis siis kui lapse rahustamine on võimatu?

Kui su laps nutab ja karjub hoolimata kõikidest ponnistustest, on see muidugi kõikide jaoks stressirohke olukord. Uuri arstilt juba eos, mis hetkel on targem alla anda ja mis peamine: ära süüdista last kui peate lahkuma ilma, et vajalik tehtud saaks. Lapse kallal hilisem näägutamine ja süüdistamine kõikide aja raiskamises, ei tee asja sugugi paremaks. Kui laps on rahunenud, proovi temaga pigem rahulikult rääkida ja uurida, mis teda kõige rohkem hirmutas ja kuidas järgmisel korral paremini saaks. Kuula oma last!

Allikas: colleyvillepediatricdentist.com


Jaga
Kommentaarid