1. Misasi on intress ja kuidas rahaga ümber käia

Iseenda eluga majanduslikult toime tulemine on üsna keeruline (eriti praeguste hinnatõusude kontekstis). Ja eriti keeruline on mõista, mis asjad on, ja kuidas meie fintantselu mõjutavad intressid, maksegraafikud, krediitkaardid… See kõik võiks olla selgeks tehtud juba koolis, et 18-19-aastasena ellu astudes suudaksid noored paremini hoomata, milline vastutus kaasneb oma elu majandamisega, krediitkaartidega ja ka näiteks õppelaenu võtmise ja tagasimaksmisega. Samuti tulevad kasuks kõik nipid ja nõuanded, kuidas koostada eelarvet ja elada oma rahaliste võimete piirides.

2. Tervis tarviline vara!

Toitumine, liikumine ja oma tervise eest hoolitsemine on küll järjest enam ka koolis teemaks tõusmas, kuid seda võiks käsitleda veel rohkem! Tervis on meie kogu elu aluseks, seega ei teeks paha tuua õppekavasse rohkem tervisliku toitumise ja liikumise ning kõikvõimalike tervisehädade ennetamise teemasid. Seda nii füüsilise kui vaimse tervise osas.

3. Kuidas alustada vestluseid

Lihtsate vestluste alustamine võib olla nii mõnegi noore jaoks üllatavalt keeruline. Selle taga on ka noorte seas järjest enam esinev sotsiaalne ärevus, mida on süvendanud ka nutiseadmete võidukäik, mil näost-näkku suhtlemine on muutunud harvemaks. Lisame sinna veel koroonaaegsed väljakutsed - isolatsioon ja maskide taha varjumine ning saamegi kokku korraliku hulga sotsiaalselt ärevaid noori, kes vajavad vestluste alustamisel ja suhtlemisel tuge. Samuti mõjub ebamugavalt see, kui tuleb vestelda kellegagi, kellega puuduvad ühised teemad. Kui õpetaksime noortele suhtlemist igas olukorras ja kõikvõimalike inimtüüpidega, pakuksime välja vestlusteemasid ja viise, kuidas vastata erinevatele levinud küsimustele, oleks noortel rohkem suhtlemistööriistu ning maailmas ehk vähem suhtlemis- ja suhteprobleeme.

4. Töövestlustel osalemise ja nipid CV koostamiseks

Kindlapeale üks väga vajalik oskuste komplekt – teadmised, kuidas end töövestlusel paremini väljendada ja oma parimad küljed esile tuua, kulub ära igale noorele. Harjutamine ja oskuste lihvimine aitab vähendada hirmu ja välditavaid eksimusi päriselus asetleidvate töövestluste puhul. Sellesse oskuste komplekti võiksid kuuluda ka näpunäited, kuidas ja kust üldse tööd otsida ning mida kõike tasub oma cvsse kirja panna.

5. Konfliktide lahendamise oskus

See on oskus, milles ehk meistriks saamine ei olegi võimalik, kuid eluterved ja teisiaustavad igapäevaste konfliktide lahendamise viisid võiksid olla selged juba noorena. Mitte vähemtähtis ei ole õppida ka iseenda vaimse tervise eest konfliktiolukorras hoolt kandma – see tuleb kasuks nii tööl, õnnetuste korral kui ka sisemiste, eksistentsiaalsete konfliktide puhul. Rääkimata pikaajalistest suhetest – nii sõprade kui partneritega.

6. Oma kodu eest hoolitsemise põhitõed

Kui noored kolivad omaette elama, ei ole kõigil kodust kaasa antud häid nippe ja nõuandeid, kuidas ise oma kodu eest hoolt kanda. Omaette elades tuleb ette igasuguseid väljakutseid – alates koduhooldamisest ja pisiremonditöödest kuni kodukindlustuse-turvalisuse ja kuludega toimetulemiseni välja.

7. Oma vigade tunnistamine ja nendest õppimine

Kõik me teeme vigu – nii väikeste kui suurtena ning nendega toimetulemine on väga vajalik emotsionaalne oskus. Südikus ja oma vigadest õppimine, nende liigselt südamesse võtmata jätmine, on elus üheks väärtuslikuimaks supervõimeks, mida tasub ka lastele ja noortele veel enam sisendada.

Kui aga koolid kõikide teemade õpetamist enda peale võtta ei jõua, saame ehk vanematena need tarkused enne noorte pesast välja lendamist neile ise kaasa panna?

Allikas: moms.com

Jaga
Kommentaarid