Vastsündinu haare on nii tugev, et ta jaksab end sõrmedega ema käest kinni hoides ka püsti hoida. Paljud täiskasvanudki ei suuda suuda oma keha raskust niimoodi kanda. See on beebide automaatne refleks — haarata tugevalt sõrmedega kinni kõigest, mis nende haardeulatusse jääb ja mille külge sõrmed kinnitada saab. Teadlased on välja pakkunud, et see on mälestus ajast, mis inimesed olid palju karvasemad ja väikesed lapsed rippusid oma emade küljes justkui ahvipojad.

2. Beebid on super maitsemeelega

Beebide maitsemeel on kordi tundlikum, kui täiskasvanutel. Maitseeelistused hakkavad välja kujunema juba emakas, sest nii lootevee maitse, kui rinnapiima maitse sõltuvad beebide jaoks suuresti sellest, millest koosneb ema menüü. Beebid ja väikelapsed eelistavad võimaluse korral magusamat maistet. Magusa maitsega on ka rinnapiim, mis laste maitseeelistusi kujundab. Arvatakse, et evolutsiooniliselt seostavad beebid kibedamat või mõru maistet mürgise toiduga, siit ka vastumeelsus paljude köögiviljade suhtes. Vananedes aga inimese maitsemeeled nüristuvad ja ka spargel ning isegi mõru õlu hakkab siis lausa maitsema.

3. Beebid on supertargad

Beebid sünnivad hetk enne seda, kui nende pea on liiga suur, et sünnitusteest läbi mahtuda. Beebide pea on kehaga võrreldes tõepoolest hiiglaslik ja kehast palju enam sündimise hetkeks arenenud. Pärast sündimist jätkub beebi aju kasv ja kolmandaks elukuuks on see saavutanud poole täiskasvanu aju mõõtmetest. Seetõttu on beebide ja väikelaste uute oskuste õppimise võime tunduvalt suurem, kui täiskasvanutel.

4. Beebidel on supermeeled

Osad teadlased arvavad, et beebide võime luua kõige vahel seoseid, sarnaneb täiskasvanute eripäraga, mida kutsutakse sünesteesiaks. Sünesteesia esineb imikutel, kelle aju kasvab ülikiiresti. Täiskasvanute hulgas kogeb sünesteesiat keskmiselt üks inimene kahekümne kolmest. Kui tavaline inimene tunneb lõhnu ninaga ja maitseid keelega, ning kuuleb kõrvadega ja näeb silmadega, siis arvatakse, et sünesteetikutest imikute jaoks on helidel ja sõnadel näiteks ka värv. Nad võivad ka helisid näha ja sõnu maitsta. Miks säilib aistingute kokkusulamine mõnel inimesel ka täiskasvanueas, pole teada.

5. Beebid on supersukeldujad

Kuni kuuenda elukuuni säilib beebide võime edukalt sukelduda, endal silmad ja suu avatud. Nad suudavad seda seni, kuni säilib refleks, mis on võimalik tänu anatoomilisele iseärasusele, mis võimaldab näiteks beebidel ka neelata ja hingata samal ajal, kui nad rinnast piima imevad.

6. Beebid on superosavad loomade mõistmisel

Kuuekuused beebid suudavad eksimatult eristada loomade meeleolusid. Uuringus tehti katse, kus lasti kuuekuustele beebidele koerte haukumist ja näidati ka erinevates meeleoludes koerte pilte. Beebid panid eksimatult juba esimesel korral kokku vastava hääletooniga haukumise vastava näoilmega koera pildiga.

7. Beebid on super keeletadlased

Juba enne, kui beebid rääkima õpivad, teavad nad sõnade tähendusi. Enne esimest eluaastat ei suuda enamik beebisid rääkida, kuid paljude sõnade tähendusi mõistavad juba pooleaastaselt suurepäraselt. Uuringud on näidanud, et juba ööpäeva vanused beebid suudavad eristada oma vanemate emakeelt mõnest võõrkeelest. Isegi beebide omavaheline lalin sarnaneb mõnele tundmatule beebikeelele, sest intonatsioonid ja meeleolud on kõik esindatud. Ka kaskeelses kodus kasvamine on beebidele lihtne, kui ta räägib emaga ühes keeles ja isaga teises.

8. Beebid on super õiglustundega

Lastel on kaasasündinud õiglus- ja moraalitunne, väidavad uuringud. Katses näidati beebidele nukuteatrit identsete nukkudega, kelle erinevus seisnes vaid selles, et nukud kandsid erinevat värvi riideid. Üks nukk käitus hea ja abistavana, teine õelana. Kui lastelt küsiti, kumba nukku nad eelistaksid, siis valisid nad eranditult nuku, kes mängis hea tegelase rolli.

9. Beebidel on super tajumis- ja tähelepanuvõime

Kui täiskasvanutele tundubki, et beebid lebavad lihtsalt niisama, siis tegelikult tajub laps kõike, mis teda ümbritseb. Kui täiskasvanu tähelepanu on reeglina koondunud vaid ühele kindlale asjale, siis beebide tähelepanu haarab korraga rohkemat. See on ilmselt ka beebide kiire arenguvõime üks põhjuseid.

10. Beebid on superarmsad

Beebide välimus ja lõhn on sellised, mis panevad nende emad ja üldse täiskasvanud instinktiivselt heldima ja neil tekib soov beebi eest hoolt kanda ja teda hoida — kaitsta. Beebide jaoks on see omadus ellujäämiseks ülimalt oluline. Beebid on iseseisvaks hakkamasaamiseks täiesti abitud ja beebi välimus ning olek on just selline, et täiskasvanud tema eest hoolitseksid.

Allikas: mentalfloss.com, novaator.ee