,

Aado Mägisoo (28) on isa, kel jagus julgust jääda poja Baironiga (1 a 2 k) lapsehooldus­puhkusele juba siis, kui beebi oli alles kolmekuune. “Eks ma sain külma duši kaela, kui Kädi kohe täispikaks päevaks tööle läks ning me ei näinud teda 12 tundi järjest. Kogu aeg hing värises ja küsisin endalt: kas ma ikka saan hakkama, mis juhtub, kui…? Tegelikult polnud ses päevas midagi hirmsat peale mu oma hirmude. Tagantjärele on vaid positiivsed emotsioonid ja olen saanud pojaga kodus olekust palju hindamatuid kogemusi.”

,

Raido Kuurmaa (37) tütar Agatha (4 k) on alles pisike ning päris omaette polegi nad veel pikalt olnud, kuid isa teab juba, et lapse usaldusega ei tasu nalja teha. “Agathale meeldib, kui voodil selili olles ta enda kõhu või rinna peale panen. Vahel lasen tal seal siis omapäi pusida ja avastada. Ükskord aga veeres ta mu kõhult vaikselt potsatades voodile ja solvus – mul kulus mitu päeva, et ta usaldus tagasi võita.”

.

­Steven-Karl Kõiv (25) käis foto­­stuudios koos kahe lapsega – Melani (2) ja Ramosega (9 k). ­Stevenile meeldib, et ta tütar on oma seiklus­himu ja aktiivsusega väike­vennale suur eeskuju. “Melani armastab ka väga kokata ning oleme teda korduvalt leidnud restoranide ja pitsakohvikute köökidesse hiilimas, kus ta julgelt kokkadele ligi astub, et näha, kuidas toit laudadele jõuab.”

.

Ka Erkki Laul (33) teab, mida tähendab lapsehooldus­puhkusel olek – tema tegi selle läbi keskmise lapsega. Eredaim mälestus isaelust meenubki talle ajast, kui Evanit (1) veel sündinud polnud ning ta pidi nädal aega Eliise (3) ja Emeliinega (5) omapäi kodus olema, sellal kui abikaasa komandeeringus oli. “Päev enne naise ärasõitu jäid mõlemad lapsed puruhaigeks: nohu, köha, kõrge palavik. Esimene päev lastega oli proovikivi. Õhtul algas palagan: sättisin lapsi kordamööda eri tubades magama ja püüdsin luua kokkuleppeid, mis kiirelt läbi kukkusid. Nii ma rabelesin kahe õnnetu lapse vahet hea mitu tundi, pea pingutusest läbimärg! Naine hiljem helistas, kuidas meil läheb. Ei hakanud paanikat külvama ja ütlesin lihtsalt: “Noh, saame hakkama!”

.

Surfar Andres Vare (30) ei jõua ära oodata, millal kaksikutest poegadele Frankile ja Franzile (4 k) armastust lainete vastu edasi anda saaks. Just isa oli ka see, kes enneaegsete kaksikutega esimestel päevadel toimetama pidi. “Toitsin poegi ööd ja päevad kordamööda süstla ja näpu abil. Uinusin kohati püstijalu ning võpatasin siis jälle üles, kui poistelt mõni liigutus või hääl tuli!” Noor isa muigab, et just see periood on talle õpetanud kaht oskust, mida tal varem ei olnud: “Ma suudan nüüd vajadusel igal pool ja ajal hetkega magama jääda ning närvid on mul tugevamad kui iial enne. Olen nagu vana rahu ise!”

,

Reimo Veimen (27) harilikult pikki päevi Trevoriga (7 k) üksinda kodus olema ei pea, ent kui seda siiski ette tuleb, oskab poiss beebile iseloomulikult isa üllatada. “Ükskord olin viiekuuse Trevoriga pikalt üksi ning kui mähet vahetasin, suutis ta mähkimislaual nii hirmsasti väänelda ja pöörelda, et mul läks tükk aega, et kõik asjad pärast põrandalt kokku korjata. Ja kõige krooniks – mähkme järele kummardudes sain järsku pika sooja vihma kaela! Selle riskiga polnud isegi arvestada osanud,” meenutab isa naerdes.

.

Kaur Joosep Stahl (28) ütleb, et kõige vahvamad päevad on neil siis, kui ema kodus pole. “Algul on suur hirm, mis nüüd saab, kuid tegelikkuses loome just siis parimaid isa-laste lähedushetki. Nii ka paar aastat tagasi, kui kaasa pidi viieks päevaks Belgiasse minema ning ma Lili Lee (4) ja Leoniga (5) üksi koju jäin. Saime suurepäraselt hakkama ning lapsed käitusid kordi paremini kui kõik koos kodus olles. Kodu oli tookord üks vaikne ja õnnis paik!” Lasse (8 k) siis veel sündinud polnud.

.

Martin Kirsimaa (30) sõitis beebi Laureni (2 k) ja abikaasa Gretega kohale Tartust. Martinil on tütrega eriline side – just isa oli see, kes sai temaga pärast keisrilõiget esimesena nahk-naha-kontaktis olla. “Olime kahekesi palatis. Esimene lähedus, esimene silmavaade, esimene näpust haaramine, need hetked ei lähe iial meelest! Saime kahekesi veedetud tunniga mõnusasti sõpradeks.”