Kõik lapsed ei sünni sinisilmsetena. Afro-ameerika, hispaania ja aasia tittedel on juba sündides silmad tavaliselt tumedad ja selliseks need ka jäävad. Sest tumedamate rasside esindajatel on nii nahas, juustes kui silmades europiidsetest inimestest rohkem pigmenti (melaniini). Aga kaukaasia rahvaste lapsed sünnivad tihtipeale tumesiniste silmadega ja lapse silmade värv võib enne esimese eluaasta täitumist lausa korduvalt muutuda, jäädes hiljem enamasti pruuniks.

Europiidse rassi esindajatel on organismis vähem melaniini ning nende juuste, naha ja silmade värv varieerub seetõttu rohkem. Siniste silmadega inimeste silmaiiristes on kõige vähem melaniini, rohelistes ja pähklikarva silmades aga keskmiselt. Kõige rohkem pigmenti on pruunides silmaiiristest, kuid nendegi puhul võib selle hulk (ja silma värvus) vägagi suures ulatuses varieeruda.

Europiidse ehk valge rassi beebid sünnivad tõesti sageli siniste või hallide silmadega, mille värvus aja jooksul muutub. Kõige dramaatilisem silmavärvimuutus võib aset leida kuuenda ja üheksanda elukuu vahel. Ja see muutub seetõttu, et melaniini hulk organismis ajapikku suureneb.

Seega – kui su lapsel on praegu heledad silmad, siis täiskasvanuks saades võivad need muutuda hoopis tumedamaks - kas roheliseks, pähkelpruuniks või koguni päris pruuniks. Milliseks beebi silmade värv kujuneda võib, sellele aitavad vastust leida su enda ja su partneri ning teie pereliikmete silmad.

Missugust värvi silmadega sinu laps sünnib, vaata SIIT!

Allikas: pregnancymagazine.com