Kõige olulisem on beebi menüü. Kui laps on ainult rinnapiimal, pead hoolega jälgima, et toidad teda piisavalt tihti, et ta saaks vajalikul määral süüa ja juua. Kuumusega on vedelikukadu suurem ning laps peab tavapärasest enam vedelikku tarbima.

Kui laps sööb tahket toitu ja plaanid kodust kaugemale minna, võta kaasa puuvilju ja beebiküpsiseid. Keedetud toit ja poepüreed võivad kuumuses kiiresti pahaks minna.

Võimalusel võta kaasa piimasegu, mitte valmis tehtud piim, sest ka piim läheb päikese käes üsna kiiresti hapuks.

2. Vesi

Esimesel elupoolaastal on lapse söögiks ja joogiks rinnapiim. Siis ei ole vaja vett lisaks pakkuda, sest kogu veevajaduse katab rinnapiim ja kui imik joob enne veest kõhu täis, ei söö ta korralikult. See aga tähendab, et ta ei saa kasvamiseks vajalikke aineid.

Lapsele võib lisaks vett pakkuda siis, kui ta ilusti ja suuremates kogustes püreed sööb. Siis, kui imiku põhitoit ei ole enam rinnapiim, vaid ta saab peamise energia püreedest ja tiss on n-ö magustoiduks või lohutuseks, võib laps juua nii palju vett, kui soovib.

Jälgi hoolega, et vesi, mida lapsele pakud, on täiesti puhas. Pudelivee puhul kontrolli, et pudelikork ei oleks varem lahti keeratud, vaid kindlalt kinni.

Jälgi ka seda, kui palju beebi pissib. Tume ja vähene uriin annab märku, et lapsel on vedelikupuudus.

3. Higilööve

Higipunnid on suvel väga tavalised. Väikesed punased täpikesed, mis ilmuvad beebi kehale, näole, kaelale ja kätele, annavad märku, et beebil on liiga palav. Need punnid sügelevad ja tekitavad beebile ebamugavust, nii et parem on neid vältida.

Vannita titat igal õhtul hoolikalt puhtas vees.

Riided olgu pigem suuremad ja lohvakamad kui tihedalt ümber keha.

Lase lapsel olla nii tihti paljalt kui võimalik.

Kindlasti väldi sünteetilisi riideid ja eelista ökopuuvilla.

Ära kunagi jäta vankrit päikese kätte ega pane titat lauspäikesesse „päevitama”!

Ole konditsioneeriga ettevaatlik – järsud temperatuurivahetused (näiteks kuumast õuest 17-kraadisesse autosse istumine) kindlasti head ei tee!

Aaloegeel aitab sügelust leevendada ja punnikeste paranemist kiirendada.

4. Sääsepunnid

Osta beebidele mõeldud sääsetõrje ja kata vanker spetsiaalse sääsevõrguga.

5. Õiged riided

Kõige tähtsam on, et sa ei pakiks oma last liiga paksult riidesse.

Õues päikese käes viibimiseks vali hele ja vabalt istuv riietus. Pea meeles, et vankris magav beebi võib üle kuumeneda, kui tal on riietele lisaks peal paks tekk. Pigem kasuta ainult õhukest lina.

6. Päevituskreem

Beebi nahk on väga õrn ja kindlasti ei tohiks ta sattuda päikese kätte päevituskreemita – põletusoht on väga suur. Beebidele on spetsiaalsed päevituskreemid, mida soovitame osta apteegist ja eelnevalt spetsialistiga konsulteerides.

Jaga
Kommentaarid