Noor isa võib sattuda paanikasse, kui pärast sünnitust lahkuvad ruumist nii ämmaemand, arst, kui kogu personal, ja isa sülle jääb üks väike abitu pamp. Isa on siis muidugi niisama abitu, sest see juhtub kindlasti just sellel ajal, kui laps ärkab ja hakkab valjult nutma. Sellisel hetkel tuleb rahulikuks jääda ja beebi lihtsalt ema juurde viia, sest isegi superisa ei saa last ise rinnaga toita.

- Noor isa varugu abiväge

Noorel isal tuleb kõik tähtsad telefoninumbrid sisestada nii enda kui ka naise telefoni ja panna need ühtlasi ka kodutelefoni kõrvale lauale. Kui tekib kiire vajadus ämmaemandale või koduapteeki helistamiseks ja õigel hekel on õige number just tänu isa ettenägelikkusele olemas, siis on samm superisaks saamise teel juba tehtud. (Sinna nimekirja võib lisada ka lastega sõprade numbrid, samuti ämma ja imetamisnõustaja oma, sest kunagi ei tea ette, kelle nõuannet just tarvis võib minna), vahendab babycenter.

- On aeg hakata poes käima ja süüa tegema

Värske ema ei ole lihtsalt nõus beebi kõrvalt ära tulema, et mööda toidupoodi kapata ja see töö tuleb ära teha superisal. Tark isa on see, kes ostab poest toiduaineid, millest saab kiiresti ja lihtsalt süüa teha, sest varem või hiljem selgub naise poolt antud vihjetest või siis lausa otsestest käskudest, et tõeline superisa ka kokkab oma kalli naise jaoks. Ja värske isa ei peaks selle pärast pahane olema, et värske ema päev otsa beebiga voodis vedeleb, sest tõenäoliselt oli ta ka pool ööd beebiga üleval.

Kasuks tuleb, kui noor isa õpib kiiresti orienteeruma ka nendes supermarketi vahekäikudes, kuhu ta jalg pole iial varem sattunud. Superisa peab täpselt teadma, kustkohast kõige paremaid beebisalvrätte ja pepukreeme kõige kiiremini osta saab.

- Superisa on valmis kallitele külalistele ka ei ütlema

Üsna pea saad teada, et pole olemas lahedamat atraktsiooni sõprade, sugulaste, töökaaslaste ja isegi nende naabrite jaoks, keda vaevu tunned, kui äsjasündinud beebi. Kui ema on õnnitluste vastuvõtmisest väsinud ja sooviks ka lapsega tegeleda, mitte ainult telefoni otsas rippuda ja külaliste saabumiseks kodu koristada, siis võtab superisa õnnitluste vastuvõtmise ja külastuste reguleerimise enda õlgadele. Abikaasa on superisale selle eest väga tänulik.

- Lapse ema tuleb hellitada

Superisa valmistab oma kallile naisele ette lõõgastava vanni, masseerib ta õlgu, kokkab tema lemmikroogi ja viib talle voodisse näkse sel ajal, kui ema last rinnaga toidab. Kogu see hoolitsus lähendab värskeid vanemaid veelgi ja omavaheline suhe muutub selle läbi tugevamaks. Noorel isal on muidugi võimalus seda kõike ka mitte teha, aga siis tuleb tal tõenäoliselt elada koos väsinud, tusase, emotsioonidest kurnatud ja näljast vihase naisega. Aga ühel superisal ju sellist naist küll olla ei saa!

- Oma naist peab kuulama ja temaga tuleb rääkida

Parim viis oma naisega lahedust tunda, on jagada siiraid kiitusi nii beebile, kui beebi emale ja tasub ausalt rääkida ka sellest, kuidas ennast isana tunned. Need vestlused aitavad üheskoos perekonnaks kasvada. Isa võib olla segaduses ja väsinud, ema võib olla hormoonidest ja magamata öödest veidi sassis, kuid ärge unustage siiski teineteisele kiitusi jagada ja oma tunnetest ausalt rääkida. Te mõlemad vajate armastust ja toetust.

- Seksiga ei maksa tormata

Esimestel sünnitusjärgsetel päevadel ei oles seks ilmselt naise prioriteetide nimekirjas just esimesel kohal. Ja sellesse tuleb suhtuda mõistvalt. Naine on väsinud, lapsele keskendunud ja ta pole ka oma muutunud kehaga veel kohanenud. Supermees jagab sel hetkel naisele silitusi, kallistusi ja kiitust. Ka siis, kui naine pole jõudnud pead pesta või kannab sama särki juba päevi.

- Sõber on päästerõngaks

Olgem ausad, superisa roll pole lihtne. Igaühel peab olema keegi ka väljaspool perekonda, kellega oma muresid jagada ja parim viis enda taastamiseks on aeg-ajalt sõbraga kokku saada. Naisel on kindlasti mitmeid sõbrannasid, kellega emadusest ja beebidest, aga muidugi ka oma mehest rääkida. Kui mees on enam-vähem oma superisa rolli täitnud, siis pole ka vaja muretseda, mida naine sõbrannadele räägib, sest tõenäoliselt on ta vaimustuses. Kuid siiski peab ka mehel olema võimalus teise mehega oma uuest rolli kõiki hirmsaid ja armsaid üksikasju arutada.

Kuidas sinu peres superisaga lood on?