Viimased uuringud on näidanud, et sa ei pea imetamise ajal oma menüüd radikaalselt muutma. Sulle kehtib reegel: söö seda, mille järgi sul isu on ja väldi ühekülgset toitumist.

Tasakaalustatud toitumine kindlustab sulle ja su lapsele, et teil ei tule mingitest ainetest puudust. Ühesõnaga söö palju puu- ja juurvilju, täistera- ja piimatooteid, kartulit, liha, ära pinguta magusa ja rämpstoiduga üle. Su keha valmistas ennast raseduse ajal juba selleks perioodiks ette ja juurde tulnud lisakilod on nüüd sinu energiaallikaks. Jäta meelde, et imetav emme ei pea kahe eest sööma, vaid umbes 500 kilokalorit päevas rohkem tarbima, kuna liigutad end sel ajal vähem ja sa ei kuluta muidu saadud kaloreid ära.

Et imik oleks piisavalt toiduga varustatud

Sinu rinnapiim on beebile parim, sest see sisaldab juba kõiki talle vajalikke aineid: kaltsiumi, rauda, tsinki, joodi, fluori, manganiini, seleeni ja vaske. Samuti saab ta sinu kaudu vajalikke vitamiine, valku, laktoosi ja immuunaineid, mis kanduvad imetamisega automaatselt su lapsele. Kui toitud õigesti ja mitmekesiselt, saab imik tähtsad rasvhapped, ja vitamiinid kätte. Nende ammutamiseks tarbi külmpressitud õli (näiteks oliivõli) ja loodusande -parimal juhul oma aiast või ökoloogilisest toodangust.

Et te mõlemad vajalikud oomega-3 rasvhapped kätte saaksite, söö kala ja mereande. Soovitatav on vältida tuunikala, kuna ta on toitmisahela lõpus ja tema liha võib seeläbi su kehale koormav olla.

Tarbi mõõdukalt joodi ja fluori sisaldavat söögisoola, kuid mitte ainult imetamise ajal. Uuringud on näidanud, et tänapäeva inimene tarbib liiga vähe neid vajalikke aineid.

Piimaeritust soodustavad teed

Tavaliselt pole piimaeritust soodustavaid toite ja jooke vajalik tarbida, veel enam, kuna nende mõju, olgu selleks siis apteegitill, õlu (mida sa peaks alkoholisisalduse tõttu nagunii vältima), lambalääts või erinevad raviteed, pole teadlased veel kinnitanud.

Nende mõju taga peitub hoopis midagi muud: sa kontsentreerud imetamisele, võtad selleks aega ja lõõgastud. Ja rahulik meel mõjub sinu piimaeritusele kõige paremini.

Seda minu laps küll ei söö!"

Paljud emmed jälgivad tähelepanelikult, mida nad imetamise ajal söövad. Samuti soovitavad ämmaemandad raskesti seeditavaid toite, nagu kapsas, sibulad või kaunviljad, vältida, kuna need tekitavad gaase. Kuid ole ettevaatlik, et sa ainult ühekülgselt ei toituks. Parim nõuanne on see, et söö kõike ja vaata, kuidas see imikule rinda andes mõjub.

On ka räägitud, et naine ei tohiks imetamise ajal happelisi puuvilju süüa (nagu apelsinid, ananass, papaia jne), kuna see muudab tema piima pH-taset, mis omakorda ei mõju su lapsele hästi kuna põhjustab kaka happelisuse ja seega ka ärritunud pepu. Siinkohal tuletame meelde, et seda ei ole tõestatud, et midagi sellist juhtuks. Tõesti, umbes ühel lapsel sajast ilmneb puuviljahappest tingitud ärritus, seega on kindlaim viis ise järgi proovida ja välja selgitada, kuidas sinu beebi reageerib.

Ainus põhjus, miks oma toitumist kuidagi piirata, on siis, kui oled allergik või sinu perekonnas on allergikuid. Siis konsulteeri oma arstiga, mida sa peaksid imetamise ajal kindlasti silmas pidama.

Taimetoitlased

Taimetoitlased, kes liha ei söö, kuid piimatooteid ja mune siiski tarbivad, ei pea muretsema: nii sina kui su laps saate kõik vajaliku kätte. Ainus, mida jälgima pead, on su rauasisaldus veres, sest see oli juba raseduse ajal koormatud.

Vegan elustiili, kus sa ei söö liha ega loomseid valke ei ole imetamise ajal soovituslik. Esiteks kurnad ja kahjustad sa ennast, kuna sul puuduvad vajalikud valgud, kaltsium ja raud ja lisaks ei saa su laps talle tarvilikke A, D ja B vitamiine.

Stimuleerivad ained

Kofeiin ja teiin kanduvad emapiimaga edasi. Pea meeles, et su lapse organism lõhustab neid aineid kordades aeglasemalt kui täiskasvanul. Seega peaksid imetamise ajal nende jookidega piiri pidama. Kui su lapsele kandub liiga palju kofeiini ja teiini, ei suuda ta keha neid lõhustada ja nad laagerduvad tema organismi, muutes su beebi närviliseks ja püsimatuks.

Imetamise ajal on soovitatav alkoholist loobuda, sest beebi maks ei suuda seda lõhustada, 30-60 minutit pärast alkoholi tarbimist on selle kontsentratsioon piimas kõige suurem. Seega kui vahepeal ikka klaasikese võtta tahad, siis joo seda õhtul pärast viimast imetamist.

Suitsetamine on endiselt tabu, see mitte ainult ei mõjuta su piimaeritust vaid ka piima kvaliteeti.

Soovitused toidulauale

  • Piimatooted: Täisrasvane piim, keefir, jogurt, juust varustavad su keha proteiinidega, joodiga ja vitamiin B12-ga. Samuti sisaldab piim vitamiini B2. Taimetoitlasetele on imetamise ajal piimatoodete tarbimine väga oluline!

  • Mageveekala: Ka kalas on palju proteiine, mis on imetavale emale hädavajalikud. Kalatooted sisaldavad palju B6, vitamiine, ja D vitamiini, mis lapse organite arengul väga tähtis on. Kalas leiduvad küllastumata rasvhapped on beebi nägemisele ja närvisüsteemile kasulikud. Sa ei pea nüüd ise kalale minema, piisab sügavkülmutatud lõhest või suitsetatud heeringa ostmisest ja söömisest.

  • Loomaliha: Ema annab oma rinnapiimaga automaatselt proteiinid, raua ja tsingi beebile edasi, sellepärast peab ta ka neid ained ise sel ajal rohkem tarbima. Üks parimaid variante selleks on loomaliha või loomamaks, milles leidub B12 vitamiine ja foolhapet. Sealihas on näiteks B1 vitamiine, mis tugevdavad lapse südant ja linnulihas leidub B6 vitamiine, mis soodustab kudede arengut. Osta ainult ökoloogilist liha, kuna odav liha poest sisaldab palju aineid, mis su lapse tervist kahjustada võivad.

  • Täisteraleib: Täisteraleib koos piimaga annab palju B vitamiine, rauda ja magneesiumit, mis on nii sulle kui imikule asendamatud. Vaatamata sellele, et täisteratooted gaase tekitavad, on nende söömine vitamiinide pärast väga vajalik. Kui oled müslisõber, siis eelista kindlasti kaerahelvestega müslit, sest nendes on küllaga B1 vitamiine.

  • Troopilised puuviljad: Mangod, melonid, ananass sisaldavad palju A-vitamiine, mis aitab organite arengule kaasa. Samuti mõjutavad A-vitamiinid tema üldarengut ja vastupanuvõimet. Banaanides sisaldub palju B6-vitamiine ja enim kasvatatud tsitrusviljades, nagu apelsinid ja mandariinid, on palju C-vitamiini- aine, mida beebid esimestel elukuudel rohkesti vajavad. Maasikad ja vaarikad on oma kõrge rauasisalduse poolest tuntud, seega lisa ka neid oma puuviljasalatitesse.

  • Juurviljad: Kõik rohelised annid (spinat, avokaado, salatilehed, kurk) sisaldavad K- vitamiini, seda, mida beebidele esimestel elukuudel tavaliselt tablettidena manustatakse. Vitamiin K on oluline vere hüübimisele. Salatid, spinat, lehtkapsas ja apteegitill sisaldavad palju vitamiine. Avokaado, paprika ja kapsalised on C-vitamiinirikkad. Spargel, nuikapsas, tomatid ja porgandid varustavad nii sind kui su last A vitamiiniga. Seega- ära karda puhitusi, söö tervislikult ja eelista mahetoodangut!

  • Joo palju: Joo kaks kuni kolm liitrit gaasita ja naatriumivaeset vett päevas. Samuti võid lahjendatud mahlasid, magusaineteta taime- ja puuviljateesid tarbida.