Seda enam muretsevad noored emad, kui neil imetamisega kohe kõik ei klapi.

Muretsemiseks pole põhjust — ka imetamist tuleb õppida ning enamik imetamise alguses tekkivatest probleemidest kaob mõne aja pärast ise. Mida aga teha, kui imetamine tõepoolest valusat piina tekitab?

Valulikud rinnanibud

Mõne naise jaoks on imetamine ootamatult valus: mõnikord on rinnanibud teisel või kolmandal päeval pärast imetamise alustamist nii valusad või koguni lõhenenud, et imetamine võtab pisar silma. Isegi verd võib tulla.

See on täiesti normaalne, sest imetamine on rindade kui tundlike kehaosade jaoks siiski täiesti harjumatu koormus. Isegi kui rinnanibusid juba raseduse ajal karastada (rinnamassaaž, külm dušš vms), tuleb see faas ikkagi kergemal või raskemal kujul läbi teha. Lohutuseks võib öelda, et need vaevused kaovad tavaliselt üsna kiiresti. Arvestada tuleks järgmist.

  • Jälgi, et laps haaraks imemise ajal suhu kogu rinnanibu ja ka nibuvälja. See võib algul tunduda imelik, kuid vastasel juhul langeb nibule liiga suur koormus ja piim ei saa õigesti väljuda.

  • Kui laps jääb toitmise ajal magama, võta rind ta suust kindlasti välja. Selleks aseta sõrm küljelt lapse huulte vahele ja vabasta ettevaatlikult vaakum. Ära tõmba rinda mitte mingil juhul lihtsalt välja!

  • Pärast imetamist lase rinnale jäänud piimal ja lapse süljel õhu käes kuivada. See aitab vältida põletiku teket.

  • Vaheta tihti imetamisasendit, et koormus ei oleks liiga ühekülgne. Sõltuvalt sellest, kas imetad pikali või istudes, laps kõhul või küljel, langevad koormuse alla rinna eri osad. Lisaeelis: rinnad tühjenevad nii ka ühtlasemalt.

  • Vaheta imetamise ajal sagedamini külgi ja ära lase lapsel liiga kaua imeda, vaid toida teda selle asemel sagedamini.

  • Isegi kui arvad, et ei suuda enam valu välja kannatada: enamasti on kõik paari päeva või hiljemalt nädala pärast möödas. Siis on kõige raskem osa selja taga. Kui probleemid kestavad kauem või rinnanibud ei parane, tuleks kindlasti pöörduda arsti või ämmaemanda poole. Mõnikord võib juhtuda, et paranemist takistab seeninfektsioon. Seda tuleb ravida.

Muud probleemid

  • Lamedad nibud: ka lamedate või sissetõmbunud nibudega naised saavad imetada. Raseduse ajal võib teha harjutusi, mis aitavad rinnanibu väljapoole tuua. Samuti võib imetamise ajal kasutada nibukaitset.

  • Kaksikud: saada ühe lapse asemel kaks on kindlasti raske, kuid sellega on siiski võimalik hakkama saada. Ka siin lähtub pakkumine nõudlusest. Ning kui tegemist on „kõigest” kaksikutega, saab neid koguni korraga toita — see on palju lihtsam, kui päevas kümme korda pudelitoitu valmistada.

  • Rahu ei hetkekski: kui peres on ka vanemaid lapsi, kasutavad need imetamisaega sageli selleks, et oma armukadedust välja elada. Toit valatakse põrandale, muusika keeratakse valjuks, virisetakse ja jonnitakse. Suuremad saavad väga hästi aru, millal ema on kõige haavatavam. Siin aitavad kahjuks vaid head närvid, rahu säilitamine ja järjepidevus. Sellisel juhul kaovad ka probleemid.

  • Töö: paljud emad peavad pärast rasedus- ja sünnituspuhkust uuesti tööle minema. Sellisel juhul võib piima ette välja pumbata ja pudelites hoiustada. Või kasuta võimalusel lõunapausi lapsega koos olemiseks. Imetavatel emadel on töö ajal õigus imetamispausidele.