Üldisemalt võid imikute intiimhooldusest lugeda SIIT

Mis aga puudutab just poisslaste peenise eest hoolitsemisse, siis alljärgnevat tasub kindlasti teada

Kas ka eesnaha alt tuleb puhastada?

Selleks tuleks eesnahk tagasi tõmmata, kuid seda ei soovita uroloogid ja lastearstid esimestel eluaastatel kindlasti mitte teha. Põhjus: väikestel poistel on eesnaha sisekülg enamasti sugutiluku küljes kinni. Eesnaha tagasitõmbamisel tekivad väikesed haavad ja rebendid, mis moodustavad paranemisel arme, muutes eesnaha niiviisi liiga kitsaks.

Kuidas tuleb eesnahk sugutiluku küljest lahti?

Eesnahka tuleks lasta tagasi tõmmata poisil endal. Enamik väikesi poisse avastab oma peenise varakult ning sellega mängides — tõmmates ja mudides — aitavad nad instinktiivselt kaasa eesnaha loomulikule venimisele ja lahtitulekule. Kui su poeg on juba piisavalt suur, võid talle selgitada, et kunagi saab ta eesnaha tagasi tõmmata — nii ei ehmu ta, kui see kunagi juhtub. Aga seda võib öelda ka uudishimu tekitamiseks. Aeg-ajalt võid paluda pojal vanniskäigu ajal ettevaatlikult eesnaha tõmbamist proovida, kuid ära sunni teda.

Kuidas tekib valge ollus eesnaha alla?

Tegemist on niinimetatud smegmaga, mis koosneb surnud naharakkudest, rasust ja bakteritest. Suuremates kogustes tekib seda alles siis, kui eesnahk on sugutiluku küljest lahti tulnud. Sellest peale tuleb peenist iga päev eesnaha alt pesta ja seejärel eesnahk uuesti peale tõmmata. Mida kauem smegma koguneb, seda kergemini tekib sugutilukul ja eesnahal põletik.

Kas ümberlõigatud poisid on tervemad kui ümberlõikamata poisid?

Sellel arvamusel oldi pikka aega, mistõttu lõigati USA-s veel hiljuti pea kõigil väikestel poistel eesnahk ära. Sellega sooviti ennetada haigusi, mida võib tekitada eesnaha alla kogunev smegma. Nendeks haigusteks on juba mainitud sugutiluku- ja eesnahapõletikud. Aga ka peenisevähk. Peale selle arvati ümberlõikamisel olevat ka kolmas efekt: väiksem emakakaelavähi oht ümberlõigatute tulevastel seksuaalpartneritel. Tänapäeval on uuringutega tõestamist leidnud see, mida ütleb ka kaine mõistus: poistel ei pea selleks tingimata eesnahka ära lõikama, et neid ja nende tulevasi partnereid haigusi tekitava smegma eest kaitsta. Sama efekt saavutatakse ka siis, kui poistele varakult eesnaha aluse pesemine selgeks õpetada.

Mis on fimoos?

Fimoos tähendab eesnaha kitsenemist, mida esineb kolmel kujul:

  • normaalne kaasasündinud fimoos, mida arstid parema meelega üldse sellise nimetusega ei tähistaks. Sest eesnahk on küll kitsas, kuna on sugutiluku küljes, aga ei ole liiga kitsas ega tekita vaevusi.

  • haiguslik kaasasündinud fimoos, mille korral on eesnahk nii kitsas, et seda ei saa tagasi tõmmata ka siis, kui see on sugutiluku küljest lahti tulnud.

  • haiguslik fimoos, mis tekib alles siis, kui algselt normaalse eesnahaga on midagi juhtunud. Näiteks kui poisil on olnud nahahaigus Lichen sclerosus. Või kui eesnahk on liiga varase tagasitõmbamisega kahjustada saanud. Või kui last on vaid osaliselt ümber lõigatud.

Millised on fimoosi sümptomid?

Fimoosi tunneb lapsel ära järgmiste sümptomite järgi:

  • Uriin väljub peenisest tilkadena, mitte ühtlase joana.

  • Urineerimine on valus.

  • Urineerimisel tekib eesnahal turse.

  • Sagedased põletikud eesnahal.

  • Laps ei saa ka pärast neljandat eluaastat eesnahka tagasi tõmmata.

Mis aitab liiga kitsa eesnaha korral?

Fimoosi tuleb ravida.

Fimoos ei kasva välja, see vajab sekkumist. Kui see tekitab vaevusi, tuleb seda teha esimesel võimalusel; muudel juhtudel võib veel mõne aasta oodata. Hiljemalt enne puberteedi algust ja peenise kasvamist peaks fimoos olema välja ravitud. Puberteedieas sagenevad iseeneslikud erektsioonid, eriti öösiti, mis võib fimoosi tõttu valu tekitada. Peale selle saab liiga kitsas eesnahk selle käigus enamasti viga, mis tekitab õrna koe valuliku rebenemise ja kinnikasvamise nõiaringi.

Mis on parafimoos?

Eesnahk tuleb pärast pesemist alati tagasi ette lükata

Parafimoosi korral on (enamasti liiga kitsas) eesnahk sugutiluku taga kinni ning seda ei saa enam tagasi ette lükata. See seisund võib olla valulik, sest sugutilukk võib tursuda ja koguni kärbuda. Kohaliku tuimestuse või täisnarkoosi all vähendatakse sugutiluku turset surve, jääkompressi, punktsiooni või vett väljutava süsti abil nii palju, et eesnaha saab jälle ette lükata. Harvadel juhtudel võib olla vajalik üks või mitu pikilõiget eesnahka. Pärast paranemist on mõistlik kitsenenud eesnahk kõrvaldada, et vältida uut parafimoosi teket. Ennetamine: vältida tuleks eesnaha jõuga tagasitõmbamist ning eesnahk pärast pesemist alati uuesti ette lükata.