Proviisori kinnitusel ei tohiks lasta imikutel ja väikelastel viibida otsese päikesekiirguse käes ilma kerge puuvillase või linase riietuse, mütsi või räti ja päikeseprillideta. Katmata nahka aitavad põletusest päästa spetsiaalsed lastele mõeldud päikesekaitsekreemid. Eesti tarbijate seas on populaarseimad ja oma heade omaduste poolest enim soovitatud La Roche Posay, Eucerini ning Sebamedi kreemid. "Täiskasvanutele ja lastele mõeldud tooted erinevad lõhnaainete ja lisaainete sisalduse poolest - lastele mõeldud kreemides neid pole ja allergiarisk on viidud miinimumini. Samuti on enamik neist veekindlad ning sisaldavad nahka rahustavaid ja taastavaid ühendeid," kirjeldas Lehari.
Imikutele mõeldud päikesekaitsekreemid sobivad kas alates kolmandast või kuuendast elukuust. "Alla 3-aastastele mõeldud toodetes on kasutatud vähem või üldse mitte keemilisi kaitsefiltreid ning päikesefilter toimib põhiliselt füüsikalise barjäärina, peegeldades UV-kiirguse nahalt tagasi," selgitas Lehari. "Seetõttu on loomulik, et kreem jääb nahal veidi valge."


Kreeme tuleks lastele peale kanda kas vahetult enne või kuni 30 minutit enne päikese kätte minekut ning õhtul enne magamaminekut vee ja seebiga maha pesta. "Kreemitada tuleks katmata kehaosasid piisavas koguses, et nahk oleks kreemine. Üledoseerimine kaitsvat toimet ei suurenda," ütles Lehari, kelle sõnul tuleb samas meeles pidada, et vees sulistamine ja rätikuga kuivatamine vähendab osaliselt kaitsvat toimet.


Kui kõigest hoolimata on nahale päikesepõletus tekkinud, soovitab proviisor kasutada kas spetsiaalset põletusgeeli (nt Burnjel või Burnshield) või looduslikku aaloegeeli. "Aaloe on väga hea naha verevarustuse parandaja ja taastaja. Mida suurem on aaloe sisaldus geelis, seda parem," lausus Lehari. "Kindlasti tuleks esimestel päevadel vältida pantenooli, kuna see tekitab nahale kilekihi ja kuumus pääseb nahast halvemini välja. Hiljem, kui kuumus on nahalt taandunud ja nahk hakkab kooruma, on aga pantenooli sisaldavad kreemid väga head naharakkude taastajad."
Päikesekaitse meelespea:
  1. ​Kaitse lapsi päikese eest puuvillasest või linasest materjalist riietusega.
  2. Vali kõigile perekonnaliikmetele sobiv päikesekaitsekreem.
  3. Kanna kreemi lapse nahale vahetult enne või kuni 30 minutit enne päikese kätte minekut.
  4. Kanna kreemi nahale ka peale ujumist.
  5. Pese kreem õhtul enne magamaminekut maha.
Jaga
Kommentaarid