Jaapani teadlased uurisid seitsmekuuse ja üheksakuuse beebi nutmist pooleaastase perioodi jooksul.

Dr Hiroka Nakayama jõudis oma uuringus järeldusele, et väikesed lapsed tõepoolest kasutavad võltsi nuttu, et ema kohale meelitada. Tema väitel ei saa seda pidada ainult negatiivseks, sest ema ja lapse koosolemine, olgugi et võltsnutu kasutamise tagajärjel, lähendab neid omavahel sellegipoolest.

Beebid saavad juba varakult aru, et nutta tasub ka siis, kui kusagilt ei valuta ja nälga ka pole, sest nutu tagajärjel ilmub ema, kes kindlustab suhtlemise, tegelemise ja üldise tähelepanu. Sellise meetodi avastamine õpetab last oma suhtlusoskusi arendama ja ka emotsionaalseid vajadusi rahuldama.

Näiteks hakkas väiksem laps hädaldades nutma kohe, kui ema temast keset ühist mängu eemaldus, kuid jäi tema vaatevälja. Nutt lakkas ja beebi näkku ilmus rahulolev naeratus kohe, kui ema tagasi tuli. Tähelepanupuudus oli ainus põhjus, mis beebi nutma pani.

Uuringu läbiviijad panid tähele ka seda, et võltsnuttu kasutasid rohkem need beebid, kellel olid ka õed-vennad, sest nad pidid võistlema ema tähelepanu pärast. Õdede-vendadega koos kasvavate beebide sotsiaalsed oskused on ühtlasi rikkalikumad.

Allikas: www.telegraph.co.uk