Vahvate ja nutikate katsikukinkide - mähkmetortide - tegemist õpetas kohale tulnutele Vanaema-vanaisa katsikukingitused eestvedaja Anne Parts. Anne jagabki nüüd õpetust, kuidas valmistada üks vahva mähkmetort.

Vaja läheb:

  • 1 pakk mähkmeid (töötoas kasutati jaeketi omabrändi teipmähkmeid nr 3 suurusega ehk 4-9 kg lastele.
  • peenikest nööri
  • kahepoolset teipi kaunistuste kinnitamiseks
  • papist alus tordile
  • papist toru
  • kaunistuseks värvilisi paelu, krepp-paberit, lipsukesi, liblikaid jms
  • tsellofaani pakendamiseks


Vali ise, kas teed 2-,3- või 4-korruselise tordi. Näiteks kolmekihilise ehk -korruselise tordi jaoks läheb mähkmeid vaja 20+10+2 (alumine kiht on kõige suurem). Siin õpetuses just kolmekihiline tort valmibki.
Valmista esimene kiht

Enne tordi valmistamist puhasta kindlasti käed ja tööpind, et mähkmetesse mustust ei satuks. Seejärel võta papist toru (näiteks kui toidukile on otsa lõppenud ja alles on jäänud toru, siis kasuta see ära). Keera mähe selle toru ümber rulli, just nagu rullbiskviit. Võta järgmine mähe ja keera see ümber esimese. Korda tegevust vastavalt sellele, kui suurt alumist kihti soovid (pildil on kasutatud 20 mähet). Kinnita mähkmerull kummiga, et see koos püsiks. Seejärel seo mähkmerulli ümber peenike nöör (nüüd võid kummid eemaldada). Eemalda toru ja kasuta seda teise kihi tegemiseks. Jäta valmis tehtud kiht ootele. Aseta alumise kihi alla papist ümmargune alus, et tort paremini koos püsiks ja seda oleks lihtsam transportida.

Mähkmetort
Mähkmetort

Valmista teine kiht

Võta taas abiks papist toru ja korda eelmises punktis kirjeldatud tegevust. Teise kihi jaoks kasuta vähem mähkmeid, et see kiht tuleks esimesest kihist väiksem (pildil on kasutatud 10 mähet).

Mähkmetort
Mähkmetort

Valmista kolmas kiht

Korda eespool kirjeldatud tegevust ja valmista pealmine kiht (pildil on kasutatud kahte mähet).

Aseta kõik kihid üksteise otsa.

Toru võid jätta mähkmetordi karkassi tugevdamiseks tordi keskossa.

Mähkmetort

Asu kaunistamise juurde.

Kaunista tordikihid paelaga/krepp-paberiga (eriti hea on veniv krepp-paber, aga ka tavaline sobib hästi). Paela ja muude kaunistustega saad peita ka nööri, millega mähkmeringid enne kinnitasid. Nüüd lase fantaasia valla. Lisa tordile lipsukesi, liblikaid või muid kaunistusi. Pea meeles, et mähkmete peal ära liimi, kleeplinti ega haaknõelu kasuta. Kaunistused kinnita paela või krepp-paberi külge.

Mähkmetort

Mähkmetort


Pakendamine

Transportimiseks pakenda tort tsellofaankilesse ja seo pealt paelaga kinni.

Mähkmetort

Mähkmetort ongi kinkimiseks valmis!
Mähkmetort

Vaata ka galeriid lõbusast mähkmetordi töötoast.

Fotod: Raul Mee

Jaga
Kommentaarid