Emad annavadki alla ja valivad hoolega, kuhu nad oma beebidega lähevad ja kuhu mitte. Nad on niigi väga tundlikud selle suhtes, kuidas teised inimesed nende nende emaksolemise oskusi hindavad ja kindlasti ei soovi noored emad avaliku hukkamõistu objektiks olla. Aga nad on.

Kus siis emasid nende nutvate laste pärast enamasti pilkude ja kommentaaridega risti lüüakse?

Restoranid restoranideks, kuid aeg-ajalt tuleb oma beebiga ka teistes kohtades peale pargi ja mänguväljaku olla. Kaubanduskeskuses näiteks, pangas, arsti juures, bussis. Ja beebid mõnikord nutavad. Kui see juhtub avalikus kohas, on emadel ebamugav ka ilma nende mürgiste pilkudeta, mis neid selles olukorras tabavad.

Emad reageerivad sellele erinevalt. Kes teeb näo, et ei pane hurjutajat tähelegi, kes palub oma nutva lapse pärast vaikselt vabandust, kes katsub eemalduda nii kiiresti, kui võimalik. Ja vaid mõned julgevad hurjutajale julgelt vastata, et kui teie siin võtate vaevaks minu lastetuba sarjata, siis on teil ilmselt ka endal koduse kasvatuse koha pealt vajaka jäänud, sest muidu pakuksite sõimu asemel ehk pisut abi. Aga sarkasmiks ei jätku emadel sellises olukorras enamasti südikust. Pigem häbenetakse. Sest kes teab, võibolla hurjutaja lapsed ei nutnud kunagi.

Mujal pole olukord sugugi parem

Ehkki koos lastega reisivad Eesti pered teavad hästi, et teistes riikides nunnutatakse ja imetletakse nende beebisid tänaval ja muudes avalikes kohtades kordi sagedamini, kui meie kodumaal, siis pole tegelikult üldsuse suhtumisega nutvatesse beebidesse olukord siiski ka mujal oluliselt parem.

Inglismaal läbiviidud uuringute kohaselt on inimesed beebinutuga hädas olevate noorte emade suhtes nii hukkamõistavad, et lausa 64% emasid väidab, et kui nende laps avalikus kohas nutma hakkab, siis lendavad nende suunas nii hukkamõistvad pilgud kui ka mürgised kommentaarid

Uuringu tulemused on järgmised:

-61% emadest on avalikus kohas nutva beebiga hädas olnud
-41% emadest on tundnud endal sellises olukorras võõraste halvakspanevaid pilke
-90% emadest väidab, et keegi rahva hulgast pole neile sellises olukorras abi pakkunud
-Vanemate inimeste reaktsioonid beebinutule on kõige vaenuliukumad

Enamus briti emadest on vähemalt korra kogenud avalikkuse hukkamõistu, kui nende beebid on nutnud. Inimesed ei pea paljuks mitte ainult vihaste pilkudega nutvate beebide emasid jõllitada (41% juhtudest), vaid nad teevad emade suunas ka märkusi (27% juhtudest) ja jagavad kuuldavalt ka negatiivseid ja halvustavaid kommentaare (19% juhtudest)

Üllatuslikult on üht ema kahekümnest lausa sõnadega rünnatud tema lapse sellise käitumise pärast. Uuringute kohaselt on just vanemad inimesed need, kelle reaktsioon avalikus kohas nutvale beebile, on kõige halvakspanevam (29%), järgnesid keskealised (23%) ja kõige tolerantsemad olid noored.

Emad jäetakse oma mures üksi

Ehkki emasid kritiseeritakse nende nutvate beebide pärast lausa avalikult, siis ei kritiseerijate ega teiste hulgast ei tulda 90% juhtudest emadele appi. (Näiteks kasvõi toidukotti hoidma, kuni ema lapse maha rahustaks.)

Seepärast pole uuringu läbiviijate meelest ka sugugi üllatav, et lausa 42 % naistest tunneb end pärast emakssaamist üksildase ja hüljatuna.

Pea kaks kolmandikku (61%) noortest emadest püüab kõigest väest beebi nutuga toime tulla, kuid üle kolmandiku (38%) tunnevad end sellise olukorra lahendamisel jõuetuna, 34% tunneb, et ta pole piisavalt hea ema. Pea neljandik (24%) läheb sellises olukorras paanikasse ja hakkab tõsiselt muretsema (28 %).
Lausa 32 % emasid tunneb aga sellisest ümbritsevate inimeste reaktsioonist tulenevalt alandust, häbi ja piinlikkust.

Miks emad väljastpoolt tulevale hukkamõistmisele nii tundlikult reageerivad?

Sest neil on ilma võõraste ninimeste hukkamõistutagi muresid küll. Nende hormoonid on sassis, nad saavad magada keskmiselt 3 tundi vähem, kui vaja, rohkem kui kolmandik (35%) näeb vaeva, et last rinnaga toita. Ja beebikilode kaotamise pärast tunneb muret 31% emasid.

Enam kui pooled emad ütlevad uuringus, et nad enamasti teesklevad paremat hakkamasaamist ja lausa 47% emadest tunnistab, et vajaks lapse eest hoolitsemisel rohkem abi ja toetust.

Keegi pole beebi saamiseks 100% valmis, emad õpivad läbi kogemuste ja neil on piisavalt probleeme ka ilma avaliku hukkamõistuta lihtsalt sellepärast, et nende tita avalikus kohas nutma hakkas.

Kuidas sina käitud, kui sinu laps kaubanduskeskuses nutma hakkab?

Mida teed siis, kui näed, et noor ema on oma avalikus kohas nutva lapsega hädas?

Allikas: dailymail.co.uk