Uskuge või mitte, aga Prantsusmaal üritati ühe pisitüdruku nimeks panna Nutella, mis teatavasti on maailma kõige populaarsem šokolaadimääre. Sealne perekonnaseisuamet pani õnneks vastuolulisele valikule käe ette, viidates asjaolule, et tulevikus võib tirtsu kaaslaste hulgas tabada naeruvääristamine. Järgmise valikuna võetigi kasutusele lihtsalt Ella.

Harriet

Islandi seadused sätestavad, et iga sealsele kodanikule pandav nimi peab olema islandi keeles hääldatav. Nii sattuski Suurbritanniast Islandile emigreerunud inglane hätta sooviga nimetada oma tütar Harrietiks. Pikkade vaidluste tulemusena pandi beebile nimeks hoopis Stúlka. Meedias on ohtralt kajastust leidnud ka asjaolu, et islandlaste nimed ei alga kunagi C-tähega, kuna see täht neil tähestikus lihtsalt puudub. Ning viimaste uudiste kohaselt muutuvad islandlaste nimed peatselt üldse sooneutraalseks.

Linda, Ainar, Eleen…

Kahjuks pole ühelgi saudiaraablasel võimalik oma põnni nimetada Lindaks, Ainariks, Eleeniks, Laureeniks ja veel mitmeks teiseks, kuna Saudi-Araabia siseministeerium koostas 2014. aastal tervelt 51 nimest koosneva loetelu, mis on kas liiga võõrapärased või ühiskondlike traditsioonide ja kohaliku religiooniga vastuolus.

Sarah ja Hannah

Imekaunilt kõlav ja pealtnäha ühegi tähenduseta Sarah ei kujutagi endast muud probleemi kui üksnes kaashäälikut sõna lõpus, mis näiteks marokolaste jaoks kõik ära rikub — Sarah olevat liialt heebreakeelne ja kasutama peab hoopis araabiakeelset versiooni “Sara”. Sama kehtib ka teiste sarnaste nimede puhul nagu näiteks Hannah.

Tom (ja kõik teised hüüdnimed)

Portugalis on kategooriliselt keelatud kõik nimed, mis kõlavad kui lühendid või hüüdnimed, kuna need pole väidetavalt piisavalt väärikad ega tõsiseltvõetavad. Seega, kui portugallasel peaks tekkima plaan saada poeg nimega Tom, tuleb perekonnaseisuametis talle passi ikkagi Tomás kirjutada.

Thor, Pariis, Nirvana

Portugallased on lisaks kergemeelsetele hüüdnimedele keelanud ära ka kõik võõra päritoluga nimed. Selle raames on loodud lausa 82-leheküljeline köide, mis sisaldab nii skandinaaviapäraseid nimesid nagu Thor, kui ka erinevaid linnu (näiteks Pariis) ja bändinimesid (näiteks Nirvana).

Prints, Kuningas, Tema Kuninglik kõrgus

Uus-Meremaal on kohalik perekonnaseisuamet pidanud mitmel korral seisma silmitsi probleemiga, kus vanemad soovivad maimukese nimele lisada kuninglikku tiitlit või seda lausa eesnime asemel kasutada. Üks paarike oli näiteks täiesti veendunud, et nende ihuvili peab olema Prints William. Otseloomulikult ei läinud see plaan läbi.

Minnie Cooper

Jah, te lugesite õigesti. Üks õnnetu prantsuse tüdrukuke oleks äärepealt endale saanud auto nime (Mini Cooper toim.). Õnneks astusid võimud viimasel hetkel vahele ja keelasid säärase ajuvabaduse, põhjendades seda asjaoluga, et tüdruku lapsepõlv mööduks tõenäoliselt pideva kiusamise all. Nii lisatigi nimeseadusse säte, mis keelab kasutada tuntud brändinimetusi ja nende tuletisi.

Akuma ja Lucifer

Üks Jaapani paarike oli äärmiselt üllatunud, kui neil keelati nimetada oma marakratt Akumaks, kuna see tähistavat Saatanat. Olukord sai kohalikul tasandil suisa nii palju kajastust, et isegi peaministri büroo väljastas ametliku noodi, hoiatades vanemaid kurjakuulutavate ja negatiivse taustaga nimede eest. Täpselt samal põhjusel pole ristiusust mõjutatud Euroopa kultuuriruumis lapsi nimega Lucifer.

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

Kuna Rootsis on ühed maailma karmimad nimeseadused, siis otsustasid ühed südikad vanemad kohaliku range nimepoliitika vastu sõdida, proovides 1991. aastal panna oma 5-aastasele pojale nimeks Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, mille hääldus pidi olema väidetavalt lihtsalt “Albin”. Juhtum oli sedavõrd naljakas, et jõudis isegi rahvusvahelisse meediasse.

IKEA ja Metallica

Nagu eelmisest juhtumist näha võib, meeldib rootslastele nimedega pulli teha, mistõttu üritasidki ühed lapsevanemad oma võsukest Rootsi kuulsaima mööblifirma järgi ristida. Õnneks ei lasknud Rootsi kohus sel juhtuda, sõna ütles sekka ka IKEA ise. Ühtlasi on Rootsis keelatud nimetada tittesid lemmikbändide järgi, tulenevalt juhtumist, kus üks laps oleks äärepealt saanud nimeks Metallica.

Pühak (Saint)

Pärast seda kui Kim Kardashian ja Kanye West oma teisele põngerjale Saint (Pühak toim.) nimeks panid, on Ameerika Ühendriikides “pühakute” arv hüppeliselt kasvanud. Uus-Meremaal ei saa aga paraku Ameerika staaride eeskuju järgida — seal kuuluvad igasugused religioosse seosega nimed samasse valdkonda Kuningate, Printside ja muude tiitlitega, mis kategooriliselt keelatud.

Numbrid ja kirjavahemärgid nagu . ja @

Uus-Meremaa nimekeeldude hulka kuulub ka klausel panna lastele nimeks kirjavahemärke — näiteks üks ema soovis oma last nimetada lihtsalt Punktiks (.) Hiinas üritati aga läbi suruda @-märki, mida hiina keeles hääldatakse ai-ta, mis sarnanevat häälduselt lausele “armasta teda”. Ühtlasi ei tohi Uus-Meremaal kasutada nimedena numbreid.

Robocop, Munand, and Facebook

Tundub uskumatu, ent Mehhiko võimud on pidanud tänaseks keelama laste nimedena säärased ajuvabadused nagu Robocop, Munand (Scrotum toim.) ja Facebook, sest täpselt selliseid nimesid on lapsevanemad üritanud oma võsukestele panna. Keeldu põhjendavad ametnikud sellega, et sääraste nimedega laste edasine elu oleks äärmiselt keeruline, kuna neid tabaks naeruvääristamine.

Tsüaniid

Üks Walesi ema arvas, et tema pojale sobiks nimeks Tsüaniid, väites sellel nimel olevat positiivse aura, kuna sama aine tappis omal ajal Hitleri. Kohus siiski naisega ei nõustunud, seda enam, et ka poisi kaksikõde sai võrdlemisi pentsiku nime — Jutlustaja (Preacher toim.). Tütarlapse nime muutmiseks paraku piisavalt alus polnud, kuid õnneks said vanemad õed-vennad vähemalt Tsüaniidile normaalse nime valida.

Õun, Kannike ja teised loodusobjektid

Malaisias ei tohi kasutada loodusest inspireeritud nimesid, mis tähistavad kas loomi, puuvilju, lilli või teisi naturaalseid objekte. Selliseks keeluks annavad alust juhtumid, mil näiteks maailmakuulsad Hollywoodi näitlejad nagu Gwyneth Paltrow ja Jennifer Garner on sütitanud tavainimestes soovi staaride kombel tütreid Apple’iks ja Violetiks nimetada.

Reede

Itaallased on lastenimedena ära keelanud kõik nädalapäevad pärast seda, kui ühed vanemad soovisid oma pisikest nimetada Venerdiks (Reede toim.) Kohus otsustas, et säärane teguviis on naeruväärne ja lapsele häbistav, mistõttu pandi poisile lõpuks nimeks hoopis Gregorio.

Mercedes, Chanel ja Juudas

Šveitsis ei tohi pisiperet firmamärkide järgi nimetada — tuletatud on see järjekordsest kaasusest, kui vanemad soovisid, et nende tütred oleks Chanel ja Mercedes. Kohalikud võimud leidsid, et lisaks mõistusevastasusele on tegu ka autoriõiguste rikkumisega. Samuti pole mõtet Šveitsis hellitada lootust kasutada religioosselt negatiivse konnotatsiooniga nime nagu Juudas.

Jaga
Kommentaarid