Imikute nahk on imeliselt õrn, soe, pehme ja lõhnav, aga ka erakordselt tundlik. Nende nahk on viis korda õhem kui täiskasvanutel ja ei jõua end kõigi bakterite ja keskkonnamõjutuste vastu kaitsta. Õige hooldusega suureneb naha kaitsevõime iga päevaga ja peatselt on see võimeline end välismõjutuste, näiteks valguse, külma ja kuuma eest kaitsma.

Miks vajab laste nahk kaitset?

1. Rasunäärmed ei tööta veel õigesti.

Vastsündinutel ei ole kaitsvat rasvakihti naha all (seepärast lõhnavad nad ka nii hästi!). Seetõttu kaotab beebi nahk kiiresti niiskust ja kuivab.

2. Beebi nahk ei tooda melaniini.

Kuna neil puudub kehaomane päikesekaitse, ei tohi nad kunagi otsese päikese käes olla (sama kehtib ka talvel!). Nende nahk on nii õhuke, et kreemides sisalduvad lisaained võivad naha kaudu organismi sattuda. Seetõttu ei soovita eksperdid lapsi esimesel eluaastal päikesekaitsekreemiga kreemitada. Alternatiiv: kasuta õhku läbilaskvaid, pikkade käistega T-särke ja ära hoia last otsese päikese käes.

3. Higinäärmed ei tööta veel.

Higistamine ja seeläbi keha jahutamine on alles arenemas; alates kolmandast eluaastast hakkab keha temperatuuri reguleerima. Enne seda on oluline, et lastel ei oleks liiga külm ega liiga kuum. Kukalt katsudes saab aru, kas kehatemperatuur on paras. Kuum ja higine kukal tähendab, et tuleb jakike seljast võtta. Kontrolli temperatuuri tihti ja pea meeles, et laps vett jooks.

4. Vastsündinu nahal puudub happeline kaitsekiht.

See kaitseb rakke kahjulike keskkonnamõjutuste, bakterite ja seenhaiguste eest. Beebi nahal on neutraalne pH tase. Alles pärast kuuendat nädalat muutub naha pH tase happeliseks ja tekib vastupanuvõime.

5. Beebi naharakud vajavad kuid, enne kui nad on omavahel seotud.

Imikute nahk on seetõttu suhteliselt „läbilaskev" -ka värvainete ja valgendite jääkide suhtes riietel. Naturaalsed kiud kvaliteedimärgiga garanteerivad kahjulike ainete puudumise. Kõik tekstiilid tuleb enne kandmist vähemalt üks kord, parem kaks korda läbi pesta.

  • Silitamine on parim nahahooldus, see parandab verevarustust ja vastupanuvõimet.

  • Üks kord nädalas vannitamisest piisab. Duši all pesemine on parem kui vannitamine.

  • Puhas vesi oliiviõliga on piisav, sest seal leiduvad ained muudavad naha leeliseliseks. Ideaalne nõuanne: proovige „Kleopatra-vanni". Lisa vannivette tassitäis lehmapiima ja supilusikatäis oliiviõli, see teeb naha siidiseks.

  • Pese juukseid puhta veega. Unusta beebišampoonid.

  • Tupsuta nahavoldikesed kuivaks, ära hõõru! Alumised nahakihid ei ole veel kokku kasvanud ja võivad kergesti marraskile minna.

  • Kreemid ja ihupiimad: kreemita ainult sealt, kus nahk tundub kuiv. Ära kasuta õli kogu kehale! Nad sisaldavad liiga vähe vett ja võivad seega nahka hoopis kuivatada. Punetuste jaoks on sobilik saialillesalv. Liigne naha kreemitamine vähendab aga mähkmete imavust.

  • Paljalt siputamine valmistab beebidele rõõmu. Värske õhk ergutab naharakkude arenemist ja teeb seega vastupanuvõimelisemaks.