Vaata ka Aune blogi See ei ole muinasjutt!

Umbes 3 nädala tagasi hakkasin hambavalu tundma, mitte midagi hullu, kerge valu, tundlikkus külma/kuuma vastu ning igemed õrnad ja tugeval harjamisel hakkasid veritsema. Vahetasin hambaharja välja extra soft vastu ja uurisin, mis vitamiinipuudusega võib tegu olla- C, D, E vitamiin. Mulle tundub, et ma saan neid siin elades küll piisavalt! Valu ajaga vaid süvenes, lõpuks tuvastasin igemepõletiku (ige veripunane ja paisunud, turses). Samale hambale on mul aasta+paar kuud tagasi tehtud juureravi-selge, nüüd on seal põletik! Teadsin, et pean arstile minema aga millal, kuhu, mis raha eest? Mul ei ole hambaravi kindlustust, ma alustasin just uue tööga, arstid võtavad patsiente vastu AINULT kontoritöö aegadel ja lisaks oli meil Annabel 39 palavikuga kodus ja me jooksime temaga mööda arste.

Eelmisel nädalavahetusel juhtus minuga üks päris hale lugu, nimelt hammustasin tüki saia ja tundsin nagu oleks kivi hammaste vahele jäänud. Sülitasin suu tühjaks ja läksin kippelt vaatama, kas saias tõesti kivi sees või juhtus just kõige hullem asi mu elus. Peeglist vaadates sain kohe aru, et too sama hammas, mille ige põletikus on, murdus keskelt juureni pooleks lihtsalt. Muidugi oli valus, väga valus-ma ei suuda seda hambavalu sõnadesse panna. Vahel on tunne, et lõpetaks enne oma elu, kui et kannatan määramatu aeg seda hambavalu.

Hakkasin siis Gibraltaril otsima hambaarsti ning kasvõi võtan end võlgu, kuid tuleb minna! Minu ahastuseks, ei saanud ma telefonitsi üldse kätte kedagi. Kodulehel saab täita avalduse, mida ma ka tegin (mitmesse kohta, mitu korda) ning seejärel oodata oma saatust. Õige mitu päeva ma ilmselt helistasin hambakliinikutesse rohkem, kui tegin oma tööd ning ootasin vastuseid. Neljapäeval sain vastuse meilile ühest kohast, et uue nädala teisipäeval saaks mind võtta. No kui ma surnud pole selleks ajaks siis ikka lähen jah. Saatsin oma vastuse ja sisimas poetasin paar pisarat, kuna pean pika nädalavahetuse veetma kodus oma põletikus, pooleks murdunud hambaga.

Siin ma siis nüüd olen, googeldan, mis kõik võib pooleks läinud hambaga juhtuda. Variandid sellised, et kas antakse antibiootikume ja tõmmatakse see hammas välja, üritatakse midagi seal tagasi ehitada (ma ei tea kuidas) ja enne seda veel tehakse uus juureravi või mul on veremürgitus, sepsis, põletik on edasi läinud kogu kehasse ja ma suren ära. Lisan siia alla ühe väljalõike Virtuaalkliiniku kodulehelt, mis räägib antibiootikumide kasutamisest katkise hamba/igemepõletiku korral.

AB tarvitamiseks tekib näidustus ainult siis, kui organismi hakkab ähvardama sepsise oht. Sel puhul on patsiendil palavik ja halb enesetunne ning reeglina tugev turse, mis paikneb süüdlase hamba piirkonnas ja suureneb.
Sel puhul tuleb abstsess avada ja kindlustada mõneks ajas eksudaadi äravool. Hambast lähtunud kaugelearenenud põletik võib murda läbi lihastevahelistesse vaheruumidesse kaelal, suupõhjas, mediastinumis või ülespoole mälumislihaste ja aju piirkonda. Niisugune seisund on selgelt eluohtlik ja nõuab kiiret kirurgilist vahelesegamist. Loomulikult on näidustatud AB kasutamine. Ka Eestis on olnud sel põhjusel surmajuhtumeid. Viimane taoline oli siiski aastaid tagasi.

Teine variant on, et mul on juurepõletik, murdunud hammas JA ma olen rase, sest Annabeli ootele jäädes oli mul kohe esimesest raseduskuust sama halb olla, kui praegu. Oeh! See oleks ausalt öeldes viimane asi, mis meil praegu tarvis on.

Mul on see põletik olnud tänaseks 3 nädalat, olukord on läinud ainult hullemaks ja mu enesetunne samuti. Ma olen nii meeleheitel, me ei ole valmis teiseks lapseks, samas ei taha ma sepsise tagajärjel teise ilma ka minna enneaegselt. Ma loodan, et minu halva tervise taga on siiski uus elu mitte eluohtlik hambaaugust tekkinud põletik.

Mina olen Aune- 26 aastane naine, ema, sõbranna, tütar, elukaaslane. Kirjutan siin blogis avameelselt lapse kasvatamisest, elust ja olust Hispaanias, kuna just seal me oma perega pesitseme, aga ka pereelust ja enda hingeelust. Avaldan arvamust, jagan muresid, räägin toitumisest ning unistustest. See ei ole muinasjutt, see on argipäev ja puhkepäev vaheldumisi.

Jaga
Kommentaarid