Dekreedirahad tulevad väikesed, miinimumpalga järgi, kuna lähen dekreeti lapsehoolduspuhkuse ajal. Minu teada see vahe siiski kompenseeritakse uuel aastal, aprillis, kui hakkab uus emapalk, tuleb lihtsalt koos emapalga avaldusega ka see avaldus sotskindlustusametis teha.

Dekreet on üldse üks petlik asi, saad oma rahad ja mõtled, et oh, ostad igasugust lapsevärki nüüd, mida vaja, tegelikult pole see mingi raseduspreemia niisama, et oi, palun, siin on raha, mine ostma. See on 140 päeva ehk peaaegu 5 kuu (!) puhkuseraha ja kui arvestada, et aprillini palka ei tule, jaotada see raha kuude peale ära …

Miinimumpalga järgi tuleb dekreediraha vist 1755 eurot. Noh, novembrist aprillini peab see raha siis ära katma. Mina pean selle raha eest vankri saama, hea on, et muud suuremad asjad on olemas, aga edasi ma ei teagi. Aprillini veab välja vist siis, kui eelarve on 10 eurot kuu, mitte 1000.

Õnneks tuleb sünnitoetus, mis minu mäletamist mööda on 320€ riigilt + 160€ Tallinna linnalt ja teine 160€ siis, kui laps saab aastaseks. Siis on oodata tuludeklaratsiooni tagasimakset mingi aeg enne emapalka, mille arvutuskäiku ma enam ei teagi. Kas ma pean tegema maksuvaba miinimumi avalduse või ei, alla 1200 bruto on automaatselt 500 maksuvaba, üle selle on mingi muu suurusjärk vist? Ja mingist summast üle, pole üldse asja selle maksuvabadusega. Ühesõnaga, kuskil oli, et keegi peab tegema avalduse, keegi ei pea, mitte midagi aru ei saa, sotsiaalkindlustusametist peaks üle küsima, kuigi tõenäoliselt nad terve päev muud ei teegi, kui vastavalt tulumaksu küsimustele.

Loe ägedat pereblogi ka filtrita.wordpress.com

Jaga
Kommentaarid