Mees, kes enne oli karmi käega macho, muutub pehmemaks ja hoolivamaks, kui beebi majja tuleb. Seda põhjustab testosteroonitaseme langus, aga just seda hormooni seostatakse agressiivse ja domineeriva käitumisega.

Testosteroonitaseme langus ei muuda meest lapsesõbralikumaks, kuid lülitab tema prioriteedid ümber nii, et esikohal on nüüd lapse huvid.

Aju hakkab teistmoodi tööle

Iga isa tunnistab, et tema prioriteedid muutusid lapse sünniga ning mõned teadlased arvavad, et isade aju hakkabki tõepoolest teistmoodi töötama.

Nimelt hakkas isastel marmosettidel katsete käigus efektiivsemalt tööle see aju osa, mis vastutab mälu ja planeerimise eest. Isastel hiirtel aga aktiveerus aju osa, mis reguleerib emotsioone.

Kaal tõuseb

Keskmiselt võtavad tulevased isad partneri raseduse ajal juurde umbes 6 kilo, sest ei suuda vastu panna ahvatlevatele snäkkidele, mida suurenenud isuga naine koju toob ja mõnuga mugib. Teised ütlesid, et abikaasad serveerivad neile suuremaid portsjoneid ning kolmandad sõid lihtsalt ise rohkem, et kaasa end tõusnud kehakaalu pärast väga halvasti ei tunneks.

Tal võivad esineda levinumad raseduse sümptomid

Üks neljast 2000 mehe seas läbi viidud uuringus osalenust kannatas naise lapseootuse ajal iivelduse, tujude kõikumiste ning kummaliste isude all. Mõned isegi tundsid rasedusega kaasnevaid valusid.

Spetsialistid arvavad, et fantoomraseduse võib esile kutsuda see, et isadelt oodatakse raseduse ajal toeks olemist ja aktiivselt kaasa löömist, näiteks beebikoolides osalemist. Eeldatakse, et isad peavad teadma, mida naised beebiootuse ajal läbi elavad ning ultrahelipildil last nähes saab rasedus ka isadele reaalsemaks ning see võib põhjustada neil psühhosomaatilisi sümptomeid.

Isa süda on tervem

17% meestest, kel lapsi ei olnud, oli suurem võimalus surra südamerikke tagajärjel, selgus 135000 mehe seas läbi viidud uuringust. Lastega mehed mõtlevad oma tervisele rohkem — nad muudavad oma toitumisharjumusi, loobuvad suitsetamisest ning õhtustest pubituuridest. Samuti käivad nad tihemini arsti juures.

Värske papa on naisele truum

Testosteroonitaseme langusest juba oli juttu, kuid mainimata jäi, et testosterooni seostatakse ka ihaga. Selle hormooni vähenemine beebi majja saabudes võib muuta mehe monogaamsemaks.

Testosteroonitaseme langus põhjustab ka libiido languse, seetõttu on mehed seksist vähem huvitatud.

Kuid lapse kasvades hakkab testosteroonitase taas tõusma.

Isadelgi võib esineda sünnitusjärgset depressiooni

Meestel esineb sünnitusjärgset depressiooni sama palju kui naistel. Ning kui seda ei märgata või jäetakse teadlikult tähelepanuta, võib see suhtele saatuslikuks osutuda. Sünnitusjärgse depressiooni võib esile kutsuda näiteks traumaatiline sünnituskogemus või kui isa tunneb end pärast beebi tulekut teisejärgulisena.

Tavaliselt esineb sünnitusjärgset depressiooni isadel siis, kui beebi on kolme kuni kuue kuu vanune.

Allikas: DailyMail